31 930 läst · 729 svar
32k läst
729 svar
Chockhöga elpriser i södra Sverige - kan nå upp till 11 kr
Exakt vad var det jag skrev som var fel…?.?D Dilato skrev:
A) var har jag sagt att inga länder ger rabatt??
B) att diktaturer smörjer egna medborgare är allmänt känt
C) jag nämnde Sverige å Norge. Skulle säga att jämförbara länder är alla i Europa och demokratier elswhere.
D) Alla länder du nämner är antingen diktaturer eller ordentligt korrupta, inte mycket å jämföra med…
Redigerat:
Kaliforniens ekonomi är 30 % större än Texas.D Dilato skrev:
Om Kalifornien vore ett eget land skulle det hamna på fjärde plats i listan över länder med störst BNP. Efter Tyskland men före Japan.
Texas skulle, som du skrev, hamna på åttonde plats.
😮
Redigerat:
Z Zodde skrev:
Jag vet att du anser dig vara facit på alla frågor och att vi andra ska bara beundra dina insiktsfulla inlägg men:
Texas är väl ändå ingen korrupt diktatur, men ändå har dom ett drivmedelspris på en tredjedel av oss.
Texas är som Norge vad avser tillgång till olja, men där (Texas) är dom korkade nog att sälja långt under världsmarknadspris..är dom socialister måntro?
Dom började den 1: september..det är ju då risken för dyrtid börjar.RoTe skrev:
Varför inte börja 1:e juni, då är elpriset garanterat inte oöverstigligt även om det tar tre månader eller mer att fixa "oförväntade" fel.
Säljer dom under marknadspris? Skulle inte tro det men du får gärna verifiera det.D Dilato skrev:
Själv har jag hört att låg skatt å låga transportkostnader gör att Texas har lågt pris men att bensinbolagen medvetet skulle avstå vinst i just i Texas tror jag absolut inte på.
Edit: Snabb koll visar att marknadspriset (från raff) på bensin i USA e 2USD per gallon. I Texas kostar det vid pumparna 2.70 USD per gallon.
Så hur får du det till att de säljer långt under marknadspris??
Edit2. Om marknadspriset i USA är drygt 5kr litern så är det nog mycket lägre i de staterna du listade upp så det är bara de allra billigaste som faktiskt e subventionerade, så då faller hela ditt resonemang. I slutändan, efter lite research var det ändå du som hade fel…
Redigerat:
Men snälla söta rara... LÄS: https://www.byggahus.se/forum/threa...na-upp-till-11-kr.537121/page-26#post-6023390D Dilato skrev:
Vi har inte bara ett kärnkraftverk i Sverige även om du verkar tro så. Alla kan inte ställas av för revision samtidigt! Detta av flera skäl. Dels elproduktion, stabilitet i elnätet, överföringskapacitet och framförallt kan vi inte ha hur många extremt kunniga människor som helst som kan revision för att bara utföra denna på ett kort tidsfönster, vad ska alla dessa göra resten av året??
Har inte ett enda pillekvitt med saken att göra. För det första har vi gott om svenskar som jobbar genom hela sommaren, t.ex. folk som lägger asfalt, eller ställer om industrier osv. För det andra är det väldigt mycket utländsk arbetskraft som kommer hit eftersom vi i Sverige inte utbildat folk i atomenergi pga tankeförbudet.P pmd skrev:
För kännedom så har Forsmark ett helt eget och ganska stort personalboende samt camping för personal som arbetar där tillfälligt: https://karnkraft.vattenfall.se/forsmark/entreprenor/boende-och-fritid/
Redigerat:
Hur många personer finns det i Sverige med kompetens på kärnreaktorunderhåll? När vill de ha semester?RoTe skrev:
Det har aldrig funnits något tankeförbud.RoTe skrev:
Det är förvisso bra att det går att importera kompetent arbetskraft. Hur stor del av arbetskraftbehovet brukar det röra sig om?
Frågan är fortfarande varför man inte började med en revision i maj/juni istället för i början av september. Det skulle ju minska risken för att behöva ställa en reaktor när det börjar bli kallare väder.
