Jag kan bara önska lycka till och hoppas att det löser sig för er.
Däremot så vill jag passa på att ge ett råd till alla som planerar större byggprojekt, se till att skaffa en egen "besiktningsman" eller liknande som står på eran sida och VÅGAR säga emot den oeberoende besiktingsmannen/byggfirman och arbeater för ERA rättigheter. Han får gärna vara med under hela byggprocessen och titta till bygget lite då och då för att se att allt blir rätt.
 
Hej,
Kan precis som övriga i denna tråden bara beklaga och önska er lycka till.
Ni har fått en massa goda råd i tråden och det är ju bra.

Ni har troligen (99% av alla privata husbyggen) ett kontrakt reglerat enligt ABS, och det ska man vara glad för. ABS regleras av konsumenttjänstlagen och där finns massor av fina regler man kan hänvisa till för att få rätt i sådana här frågor. Mitt tips är att ni förutom att göra en överbesiktning så att ni kan driva en tvist (ta hjälp av en jurist) är att ni även vänder er till Konsumentverket.

Konsumentverket är den myndighet som ska se till att konsumenttjänstlagen efterlevs och det har den helt uppenbart inte gjorts här. Konsumentverket brukar hjälpa till med juridisk hjälp i dessa ärenden.

Lycka till...

Sen till alla som funderar på att ge sig in i byggprojekt. Läs den enkla lilla skrift om konsumenttjänstlagen så att ni vet vilka rättigheter och skyldigheter ni har. Inte minst de ekonomiska aspekterna. Allt för ofta hör man om hur hantverkare hotar med att: Om ni inte betalar så.... Läs på så blir ni inte skrämda :)

Ni hittar den här: Konsumenttjänslagen
 
egl skrev:
Något för Martin Timell och Lennart Ekdal som jagar fuskbyggare i tv4.
/Erik
Ja, man borde tipsa dem!!?
 
Isabel76 skrev:
Stort tack!!

Vi kollade upp firman och visst har de F-skatt och vi fick referenser i form av brev och bilder på hus som entreprenören ska ha gjort,detta sköttes via återförsäljaren. Entreprenoren visade också upp papper på att han samarbetar med en elfirma i Norrköping,vi ringde upp den ansvarige och denna sa till mig att han skulle göra all eljobb i huset och jag kollade upp honom hos elsäkerhetsverket och fick bevis på att han visst var behörig. Vad vi fått reda på nu är att det blev bråk om arvode mellan entreprenören och elfirman så att den behörige elektriker bara kopplade elen till Eons nät.

Vi tyckte att vi hade varit så försiktiga,vi kollade även upp om entreprenören hade anmärkningar hos kronofogden osv... och detta skämdes vi jättemycket över.

Men antar att det är även vårt fel att entreprenören ljuger och luras.
Detta med "samarbete" när det gäller elinstallationer är något man skall se upp med också, det är mycket tydligt angivet att man aldrig bara kan samarbeta, det måste finnas ett anställningsförhållande mellan den som gör jobbet och den som står för behörigheten.
Jag kan t.e.x. inte få en kompis som är behörig elektriker att skriva på något för jobb som jag gör, om det inte finns ett anställningsförhållande mellan oss (endera att han anställer mig, eller att jag har en firma och anställer honom i den för att stå för behörigheten).

/Mats
 
Håller med tidigare talare; hot är hot och är olagligt. Polisanmäl honom. Han får det jobbigt även om det leder till nedlagd förundersökning i brist på bevis. Så förstår han att ni inte tar någon skit!
 
Hej! Jag är byggare,blir lite fundersam,du nämner landsmän,vilka sorts landsmän?
 
Redigerat:
Hej,
det är tyvärr så att många är godtrogna och betalar allt i förskott. Ring Gar-Bo och fråga vad de tycker om detta.
Det är fruktansvärt hur en del oseriösa "byggare" far fram. Det kommer ett program i TV4 om detta och undertecknad yttrar sig.
Det är helt riktigt att ni skall anlita en entreprenadjurist. Först skall ni dock kontakta byggnadsnämnden i er kommun och be att få komma och få deras råd. Besiktningsmannen måste ha en behörighet och har inför besiktningen skickat ut en kallelse. I denna skall det också stå att KA (kvalitetsansvarig skall vara närvarande). Denne har också varit närvarande vid byggsamrådet. Det förefaller som om ni inte valt besiktningsmannen??? Ring upp vem som helst som är auktoriserad och ni får gratis information och råd. Det är angeläget för dessa att bidra till sanering.
Vid slutbesiktningen skall entreprenör, KA och byggherre vara närvarande. Byggherre betyder- den som låter bygga huset ÅT SIG.

