Hej
Tackar för svaren.
Letade runt lite men hittade ingen elmätare/förbruknings avläsare som går att montera i centralen. Vet ni om det finns? Vattenfall har en energywatch, som man sätter på elmätaren och går på batteri och wifi. Men min elmätare sitter på en stolpe ute och ät förmodligen lite utanför wifi jag har.
Tacksam för tips!
Mvh
Fredrik
 
Bo.Siltberg skrev:
Skillnaden kan tyckas hårfin, men det är en stor principiell skillnad att identifiera riskgrupperna i motsats till att skydda sig från dem. En separat JFB för kylen har alltså motivet att man vill skydda kylen från resten av anläggningen. Det är väl inte fel, men man säger ju samtidigt att man inte har kontroll över sin anläggning då man säger att större delen av den anses utgöra en risk! Man vinner, inte minst ekonomiskt, på att identifiera och särskilja de (förhoppningsvis fåtal) grupper som riskerar att lösa ut en JFB tex pga skarvsladdar i snön.
Nja... Hur identifierar man "riskgrupperna"? Kan jag i förväg veta att mina barn inte pluggar in den defekta mobil-laddaren i ett uttag som inte är identifierat som en riskgrupp?

Om denna laddare (som får symbolisera all möjlig billig skit, som dagligen används här hemma) kan pluggas in i alla uttag, kan den naturligtvis även slå ut värmen och förstöra all mat (om samma JFB används).

Vi har olika syn på detta, uppenbarligen.
 
Jag har 4 jordfelsbrytare, tänkte att det är bra att sektionera lite.. det tar ju lite plats i centralen så klart. :rolleyes:
 
Någon som vet något om energidisplay som monteras i centralen?
 
eviljava skrev:
Nja... Hur identifierar man "riskgrupperna"? Kan jag i förväg veta att mina barn inte pluggar in den defekta mobil-laddaren i ett uttag som inte är identifierat som en riskgrupp?

Om denna laddare (som får symbolisera all möjlig billig skit, som dagligen används här hemma) kan pluggas in i alla uttag, kan den naturligtvis även slå ut värmen och förstöra all mat (om samma JFB används).

Vi har olika syn på detta, uppenbarligen.
En mobilladdare eller annan utrustning som är ojordad (dubbelisolerad) ska normalt inte lösa ut JFBn oberoende av vad det blir för fel på utrustningen.

Den utrustning som slår ut en JFB när man inte är hemma (eller sover) är till 99% (tippar jag) jordad utrustning.

Oftast löser en JFB ut pga den mänskliga faktorn, kvarglömd inkopplad skarvsladd ute, klipper av skarvsladden med häcksax/gräsklippare/mm, pillande i uttag mm, etc.
 
  • Gilla
Bo.Siltberg
  • Laddar…
Demmpa skrev:
En mobilladdare eller annan utrustning som är ojordad (dubbelisolerad) ska normalt inte lösa ut JFBn oberoende av vad det blir för fel på utrustningen.
Ok, det är möjligt att det förhåller sig så? Jag har faktiskt inte sett någon statistik över just detta område.
Anledningen att jag nämnde just mobilladdare är att i mitt fall var det en sådan som fick JFB:n att lösa ut sist.

Den var förvisso sprucken och i allmänt dåligt skick (och hade inte i ett eluttag att göra ö.h.t.)

Den kanske utgjorde den där sista procenten i din statistik? Den procenten räckte för mig iaf.
 
För egen del har jag som Bo kallade det skyddat mig mot de notoriska felkällorna utomhus både uttag och belysning, dessa ligger på egen sektion tillsammans med viss övrig del som inte stör om den bryts via en ordinär fyrpolig JFB. Resten ligger sen via en annan JFB som troligtvis inte löser ut om man är borta längre tid, det som ligger till då är ju kyl/frys och värme. För säkring av frysning ligger en elpatron direkt utan koppling till JFB, den redundansen är tillräcklig för min del. Eftersom patronen i stort bara testkörs nån gång emellanåt är risken för fel pga utmattning osv närmast utesluten och den får ligga och vaka som backup så länge det finns elkraft tillgänglig.
 
