14 520 läst · 107 svar
15k läst
107 svar
Bestridande faktura
ett klipp från verklighetenR Rejäl skrev:
https://svenskinkasso.se/inkassoatgarder-efter-bestridande/
Du har uppenbart inte läst det du bifogar det handlar om att Fortnox har skickat två inkasso krav som man inte har rätt till utan man har bara rätt till att skicka ett krav per ärende..enligt anmälaren…returen skrev:
Det är bättre att du inte skriver i denna tråd för du gräver dig bara djupare än du kan ana..
läs resten oxå inte bara procedurfelet som nämnden ansåg att det bara var ett inkassokrav som gått utR Rejäl skrev:
Du undviker att svara på inlägg#42 företag får absolut gå eller använda sig av inkasso för att driva in en obetald faktura bestriden eller inte gäller inte någon avgörande roll om rätten att driva in fodran..returen skrev:
God helg förresten😉
Hm, stämmer verkligen detta. Jag har en bekant som bestred faktura enligt alla konstens regler och den blev ändå indriven.returen skrev:Nej inte när fakturan är bestriden jag har haft en lång överläggning med en advokat om detta
5000 är väl gränsen för att tingsrätten ens tar upp det
sen går det som småmål och blir en förenklad "rättegång"
företagaren är den den stora stygga vargen och privatpersonen är det bara synd om
i bästa fall blir det en förlikning
Dessutom skrivs det om "god sed" att inte gå vidare med krav om en faktura är bestriden.
Företagarna.se skriver:
"När du bestritt en faktura och förklarat för fakturaavsändaren varför du inte vill betala, bör fakturaavsändaren inte kräva in pengarna genom att ansöka om betalningsföreläggande hos Kronofogden."
https://www.foretagarna.se/juridisk...vad-hander-efter-att-jag-bestritt-en-faktura/
Du har fel. Inkasso har överhuvudtaget inag befogenheter mer äna tt skrämmas och påföra avgift. När inted et funakr så ger dom upp och skickar till kronofogden. Om Kronofogden får meddelande att det är tvist, dvs att att fakturan/kravet är bestridet så gör dom ingenting, utan förapssar detta till tingsrätten. Om tingsrätten sen ger Kravställaren rätt, så går det tillbaka till kronofogden om man ändå vägrar betala. Tingsrättens utslag, om inte det överklagats till högre instans är då en exekutionstitel som Kronofogden kan använda för indrivning.R Rejäl skrev:
Vad är det jag har fel i?M mojjen skrev:Du har fel. Inkasso har överhuvudtaget inag befogenheter mer äna tt skrämmas och påföra avgift. När inted et funakr så ger dom upp och skickar till kronofogden. Om Kronofogden får meddelande att det är tvist, dvs att att fakturan/kravet är bestridet så gör dom ingenting, utan förapssar detta till tingsrätten. Om tingsrätten sen ger Kravställaren rätt, så går det tillbaka till kronofogden om man ändå vägrar betala. Tingsrättens utslag, om inte det överklagats till högre instans är då en exekutionstitel som Kronofogden kan använda för indrivning.
Läs hela texten, det med bör menar dom nog att dom bör fatta att en felaktig bestridenfaktura sakll amn inte försöka driva in. Längre ner framgår det klart att "om m den som vill ha betalt vill gå vidare med sitt krav får företaget vända sig till tingsrätten genom en ansökan om stämning. Tingsrätten prövar då om du är betalningsskyldig för fakturan" Om din vän fick betala, så ahr hen sannolikt ändå missat något formkrav, eller gett upp vid hot om stämning. Är en faktura bestriden korrekt och inom utsatt tid, så får inte kronofogden utfärda ett utmätningsbeslut, innan Tingsrätten prövat fallet. Nu gäller detta specifikt fakturor. Finns ju en msssa andra former av skulder som kronofogden tar i, tex försäkringskassan etc. Där gäller helt andra regler. Så aknse det rört sig om en anna skuld, än just från en näringsidkare via faktura??sysmali skrev:Hm, stämmer verkligen detta. Jag har en bekant som bestred faktura enligt alla konstens regler och den blev ändå indriven.
Dessutom skrivs det om "god sed" att inte gå vidare med krav om en faktura är bestriden.
Företagarna.se skriver:
"När du bestritt en faktura och förklarat för fakturaavsändaren varför du inte vill betala, bör fakturaavsändaren inte kräva in pengarna genom att ansöka om betalningsföreläggande hos Kronofogden."
[länk]