Status
Inte öppen för fler kommentarer.
Jag tycker jag får väldigt lite credd från Lars48 coh Co. för mina prediktioner om att Europa kommer öppna upp i Maj. :cool:(y)
 
  • Gilla
mikethebik och 4 till
  • Laddar…
H hapazard skrev:
Ja, min poäng är helt enkelt att eftersom vi inte oftare är förkylda utvecklar vi antagligen ganska god immunitet mot de cirkulerande coronavirusen, och det samma bör antagligen gälla SARS-CoV-2.
Min fru som är lärare var konstant förkyld när hon började arbeta i skolan. Efter några år så hade hon dock haft det mesta och numera är hon i princip aldrig sjuk. Jag som dock träffar småbarn sällan numera, får dock lite kraftigare förkylningar betydligt oftare än vad min fru får. Men hon tränar ju hela tiden immunförsvaret...
 
harry73
pacman42 pacman42 skrev:
Det finns mååånga förkylningsvirus om man räknar in de mutationer som man inte är immun mot. Inte bara corona-virusen. Barns immunförsvar är dessutom inte upptränat, vilket gör att de blir sjukare av infektionerna än vad många vuxna blir (en vuxens immunförsvar känner kanske "nästan" igen viruset och kan därför få en delvis effekt vilket gör att denna knappt blir sjuk. Samtidigt så blir ett barn jättesjukt av samma virus.

När det gäller SARS-CoV-2 så verkar dock barnens svaga immunförsvar vara en fördel då det inte överreagerar (vilket tros vara en stor orsak till dödligheten för vuxna i yrkesverksam ålder). Det verkar också som att deras immunförsvar hanterar viruset på ett annat sätt då de smittar mindre (men det kan också vara så enkelt att skolbarn träffar samma barn varje dag och därmed inte kan smitta vidare till andra barn än de som redan är i samma gruppering, eller så är det så att eftersom de inte blir så sjuka så smittar de kort tid, eller så provtar man inte dem då de inte är särskilt sjuka - många teorier blir det...).
Men nu undrar jag om C19 har ett lindrigare förlopp hos barn än andra corona-förkylningar? Eller kan det vara så att barn reagerar likadan på C19 och vanliga förkylningar, men att den stora skillnaden är att vuxna inte gör det och blir mycket sjukare av c19 (eftersom de inte har en fördel av ett immunförsvar med erfarenhet av liknande sjukdomar)
Ni som har lite bättre koll får gärna berätta hur det ligger till
 
BirgitS
Överdödligheten sjunker i Sverige efter toppen i mitten av april enligt SCB, särskilt i Stockholms län. I vissa län har man inte kunnat se någon överdödlighet alls.

Så här ser det ut för hela Sverige:
Diagram som visar antalet avlidna i Sverige per vecka, jämförande 2015-2019 med 2020.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Viss osäkerhet för de sista två veckorna men inga stora förändringar förväntas enligt SCB.
https://www.dn.se/nyheter/sverige/scb-overdodligheten-i-sverige-fortsatter-sjunka/
https://www.scb.se/om-scb/nyheter-och-pressmeddelanden/overdodligheten-sjunker-i-sverige/
 
  • Gilla
tobbbias
  • Laddar…
  • Gilla
mikethebik och 2 till
  • Laddar…
BirgitS BirgitS skrev:
Överdödligheten sjunker i Sverige efter toppen i mitten av april enligt SCB, särskilt i Stockholms län. I vissa län har man inte kunnat se någon överdödlighet alls.

Så här ser det ut för hela Sverige:
[bild]

Viss osäkerhet för de sista två veckorna men inga stora förändringar förväntas enligt SCB.
[länk]
[länk]
Det är mellan skillnaden som förmodligen är en indikator inte själva trenden.
 
J
pacman42 pacman42 skrev:
På tal om latenta virus och antivirala läkemedel, det har skett framsteg när det gäller Alzheimers som är kopplat till vanlig Herpes Simplex:
- [länk]

Det skall bli intressant att se om man efter Covid-19 kommer att kunna se att Remdesivir också minskar Alzheimers. Något gott kanske kommer från detta i alla fall...
Här känns det iallafall som om Larsa skulle kunna vara en auktoritet. Åtminstone kunna lämna en del matnyttig input.
 
BirgitS
T Thomas_Blekinge skrev:
Problemet är att grafen inte stämmer överens med de dödssiffror som meddelas varje dag i pressträffen. det verkar fuskas rätt mycket med siffrorna.
Mit förtroende för FMH är mycket lågt kan jag säga.
När det gäller siffror över avlidna i Covid-19 så finns det två typer.
1. Antalet som rapporteras in en viss dag av olika personer på sjukhusen, äldreboenden etc.
2. Antalet som avlider en viss dag. Av denna grupp finns det två subtyper.
a) Den avlidna har en laboratoriebekräftad Covid-19.
b) Den avlidna tillhör inte typ a) men symtom och omgivning (andra bekräftade) som gör det troligt att orsaken till dödsfallet är Covid-19.

Personalen på sjukhus, äldreboenden etc. har andra sysslor också och är ibland lediga och då blir rapporter fördröjda. Det medför att inrapporteringen av dödsfall ofta inte sker inom 24 timmar, särskilt sker det i liten utsträckning under helger. Däremot så framgår det av rapporten vilken dag som dödsfallet faktiskt ägde rum.

