K Kreacon skrev:
Hej på er! Fantastisk tråd det här.
Två frågor;
Hur rent har ni gjort piporna?
Har en gammal risig murstock och vågar inte riktigt köra ner krejsen då jag är rädd att mellanväggarna ska ge vika. (Fristående tegel på högkant. Mest sand kvar i fogarna) har sotat ut med viska, kört svamp med ammoniakvatten invändigt. Men det är ju en del bruk kvar i murstocken samt en del sot. Räcker det så tror ni?
Och så undrar jag hur länge ni väntat med att elda?

Med vänlig hälsning, Kristoffer

Jag väntade en vecka :)
 
B bjornrydberg skrev:
Skillnaden i pris på c-bruk och keramiskt är ju väldigt stor Hur länge håller c-bruk Jag har fem pipor ca 7 meter långa Zingo har du gjort om sen du gjorde 2005 eller har ngn annan erfarenhet
Ja, jag gjorde om förra året. Hade tillvägagångssättet färskt i minnet. Det var ju bara 13 år sedan :p
Så det tog lite drygt två timmar att göra samma sak, om jag minns rätt. Men då hade jag kvar allt jag hade byggt för ändamålet. Vet inte om det behövdes men tänkte att jag gör det ändå. Kanalerna såg slitna ut den första halvmetern från toppen.
 
Jahopp, då var det vår tur! Vi ville installera en kamin och eftersom kåken är hyfsat stor ville vi ha en rejäl sådan. Fick besök av en hyfsat inkompetent sotare som absolut inte ville provtrycka våra kanaler utan dömde ut dem redan på okulärt intryck. Sedan rekommenderade han oss att sätta 125-slang i en kanal för att koppla in vår 17kW-kamin med 200-utblås. Extra fint var det när han, trots sina fina ultraljudverktyg sade åt oss att borra genom en lättbetongvägg för att hitta rökkanalen vi skulle koppla in oss på, varpå vi påpekade att andra sidan av den väggen innehöll ett rum och inte en rökkanal. Pricken över i kom när han triumferande kom ner och "helt säkert identifierat kanalen som gick till köket" vilket vi tyckte var lite udda eftersom vi såg hans kamera i ventilen i vardagsrummet när han påstod sig vara i kökskanalen... :)

Nåväl, denna träd ska ju handla om framgångsrika GDS-glidgjutare, låt oss komma till saken! :) Jag och min tjej fann denna tråd och iochmed den även en hel gnutta hopp och uppmuntran!

Vi byggde en egen rökkanalsinspektionskamera med hjälp av en wifi-kamera med extrem fisheye-lins som vi satte på en lina och skickade ner i den enda kanalen som skulle vara stor nog för vår kamin men som sotaren dömt ut av två anledningar, dels att den inte gick tillräckligt långt ner och så kom den ut i fel rum, med en annan rökkanal ivägen.

Vi tog upp ett arbetshål där han sagt att den bottnade och insåg kanske omgående att den fortsatte, om än med en liten knix.

Vi följde en kombination av råd från tråden här, med några egna lösningar på vissa saker. Vi valde att dra Keramex, då det visserligen skulle kosta lite mer men ändå ge nån slags känsla av att ha gjort "rätt" typ... ;) Vi byggde en vinsch med stativ och en träkona som vi klädde med skumgummi och textil.

Provdrog en gång och sotade/dammade ur ordentligt med krejs. Uppfattade att kanalen smalnade av lite på ett ställe men valde att inte krympa kilen nåt för att inte riskera att få för litet verktyg istället.

Till verket! Tjejen fattade posto vid arbetshålet och jag klättrade upp på skorstenen med vinschen. Vi hade helt missat att kanalen blev mycket större på mitten ungefär och därmed underskattat mängden bruk som skulle gå åt men hade fått med en extra säck som vi inte behövde betala om vi inte fick användning för den. Vi fick dra kanalen 7-8 gånger för att mittensektionen skulle bli riktigt bra men till slut var vi nöjda! En sak man inte kan säga för många gånger är att veva lååååångsamt utan att för den delen stanna upp, samt ge bruket tid att flyta ut. Att hålla ett jämnt och fint tempo ger så otroligt mycket slätare ytor än om man stressar.