Vidare är det så att byggfelsfösäkringsbolagen- det finns två, Gar-Bo och Bostadsgaranti. De är väldigt restriktiva och har ni betalat i förskott, kan det bli svårt att få ut något. Dessutom måste entreprenören ha blivit försatt i KONKURS.
Byggfelsförsäkring och färdigställandeskydd är egentligen rena hånet, då de oftast inte betalar ut något. Kolla ägarbilden....
Ert försäkringsskydd är alltså ganska svagt och det är bäst att ni nu skaffar er full kunskap om läget. Skriv in sökord i Google, så hittar ni de flesta upplysningar.

-Kvalitetsansvarig
-Besiktningsman
-Slutbesiktning
-ABS 05
-Behörig våtrumsinstallatör
-Försäkringsvillkor våtrum
-Behörig elektriker
-Byggfelsförsäkring
-Färdigställandeskydd

det finns flera ord till att använda. Kom ihåg att ni trots allt har en undersökningsplikt vad gäller ovan redovisade ord.


Vad gäller el, så kan entreprenören dra det mesta själv. Men det skall vara en behörig elektriker som beställer abonnemanget och inkoppling. Han skall se hela anläggningen innan väggarna försluts.Han skall alltså stå som ansvarig för anläggningen. Det är dessutom ovanligt att någon elektriker vill gå i god för annans arbete.

VVS får göras av entreprenören, men våtrum med alla tätskikt genomföringar, golvbrunnar, etc. skall utföras av PERSON med våtrumsbehörighet. Denne brukar också vara den som kaklar. Läs under våtrumsbehörighet, branschregler våtrum, PER, etc. Det räcker inte riktigt, dock- man måste veta att det är rätt byggt utanför tätskikten.
Av bilderna att döma , så fanns där ingen behörig.

Vad gäller BORO-hus ansvar, vet jag inte riktigt, men det går ju att knäppa dem på näsan,- hänga ut dem ordentligt. Av er beskrivning att döma. så finns det så många fel att det krävs omfattande årgärder. Ni får ingen (fungerande) hemförsäkring under rådande omständigheter. Jag är heller inte riktigt klar över hur mycket egenkontroll som skulle kunna begäras av er. Ni har upprättat en sk. KONTROLLPLAN som godkänts i byggsamrådet. Vad står det där? Följdes den?:@
Ni har förhoppningsvis ett entreprenadavtal ABS 05 eller ABS 09. Till detta skall det finnas en byggbeskrivning samt utrustningslista.

Jag är själv byggare och skyr fuskare som pesten. Det är ett JÄTTESTORT emotionellt åtagande att bygga hus åt sig. Då skall man inte bli bedragen.

Jag hoppas att alla ni som avser att bygga noggrannt tar för er av kunskap och information. Att ni tar REFERENSER på byggaren. Prata gärna med någon eller några denne byggt åt. Då sitter man nog ganska säkert i sadeln.

Berätta gärna här vem besiktningsmannen, byggaren och KA är. På 'rom bara.

Marlene är en klippa och bidrar med detta forum och egna tankar till att skapa goda hem åt er alla.

Med vänlig hälsning,
Calle Ring, Värmdö
- arkitekt och byggmästare
 
Om du som privatperson överklagar ärendet till kronofogden så kan han hota hur mycket han vill med inkasso. det blir inga påminnelseavgifter förens kronofogden har beslutat i ärendet. kan vara bra att veta för framtiden. det är lite svårt när betalningen redan är gjord.

Hoppas att det löser sig för er. vilken jävla otur ni haft.
 
Hej - många är vi som upprörs!!

Är själv byggingenjör och vet vad som krävs - och har sett vad som fattas, både den ena o andra :cool: (nån arkitekt för ett modulhus behövs inte!... ark har redan gjort sitt då...)