Det är typ 1 som FHM rapporterar på presskonferenserna.
Det är typ 2 subtyp a) som de visar i diagrammet på sidan https://experience.arcgis.com/experience/09f821667ce64bf7be6f9f87457ed9aa

Typ 2 subtyp b) inrapporteras bara i form av dödsfallsintygen och de siffrorna sammanställs av SCB. Enligt en jämförelse för några veckor så var det ung. 10 % av de som avlidit i Covid-19 som tillhörde typ 2 b).

SCB kommer veckovis ut med en sammanställning se inlägg #12589

Blev det tydligare nu?
 
harry73
pacman42 pacman42 skrev:
Lite kul att titta på denna prognosen nu:
. [länk]

Man kan där nu se den första puckeln i Stockholm som den första kurvan, medan övriga Sverige i praktiken är det som nu lyfter kurvan. Hade det inte varit för resten av Sverige så hade kurvan fallit väldigt fint enligt S-kurvans princip. Med lite vettiga siffror att utgå ifrån så kan man därmed räkna ut R-värdet för Stockholmstrakten med de restriktioner vi nu har (men utan immunitet, den 12 april så var man i Stockholm halvvägs till flockimmunitet, baserat på dödsfallen, men då måste vi ju räkna bakåt när folk blev smittade också). Många osäkerhetsfaktorer dock, men det borde gå att få fram ett ganska bra estimat värde baserat på detta (men då behöver man exempelvis veta medeltalet för antalet sjukdygn innan dödsfall mm).

Mycket intressant är det i alla fall.
Jag tycker väldigt mycket om Adam Altmejds diagram. Den gör det väldigt tydligt varför man inte ska fokusera alltför mycket på dagens rapporterade siffror, men ska titta på siffrorna för dödsdatumet.
Jag försökte förtydliga det lite genom att lägga till lite kommentar i diagrammet.
Diagram över dagligen rapporterade COVID-19 dödsfall i Sverige, med kommentarer om rapporteringseftersläpning.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
  • Gilla
Teacer och 3 till
  • Laddar…
En sak som är lite märklig är att den behandling, där man tar antikroppar via blodplasma från immun patient till smittad patient, har visat mycket svaga resultat trots att det vanligtvis är en mycket effektiv behandling mot virus.
Varför det är så är ingen som vet. Man spekulerar om att T-cellerna slås ut, mängden av virus man utsätts för avgör utgången och den genetiska skillnaden på individnivå.
Det enda man vet är att viruset är lömskt.
Det har däremot aldrig någonsin forskat så mycket som det görs just nu med över 80 vaccin-kandidater samtidigt. Så det borde rimligtvis ges mycket goda förutsättningar för ett vaccin framöver.
 
harry73
L Lars48 skrev:
Ska man sätta sig på höga hästar för det ?!
Sverige, långsammast i Norden gällande testning. Överlägset högst dödstal i Norden.
Nej, ta honom i örat !
[länk]
Nu handlar detta inte om hur bra eller dåligt Sverige sköter pandemin, men vilken politisk skada man kan få när ett land säger att ett annat land hanterar pandemin sämre än man själv gör.
Det är alltså bara politik det handlar om.
 
  • Gilla
tttomten och 3 till
  • Laddar…
BirgitS
L Lars48 skrev:
Jo, jag har hört talas om antikroppstester. Men jag har inte hört talas om att Covid-19 skapar immunitet hos den smittade. Lägg fram din källa så får vi titta på det ?
Det är ju antikropparna som står för immuniteten.
Har du någon källa på att folk har blivit sjuka två gånger?
Sydkorea trodde det ett tag för två personer men för 1-2 veckor så backade de och sa att de hade tagit fel.

Däremot vet man inte hur stark immuniteten är och den som har haft en bekräftad Covid-19 ska ändå fortsätta att leva efter de restriktioner som finns. Särskilt om man har haft en lindrig infektion kan antikropparna vara för få eller dåligt utvecklade för att skydda bra och/eller under en längre tid. Det var därför jag skrev "normalt" i ett tidigare inlägg om bildande av antikroppar.
 
  • Gilla
largab
  • Laddar…
pacman42 pacman42 skrev:
På tal om latenta virus och antivirala läkemedel, det har skett framsteg när det gäller Alzheimers som är kopplat till vanlig Herpes Simplex:
- [länk]

Det skall bli intressant att se om man efter Covid-19 kommer att kunna se att Remdesivir också minskar Alzheimers. Något gott kanske kommer från detta i alla fall...
Det skulle vara förvånande om remdesivir har effekt på herpes simplex, som är ett DNA-virus. Remdesivir är framtaget specifikt för att blockera replikering av RNA i RNA-virus.
 
  • Gilla
pacman42 och 1 till
  • Laddar…
T
L Lars48 skrev:
Österrike är ett land som har ungefär lika många invånare som Sverige. De stängde ner allting vilket resulterade i att dödsfallen blev bara 620 döda jämfört med över 3000 för Sverige.
Det går propaganda om att de länder som har stängt ner (typ Österike) när de börjar öppna igen då kommer att smittspridningen öka och dödsfallen stiga. Det här påståendet har ingen vetenskaplig grund utan är bara en gissning.
Österrike har börjat öppna upp sakta och säker sen 20de/april. Det framgår av grafen nedan att att smittspridningen har inte ökat alls och är visst under kontroll.
Dödstalet kommer därför att hålla sig på låga nivåer. Något att skriva på ett vykort och skicka till Giesecke.
[bild]
Så "Dödstalet kommer därför att hålla sig på låga nivåer." har vetenskaplig grund och är inte bara en gissning, menar du?

Hur ser arbetslöshetssiffrorna ut för Österrike jämfört med Sverige?
 
  • Gilla
Fairlane
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.