Vi upptäckte ju som sagt att kanalen fortsatte, så vi grävde bort ~70 cm gammalt bruk och fågelbon och vips var vi nere under tak med god marginal! Kan varmt rekommendera en murare istället för en sotare om man vill lära känna sin skorsten men vi fick lite den känslan när han kom första gången att han var lite för "snygg" för att vara duktig också. ;)

Har lite bilder också, så här kommer de i nån slags ordning:

Kanalen med en sotarviska på väg upp.
Inspektionsbild av en tegelklädd rökkanal med sotarviska på snöre.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Arbetshålet
Arbetshål i vägg visar insyn till en murad rökkanal under renovering.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder

Vår kil, innan den kläddes med skumgummi samt innan gängstången kortades ner.
Egenbyggd kil i trä med en fastsatt gängstång använd för att dra en Keramex i rökkanal, med arbetsskor och hundtassar synliga.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder

Det färdiga resultatet!
Bild inifrån en renoverad rökkanal med släta, gråa ytor och synlig rektangulär sektion längre ner.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Hela processen var fantastiskt lärorik och som GDS:are hela vägen in i benmärgen är det fantastiskt tillfredsställande att ha fått så vettigt resultat!

Tack ALLA i tråden för inspiration!

Bjuder på en bonusbild på en glad brukblandare! :D
Person blandar murbruk nattetid med en spotlight som belyser arbetsområdet.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
  • Gilla
Eklundh och 27 till
  • Laddar…
Så då har man klarat av detta. Rätt mycket tack vare detta forum.

Objektet var en småkrokig tegelmurad skorsten från 1909. Tror inte någon brytt sig om den på över hundra år. Det var rätt enkelt att se att den var krasslig översta metern både utvändigt och invändigt. Förutom rökkanal var där en ventilationskanal skild av stående helstenar. Lite smått lösa dessutom. Hmm går det att säckadra med smålös mellanvägg? :dizzy: Tänkte att det kanske bara var de översta stenarna som jag nådde uppifrån så jag la på bruk där. Tände på en rökgaspatron och visst läckte det också ca 1,5 m ner i mellanväggen, men bara på ett begränsat ställe. Bra. Lagade det med bruk med en pensel på ett långt träskaft.

Men behövde egentligen rökkanalen fixas i övrigt? Halade ner en webcam ihoptejpad med en ficklampa längs kanalen för att se hur läget var. Urgröpta fogar, inga synliga sprickor, men svårbedömt och med tanke på åldern och de lösa stenarna så tog vi det säkra före det osäkra och började planera upp en glidgjutning. Byggde en plattform att arbeta från. Vädret var ingen höjdare med regnskurar och stormbyar. Men det var ca 5 plus iaf.

Klurade mycket på bruk men landade i Schiedel Lite. Valde att dra med en krejs 15x15, 8cm skumgummi och överst lite vindpapp av det sega moderna slaget. Krokade i en lina undertill men behövde aldrig använda den. Drog med vinsch vilket underlättar men kanske inte helt nödvändigt för oss.

Så tillvägagångssättet var att ta upp hål för dragverktyget. Kapa till krejsen efter skorstenen. Städa ur skorstenen med krejsen tills det slutade komma ner mer sot. Bra att ha medhjälpare på walkie-talkie vid andra änden. Inspekterade resultatet med kamera. Första dragningen var bara för test och då vattnade jag också uppifrån med en kanna. Försökte så gott det gick att hålla koll på mellanväggen när jag vinschade upp. Klart. Nu dags för första dragningen. Blandade en halv murarhink lite åt det lösa hållet, filmjölk. I med verktyget, spände upp vajern, och på med halva sörjan. Drog upp sakta och försökte kolla nivån, väldigt svårt att se med den krokiga kanalen. Vågade inte ha på för mycket med tanke på mellanväggen. När vajerns lås syntes så hällde jag på mer. Första dragningen behövde tre drygt halvfulla murarhinkar. Och mellanväggen höll, puuh vilken lättnad. Visst, det hade gått att laga vi hade lagt rätt mycket tid på att putsa och måla utsidan.

Det här bruket var rätt skumt. Märkligt högt pris, låg vikt och väldigt drygt = lättarbetat. Efter första dragningen såg det riktigt bra ut. Alltså viken skillnad mot tidigare! Bruket hade fastnat på de flesta ställen trots ojämn kanal. På något ställe hade det inte satt sig så mycket på utsidan av en sväng i pipan. Så vi drog två gånger till eftersom vi hade gott om bruk kvar i första säcken. Lät det gå en dag mellan varje dragning så det tidigare lagret verkligen fastnat. Drog även ventilationskanalen en gång för att göra slut på bruket. Så nu lär mellanväggen inte kollapsa :D

Nu återstår att ordna upp kring inmurningsstosen för kaminen. Murade upp stenarna med eldfast bruk. So far so good, men bruket kan enligt förpackningen inte bygga mer än 2 mm, och olämpligt för större sprickor. Precis vad vi hade runt stosen. Ni vet rund anslutning och fyrkantiga stenar! Har förhoppningsvis löst det bra genom att krossa lite tegel och blanda i bruket så fyller det i bättre.