1. Kolla i villa-hemförsäkringen att ni har rättskydd.
2. Kontakta en jurist - advokat - specialiserad på fastighets o entreprenadfrågor (du kan få namn på ett bra och stort företag jag själv anlitat/anlitar just nu...)
3. Skriv dagboken, som många rekommenderat
4. Prata aldrig mer med någon om detta utan att banda... (egen erfarenhet...)
5. Samla ihop alla papper (avtal, brev mm) - som finns i ärendet
6. Har du (mer) foton av eländet - daterade - samla ihop.
7. Besök sen advokaten
8 Ta 'för höge farao' INTE upp några hål i väggar eller dylikt för att plåta gömda fel!!! Det överlåter ni åt den besiktningsman som advokaten anlitar!! Annars blir bevisbördan tuff - vem gjorde vad...
Utgången låter solklar men det blir nog en tuff resa - håll i varann!!

Lycka till!!

En viss kvalitetsgaranti (dock inte alltid helt garanterad...) får ni om ni söker besiktningsmän via www.sbr.se. Ta dessutom referenser genom att även prata med 'tidigare offer' :p

Det sistnämnda hjälper inte Isabel den här gången, men kanske nån annan??

OCH... NU vill vi ha namn på klåparn!!!
 
Ni är inte ensamma!

Vi är en familj som också har stora problem. Allt är snett i vårt helt nya hus, från sneda och skevande väggar till lutande golv. Väggarna skevar p.g.a. dålig och felaktig konstruktion. Inte ett enda golv fungerar normalt på vår övervåning. Även skarvar i bjälklag har släppt och några rum har sjunkit cirka 1,5 cm. Man tappar balans när man går på övervåningen och det sviktar, lutar och gungar i många rum.

Man tror inte att det är sant! Rena mardrömmen!

Läs om vara problem här:
http://www.byggahus.se/forum/juridik/136707-ojaemna-golv-och-lutande-vaeggar.html

Vi har filmat alla fel, gjort professionella tester och allt finns registrerat på nätet med datum. Vi anmälde företaget till ARN och nästa vecka får vi kontakt med en jurist via vårt försäkringsbolag.

Vi anmälde även besiktningsmannen som upptäckte ingenting (bara luft) och den kvalitetsansvarige som inte har besvarat vissa frågor från vår reklamation.

Eftersom vi har tröttnat på företagets nonchalanta beteende planerar vi skicka alla våra filmer, bilder och material till media. Vi har redan pratat med en programledare. Ska man skämmas när andra gör fel och ruinerar vår familj. Absolut inte!!!

Ett meddelande till alla som har köpt nya tvåplans villor i Växjö och området runt Växjö de två sista åren. Ta ett bra vattenpass och en rättskiva i aluminium (tre meter lång) och kontrollera alla golv på övervåningen. Om golvet inte är rakt eller har sjunkit har ni haft otur och fått felaktig konstruktion på köpet!

Vi kommer att presentera detta företag inom kort. De har fått pengarna utan att ta sitt ansvar.

Lycka till!
 
Redigerat:
Först o främst, en hemsk historia..

Men här näms oxå landsmännen som troligtvis inte är från sverige, och tyvärr så finns det även många svenska oseriösa hantverkare, men under alla dom åren jag jobbat som hantverkare så har jag aldrig varit i närheten av nått projekt som går åt skogen likt alla dom som beskrivs på forumets trådar. Men sen å andra sidan så jobbar vi aldrig med polska byggfirmor, utan är seriösa småföretagare som kostar mer per timme, men o andra sidan så håller vi vad vi lovar, och då kanske det inte är så dyrt med facit i hand...
 
Dr.L skrev:
Först o främst, en hemsk historia..

Men här näms oxå landsmännen som troligtvis inte är från sverige, och tyvärr så finns det även många svenska oseriösa hantverkare, men under alla dom åren jag jobbat som hantverkare så har jag aldrig varit i närheten av nått projekt som går åt skogen likt alla dom som beskrivs på forumets trådar. Men sen å andra sidan så jobbar vi aldrig med polska byggfirmor, utan är seriösa småföretagare som kostar mer per timme, men o andra sidan så håller vi vad vi lovar, och då kanske det inte är så dyrt med facit i hand...
I vårt fall var alla hantverkare svenskar från svenskt byggföretag. Hjälpte det något? Dröm blev mardröm i alla fall!
 
Redigerat:
Isabel76 skrev:
Hej alla!
Är ny i forumet men i stor behov av råd och hjälp om hur vi ska gå till väga.
Vi köpte ett Borohus som vi bara älskade,vi köpte det nyckelfärdigt Borohus levererade hussatsen och en byggare som vi anlitat genom Borohus återförsäljaren byggde huset. Återförsäljaren sa att det var denna byggare som skulle ansvara för alla Borohus i vårt län och att eftersom de är landsmän så går kan i godo för byggaren ocg vi litade på återförsäljaren.STORT misstag!