  • Gilla
Bo.Siltberg
  • Laddar…
Det här får bli mitt sista inlägg i frågan om sektionering av JFBer - vi har snyltat på TS gizmotråd alldeles för mycket nu.

Maximalt skydd får man naturligtvis med en JFB/PSA för varje grupp. Smakar det så kostar det dock. I de flesta bostäder klarar man sig utmärkt med två JFBer, och valet två kommer nog främst av skäl som att inte släcka ned hela huset vid ett fel. JFB brukar inte tjyvlösa utan anledning vilket visats i en liten gallup här på forumet: http://www.byggahus.se/forum/el/155984-brukar-din-jordfelsbrytare-tjyvlosa.html?showAll Utan de löser först vid ett faktiskt fel, som dock ibland kan vara besvärliga att finna http://www.byggahus.se/forum/el/169816-varfor-loser-jfb.html?showAll

En faktor som jag tycker fattas i just denna tråd är dels hur tydligt man upptäcker att en JFB löser, och dels risken för att JFBn löser när man inte är hemma. Det är oftast inte mycket som går då, typiskt kyl/frys, småelektronik, värme och några lampor, dock finns ofta utomhusbelysning med där. Om något av detta riskerar att lösa JFBn så är det utomhusbelysningen, följt av värmen. Beroende på typ av värme kan man antingen lägga den utanför JFBn eller på en egen 300 mA JFB. Värmepumpar brukar kräva en speciellt JFB.

Det finns en gammal rekommendation att lägga kyl/frys på egen JFB (eller t.o.m utanför JFBn, vilket dock inte är tillåtet längre) och den rekommendationen hänger kvar ännu idag, och kommer troligen så göra till år 2050 ungefär. Numera resonerar man mer i termer som att risken för att förlora lite mat motiverar inte kostnaden för en egen JFB. Men det är klart, har du 4 frysboxar med en älg i varje så blir det andra pengar.

Många JFBer är som sagt inget fel, det har fördelar som bättre sektionering, men nackdelar som pris och risk för att man inte upptäcker att en JFB löst. Det gäller att ha lagom mycket belysning och annat på varje JFB, eller larm i någon form. Frågan har diskuterats ofta, så välj någon gammal tråd så fortsätter vi där!
http://www.byggahus.se/forum/el/197218-rad-angaende-installation-av-jfb.html
http://www.byggahus.se/forum/el/218586-egen-jfb-till-kyl-frys.html
http://www.byggahus.se/forum/el/208883-dela-upp-elcentralen-pa-tva-jfb.html
http://www.byggahus.se/forum/el/217053-hur-manga-jfb-i-nyinstallation.html
http://www.byggahus.se/forum/el/160635-tva-centraler-tva-jfb.html?showAll
Tyvärr är jag med och tjatar i samtliga(?) dessa trådar - det tycker jag inte alls om...fler länktips?

Edit: Detta var svar till eviljava. Det blev några upprepningar av vad GK100 sa.
 
Redigerat:
Mikael_L
SkaneErik skrev:
Det du söker kallas "energimätare" eller kort och gott "elmätare" och ska den monteras i centralen söker du då en avsedd för montage på DIN-skena. Finns för både enfas och trefas.

Se här t.ex.

[länk]
Här har vi forumets stora långa tråd om DIN-monterade energimätare med många tips på inköpsställen:
http://www.byggahus.se/forum/el/179486-elmatare-i-din-skap.html


edit:
Bo.Siltberg skrev:
Det här får bli mitt sista inlägg i frågan om sektionering av JFBer - vi har snyltat på TS gizmotråd alldeles för mycket nu.

Maximalt skydd får man naturligtvis med en JFB/PSA för varje grupp. Smakar det så kostar det dock. I de flesta bostäder klarar man sig utmärkt med två JFBer,
Och tänk sen när man ska testa av alla sina JFB/PSA två-fyra ggr per år ... :p :cool:

Jag har samma åsikt som Bo.
Själv har jag en separat JFB på mina risk-grupper, dvs utomhus-uttag och belysning. Och det råkar vara en enda enfasgrupp, och så har jag slösat en hel 3-fasig JFB för detta, så därför har jag även kastat på tvättmaskin + torktumlare på denna JFB. Och tvättmaskinen har ju faktiskt en värmepatron med en någon liten risk att lösa en JFB, så helt dumt är det inte.
Sen har jag värmepumpen helt och hållet utanför JFB och garaget har en egen central med egen JFB.
 
