Claes Sörmland Claes Sörmland skrev:
Det finns ingen möjlighet att besluta om att trafik inte får förekomma på områdets vägar när områdets vägar har inrättats som en gemensamhetsanläggning med ändamålet att garantera möjlighet till transporter till och från delägarfastigheterna.
Då går det inte att göra nåt!
 
Claes Sörmland
  • Gilla
Dowser4711 och 1 till
  • Laddar…
L micke880 skrev:
Vi bor i en ett radhusområde med samfällighet från 70-talet där vi parkerat bilarna på avsedda platser utanför området och sedan gått in till husen. Det springer och cyklar många barn på gatorna i området. Området är trångt och inte avsett för mycket biltrafik. Radhusen är äganderätter men samfälligheten äger gatorna utanför.

Nu har en familj i området byggt en parkeringsplats på sin framsida och satt in en elbilsladdare. Styrelsen har haft möte och de säger att de inte kan göra något eftersom de äger sin tomt.

Jag hävdar dock att de kan ställa en stor blomlåda eller liknande framför parkeringen vilket omöjliggör att kunna köra in en bil. Styrelsen vill inte ha osämja i området och tycker inte förslaget är bra.

Finns det något vi kan göra? Lägga en motion tills årsmötet om att ställa en blomlåda framför så att alla medlemmar kan rösta?
Finns det laddstolpar vid de avsedda parkeringarna? Troligtvis inte och därför har ägaren av huset samt tomten fixat det själv. Du kan inte hindra en ägare från sin egna tomt. Det låter snarare som om du kanske ska hitta ett annat boende
 
  • Gilla
Bo Lundqvist
  • Laddar…
C Castis skrev:
Kan vara så att det krävs bygglov enligt detaljplan. Kolla med kommunen. Sedan kan det även vara så att gång och cykelbanorna i området ej får beträdas med bil under vissa tider. Men oavsett om de har gjort fel eller inte kommer ni ha grannosämja.

*av någon anledning får jag upp bilder från filmen ”En man som heter Ove” 🤷‍♂️
På gång- och cykelbanor får man aldrig framföra en bil, så på sådana behöver man aldrig explicit förbjuda biltrafik. Här är det frågan om vägar.
 
P
tveksamt tveksamt skrev:
På gång- och cykelbanor får man aldrig framföra en bil, så på sådana behöver man aldrig explicit förbjuda biltrafik. Här är det frågan om vägar.
De flesta infarter till hus, passerar över en gångbana...
Likaså cykelbanor.
 
tveksamt tveksamt skrev:
På gång- och cykelbanor får man aldrig framföra en bil, så på sådana behöver man aldrig explicit förbjuda biltrafik. Här är det frågan om vägar.
Det finns gång och cykelbanor som är del av infart till fastigheter. Så jo, det finns tillfällen men de är inte så vanliga. Och de måste skyltas och ha en förordning.
Sedan har vi underhållsfordon...
Korsande av banor är inte samma sak som att framföra.
 
  • Gilla
Dilato och 1 till
  • Laddar…
S Slangfil skrev:
Lösningen är väl uppenbar?
Lägg en motion om att föreningen får tummen ur röven och skapar tillgång till elbilsladdning
Det är en samfällighetsförening – en sådan kan inte fritt besluta om vad som helst, utan är strikt begränsad av det anläggningsbeslut som den ska verka inom.

Så för att föreningen ska få ”tummen ur röven” krävs först att någon ansöker om omförrättning av anläggningen och att Lantmäteriet anser att det finns båtnad för att ändra anläggningen – först därefter kan föreningen börja agera.

Det är inte konstigt att boende i sådana situationer hellre tar saken i egna händer på ett sätt som därtill blir billigare för dem.
 
  • Gilla
Dilato och 1 till
  • Laddar…
X Xioz skrev:
Hur är den nya grejjen med elbilsladdare för om man har 20 parkeringsplatserna. Alla ska ha minst 1 laddstolpe då innan 2025.
Den är inte tillämplig här. Här finns ingen publik verksamhet med en stor parkering i direkt anslutning.
 
K Kaninjan skrev:
Men ni kan komma förbi det genom ett avtal med t ex Laddaccess, som installerar infrastruktur i era garage, (samfälligheten skriver avtal på ett antal år) UTAN KOSTNAD för samfälligheten,
Vilket pris per kWh tar de? :p
 
F fribygg skrev:
Är begagnade 10 åriga Teslor eller Renault Zoe (med batteri hyra) billiga i dag eller vad bygger du din långsiktiga pris prognos för vanliga elbilar på?
Ur ett helhetsperspektiv är en begagnad elbil med hemmaladdning det mest ekonomiska du kan äga för biltransporter, om du kör över 1000 mil per år.
 
  • Gilla
big mike och 2 till
  • Laddar…
Körsträckan bör också vara begränsad med tanke på laddtiden. Så elbilar är bra för de som pendlar och kan lasta över batterikostnaden på någon annan.. ;)
 
Farstatjej90 Farstatjej90 skrev:
TS, om du frågar dina grannar igen om ni ska sätta upp en gemensam samling postlådor utanför området och låta paket hamna hos ombud istället för vid dörren och alltså förbjuda bilkörning helt, har du alla grannar med dig då också tror du?🤔
Antagligen inte, TS är nog som de flesta andra i såna här "bilfria" bostadsområden. De vill inte ha biltrafik utan ställer ut olika hinder, exempelvis blomlådor, men vill inte gå längre än två meter för att hämta posten eller kasta sopor och tvingar därigenom postisar, budbilar, sopåkare och andra att åka slalom runt alla hinder inne på det "bilfria" området.

L Lekmanna skrev:
Vi vill ha ett bilfritt område.

För att vi har avsedda parkeringar utanför området för att kunna ha en lugn gata. Har du sett ett radhusområde från 70-talet? Det är alltså väldigt trångt. Skulle alla bygga parkeringar här så skulle det vara trafikstockning hela dagarna.
Om TS vill ha ett bilfritt radhusområde bör hon engagera sig i det på allvar. T.ex att motionera på samfällighetens årsmöte om att det ordnas fram laddstolpar på den gemensamma parkeringen, en samlingsplats för postlådor, kanske en bom och annat som effektivt minskar biltrafiken inne på området.

Att försöka trakassera en granne med en blomlåda för att hindra denne att parkera och ladda bilen är bara löjligt.
 
Redigerat:
  • Gilla
Elofsson och 7 till
  • Laddar…
Keiller Keiller skrev:
Om TS vill ha ett bilfritt radhusområde bör han engagera sig i det på allvar. T.ex att det ordnas fram laddstolpar på den gemensamma parkeringen
Ett synnerligen gott råd om nu TS fortfarande läser i tråden. Som så ofta blir det lättare att inte göra fel om det är enkelt att göra rätt.
 
@
TS får väl låta ungarnas cyklar "ligga och skräpa" längst vägen/gångbanan. Vem skulle orka stiga ur bilen i längden för att flytta dem hela tiden 😆
 
  • Gilla
danbei
  • Laddar…
@ @ndreas skrev:
TS får väl låta ungarnas cyklar "ligga och skräpa" längst vägen/gångbanan. Vem skulle orka stiga ur bilen i längden för att flytta dem hela tiden 😆
Ett lika dumt förslag som att ställa dit en blomlåda, även om jag förstår att du försöker skämta.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.