Så detaljerade frågor får du ställa till Vattenfall men man började med REAKTOR TRE i september, innan dess gjorde man de andra två reaktorerna. Är det så rackarns svårt att förstå att Forsmark har tre reaktorer och att man inte gör alla tre samtidigt, jag tror det skrivits i tre fyra inlägg nu! Lägg därtill Oskarshamn och Ringhals som också behöver revision under sommaren. Förr hade vi dubbelt så många reaktorer och då kunde man ha ett löpande revisionsarbete över hela året utan att det märkes i någon större omfattning.P pmd skrev:Hur många personer finns det i Sverige med kompetens på kärnreaktorunderhåll? När vill de ha semester?
Det har aldrig funnits något tankeförbud.
Det är förvisso bra att det går att importera kompetent arbetskraft. Hur stor del av arbetskraftbehovet brukar det röra sig om?
Frågan är fortfarande varför man inte började med en revision i maj/juni istället för i början av september. Det skulle ju minska risken för att behöva ställa en reaktor när det börjar bli kallare väder.
Självbyggare
· Stockholm
· 9 894 inlägg
Liten tröst... Samtidigt som vi har pris om 10kr har Danmark 17Sek.
Marknadspriset?P pmd skrev:
Det var en gång två länder A-land o B-land med ett stort hav emellan sig. Innevånarna i båda länderna tyckte om kanelbullar så mkt att de nästan levde bara på bullar. I A-land fanns det många bagerier som producerade massor av bullar, så mkt att de tom kunde exportera lite bullar med båt till B-land en gång om dagen. I B-land fanns det också bagerier, men bagarna där tyckte inte om att baka bullar när solen inte sken. A-lands bagarier gjorde ca 100 bullar/dag, vilket räckte mer än väl till att alla dess innevånare fick bullar och att några bullar kunde exporteras till B-land, men på fartyget fick endast 10 bullar plats per transport och dag.
När solen inte sken i B-land så steg efterfrågan o priset på bullarna som bakades i B-land och på de 10 bullarna som kom från A-land. A-lands bagerier konkurrerade hårt om att få med just sina bullar på fartyget, för dessa bullar tjänade bagerierna extra mkt pengar på när efterfrågan var stor i B-land. Men som sagt, bara 10 bullar kunde transporteras per dag. Dvs om ingen i A-land köpte någon av de 100 bullarna, så kunde man ändå inte exportera mer än 10 bullar/dag till B-land. Priset på bullarna i A-land var lite högre innan de 10-bullarna hade skickats till B-land, men sedan sjönk priset tillbaka till normalt pris för det fanns ju ingen konkurrens från utlandet efter att fartyget hade åkt.
En dag tyckte ländernas gemensamma handelsförening att man måste avreglera bull-marknaden helt så att det blev "bättre konkurrens". Då införde man att det högsta bjudna priset på en bulle från en konsument i A-land eller B-land skulle sätta priset på alla bullar som såldes en specifik dag i både A-land o B-land.
A-lands innevånare klagade, men deras politiker förstod inte vad de sa, så sedan den dagen levde de olyckliga tillsammans och betalade hutlöst mkt för sina goda bullar när solen inte sken i B-land.
Ändra 'dag' till valfri tidsenhet, timme, kvart, månad etc, 'fartyget' med överföringskapacitet och bullarna får ni lista ut själva ;-)
Skillnaden är ju att Norge exportera extrema mängder av olja/gas i jämförelse med vad de själva gör av med. Vad är överföringskapaciteten från Sverige till tex Tyskland? Ca 600MW? I förhållande till Sveriges produktion på ca 25000MWh...Z Zodde skrev:Intressant detta att svenskar (lr norrmän) ska ha ”rabatt” på inhemsk producerad el.
Tänk om norrmännen började kräva rabatterade petroleumprodukter, främst bensin då, bara för att de har stora inhemska gas/oljefyndigheter.
Där (olja/gas) verkar dock förståelsen vara stor att det finns ett världsmarknadspris.
Undrar när man börjar förstå att det gäller för elektricitet också…
Om det nu existera någon viktning av elpriserna baserat på överföringskapacitet, så är den algoritmen och konceptet felaktig. "Marknadspris"? Byt ut varan 'el' mot valfri fysisk vara med kraftig begränsad exportförmåga så inser man elmarknaden fungerar inte alls som en normal marknad.