Kostnader:
Bruk 1 säck 20 kg 1200 kr
Eldfast bruk 5kg 150 kr
Krejs med lina o lod 300 kr
Lånad vinsch 0 kr
Plattform av spillvirke 0 kr
Övriga verktyg hade vi redan 0 kr

Totalt sett inte många kronor, men däremot ett gäng timmar och en go GDS-känsla.

Före:
Webbkamerabild inuti en gammal skorsten, visar urgröpta fogar och svårbedömt skick före renovering.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Efter:
Inspektion inuti en krökig skorsten med ficklampa, visar texturerade väggar utan synliga sprickor.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
  • Gilla
MHinvest och 8 till
  • Laddar…
Tack för rapporten! Alltid lika härligt när man får läsa om lyckade projekt.
 
  • Gilla
2mackan och 3 till
  • Laddar…
Nu har jag läst så många inspirerande berättelser om detta att jag känner mig redo att ta mig ann en av piporna i skorsten som inte fick godkänt av sotaren. Det verkar ju inte vara jättesvårt. Skorstenar har annars alltid varit lite av en vit fläck på min karta.

Smart att filma ner i kanalen.
 
  • Gilla
zingo och 3 till
  • Laddar…
Kul läsning, med 14 års erfarenheter. Ska ge mig på att rensa fågelbon från vår skorsten till våren för att sedan glidgjuta dem vid behov. 12 kanaler, ca 10m i längd och inte använda de senaste 40 åren. Huset är från 1926.
 
  • Gilla
Dheri och 1 till
  • Laddar…
G gmanhem skrev:
Kul läsning, med 14 års erfarenheter. Ska ge mig på att rensa fågelbon från vår skorsten till våren för att sedan glidgjuta dem vid behov. 12 kanaler, ca 10m i längd och inte använda de senaste 40 åren. Huset är från 1926.
Vid behov? Efter 40års inaktivitet i dom så är det bara att dra dom. Men jag skulle nog köpa ett par rökpatroner så du kan testa hur mkt dom läcker... Och en repsele till mobiltelefonen så du kan hissa ner den i shakten för att se behov av reparation.
 
Blir det inte väldigt grisigt i rummet där kanalen mynnar?
 
M MagicFingers skrev:
Vid behov? Efter 40års inaktivitet i dom så är det bara att dra dom. Men jag skulle nog köpa ett par rökpatroner så du kan testa hur mkt dom läcker... Och en repsele till mobiltelefonen så du kan hissa ner den i shakten för att se behov av reparation.
Ja antagligen är det så, får se hur vi ska bli av med 2m fågelbon i vissa kanaler först bara. Hade murare här i höstas som föreslog att fräsa upp kanalerna från sidan på vinden och rensa där, men återkom aldrig med någon offert trots påminnelser.

Vi vet än inte riktigt var alla kanalerna mynnar ut men det blir att undersöka!
 
J JohanLun skrev:
Blir det inte väldigt grisigt i rummet där kanalen mynnar?
Jo!
 
J JohanLun skrev:
Blir det inte väldigt grisigt i rummet där kanalen mynnar?
Jag har dragit tre kanaler, i första blev det inte grisigt (mer än att jag gick in och ut med skor några gånger) i de andra två rummen blev det däremot en hel del att städa. Som väl är så var det vardagsrummet som klarade sig hyffsat rent.
 
Z zingo skrev:
Ja, jag gjorde om förra året. Hade tillvägagångssättet färskt i minnet. Det var ju bara 13 år sedan :p
Så det tog lite drygt två timmar att göra samma sak, om jag minns rätt. Men då hade jag kvar allt jag hade byggt för ändamålet. Vet inte om det behövdes men tänkte att jag gör det ändå. Kanalerna såg slitna ut den första halvmetern från toppen.
Du tog inga bilder på kanalen innan nya dragningen? Det hade varit kul att se hur c-bruket såg ut efter 13år☺️
 
Gammel tråd, men spør likevel. Når man glidestøper skorsteinen, må man da demontere/koble fra alle ovner? Regner med at hvis ikke vil støpen renne inn i røykrørene?
 
M Mureren skrev:
Gammel tråd, men spør likevel. Når man glidestøper skorsteinen, må man da demontere/koble fra alle ovner? Regner med at hvis ikke vil støpen renne inn i røykrørene?
Oftast är det väl bara en eldstad per pipa, och då behöver man oftast hugga upp ett större hål för att få in tuss/madrass/säck eller vad man nu använder.
 
  • Gilla
likblek
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.