Hej jag förstår er situation till 100% och lider med er har själv varit i samma situation en gång. Mitt råd är BETALA INGA MER PENGAR förrän allt är 100% riktigt. Om möjligt försök häva köpet och kräv pengarna tillbaka. MEN detta kan vara svår då det oftast inte finns några pengar att hämta. Kontakta en bra advokat och diskutera era möjligheter det gjorde jag det är dyrt och tar lång tid (man har rättshjälp via hemförsäkringen som täcker en del.) En bra advokat är för det mesta den enda vägen att nå ett resultat. Jag anlitade på rekommendation en advokatfirma i Göteborg som hjälpte mig till ett bra resultat. Ge er inte ligg på så hårt ni kan och om det uttalas hot gör en polisanmälan. Sköt all korrespondens via mail eller brev och spara allt.Om möjligt spela in samtal.
Jag får uppfattningen att arbetet är utför av utländsk arbetskraft och då kan det nog bli problem tyvärr. Det är därför man skall använda svenska seriösa byggfirmor även om det kan verka lite dyrare. I slutändan blir det oftast billigare. De kan visserligen också klanta till det ibland men då går det oftast att nå dem efteråt och få till en åtgärd och ersättning.
Ge er inte kämpa på

Mvh Kent B :@
 
Dr.L skrev:
Först o främst, en hemsk historia..

Men här näms oxå landsmännen som troligtvis inte är från sverige, och tyvärr så finns det även många svenska oseriösa hantverkare, men under alla dom åren jag jobbat som hantverkare så har jag aldrig varit i närheten av nått projekt som går åt skogen likt alla dom som beskrivs på forumets trådar. Men sen å andra sidan så jobbar vi aldrig med polska byggfirmor, utan är seriösa småföretagare som kostar mer per timme, men o andra sidan så håller vi vad vi lovar, och då kanske det inte är så dyrt med facit i hand...
Kan bara hålla med, har jobbat med hundratals människor i byggbranschen, visst finns det några som inte har där att göra. Men trots det har jag aldrig sett något liknande live av det man kan se här i trådarna.
Som snickare och plattsättare på en seriös mellanstor firma så kan jag inte fatta hur i hela ....... man kan lämna ett sånt jobb efter sig. Blev han plötsligt blind när han satte lilla kakelbiten i hörnet? Och hur har han fogat? Min 10-åriga dotter hade med muntlig handledning gjort det bättre. Tyvärr är väl kökskaklet en skitgrej i sammanhanget.

Känns ju tråkigt att höra och läsa allt skit om hantverkare överallt. Jag vet inte hur många procent av alla byggare som är totalt talanglösa men jag tror att de flesta faktiskt är vettiga människor och duktiga hantverkare. Men tyvärr är det väl alldeles för många som borde gå i parken och plocka skräp istället.

Hoppas att ni får ordning på allt så att det när allt börjar glömmas om några år kan upplevas som drömhuset fast med en knackig start.
 
Det endan som hjälper är att vara tuff tillbaka.
Sök upp en entreptrenadjusrist och be honom skriva ett rekommenderat brev, där ni förklarar att huset är inte motsvarar den produkt ni beställt, har massa fel enligt protokoll och är inte i beboerligt skick. Ni tar in på hotell tills felen är åtgärdade och fackmannamässigt utförda, på entreprenörens bekostnad.
Man kan inte bo i ett hus där en okunnig installerat elen och där det inte finns någon som tar ett ansvar. Det måste finnas ett certifikat från en behörig elektriker som verifierar att installationen motsvarar de krav som finns. Skulle kåken brinna har ni ju inget papper på att installlationen inte orsakat branden. Ingen försäkring i världen täcker den skadan. Vattenskador som i framtiden orsakar mögel och som inte motsvarar dagens krav är oacceptabla. Villaförsäkringen behöver intyg om att våtrum år gjorda enl. norm och av behörig hantverkare som måste utfärda intyg. Annars gäller er villaförsäkring inte-
Kolla också att besiktningsmannen är behörig att utfärda slutbersiktning.
Det finns regler för hur en slutbesiktynimng skall gå till! Om slutbesiktningen är enligt föreskrift, finns det inget som kan utesluta upphäva den!! Den gäller då, pungt slut.
/S
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.