Redigerat:
Jag brukar sätta en JFB i början av varje rad i centralen. Då blir det typiskt en för varje våning och en separat för kritiska prylar som värme. Sedan kan man koppla lite backup-värme på någon av de andra JFB om man vill.

Utomhusbelysningar får en egen PSA. Uttag utomhus är bannlysta.
 
Bo.Siltberg skrev:
Det här får bli mitt sista inlägg i frågan om sektionering av JFBer - vi har snyltat på TS gizmotråd alldeles för mycket nu.
...och det här blir mitt sista.

Bo.Siltberg skrev:
Numera resonerar man mer i termer som att risken för att förlora lite mat motiverar inte kostnaden för en egen JFB. Men det är klart, har du 4 frysboxar med en älg i varje så blir det andra pengar.
Vad kostar en JFB av god kvalitét? En femhundring?

För det första har jag nog alltid mat för mer än 500:- i min frys (dock ingen älg).
För det andra anser jag att det är lätt värt 500:- för att minimera risken att vakna upp i (eller komma hem till) ett kallt hus.

Vad är då risken för att JFB:n löser ut i en grupp som inte är en "riskgrupp"? Förmodligen låg, men den existerar uppenbarligen.

Jag kommer inte att fortsätta diskutera i någon annan tråd. Min åsikt i frågan är helt klar, vilket även verkar gälla dig. Vi kommer alltså inte speciellt mycket längre.

Jag kan bara konstatera att vi tycker olika i denna fråga. Det är helt OK för mig. :)
 
Mikael_L
Och för att svara på själva trådens ämne så har jag i min central:
gizmo-gruppcentral.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder

* Två elmätare, ej ännu inkopplade - en ska mäta värmepumpen, den andra troligen elvärmen på öv.
* ett tidur som slår av utomhusbelysningen vid en viss tid på kvällen/natten, senare på fre-sön. (dock ej lampan vid ytterdörren som får slösa sina 3W energi natten genom) tillslag av belysningen styrs av ljusrelä.
* Ett extra chuko "serviceuttag" (bara för att jag råkade ha ett par liggande :))
* en ringledningstrafo och säkringen till denna precis före
* en 8V summer/ringklocka som (tillsammans med ringledningstrafon) agerar dörrklocka.

I garaget har jag även där ett extra chuko-uttag (dom kan ju tas bort om plats behövs, och för mig var dom ju billigare än att köpa skyddslock :cool:, men dom uttagen var dock bra att ha tidigt i bygget, då jag bara hade trefasuttag annars)
Sen har jag en eltako tlz12 trappautomat som timer för MV-uttag, och påslag för detta på strömbrytare inne i huset.

I övrigt har jag bara det vanliga i mina centraler, huvudbrytare, JFB (1 i garage, 2 i hus) och vanliga gruppsäkringar.


edit:
eviljava skrev:
Vad kostar en JFB av god kvalitét? En femhundring?
Och hur länge håller den, när behöver den bytas ut?
Jag har liksom fått känslan att även bra fabrikat kan behöva bytas efter 10-20 år ...

Men OBS, jag tycker inte det är fel med fler JFB. Det är ju bara mitt eget beslut att det jag vinner inte motsvarar den extra kostnad och extra plats i centralen som det medför.
Helt enkelt så.
 
Redigerat:
  • Gilla
Bo.Siltberg och 1 till
  • Laddar…
mycke_nu skrev:
Utomhusbelysningar får en egen PSA. Uttag utomhus är bannlysta.
Så du använder aldrig någon nätdriven elapparat med stickkontakt ute?
 
Som många redan kommit fram till så räcker det långt och väl med 2 JFB i en normal villa.


En för alla belysningar och uttag inne.
En för alla belysningar och uttag ute. (garage läggs över denna om det inte är en egen central i garaget)

I nya hus har jag för mig att många hustillverkare går efter någon standard som säger att uppvärmningen ska ligga över en undermätare. Sett många som struntat i det med.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.