Efter att ha tittat igenom här lite fick jag inspiration att lägga upp mitt eget som från början var ett fritids*hus*projekt men som nu mer och mer börjar bli ett fritids*gårds*projekt.
Första spadtaget gjordes maj 2007.
Första spadtaget gjordes maj 2007.
Redigerat:
Dags för grund. I valet stod platta, plint- och torpargrund och efter att ha studerat lite regler och rekommendationer stod det snart klart att torpargrund "inte rekommenderades" och plint bedömdes som "för billigt för en så fin stomme". Beslutade mig för att gjuta platta.
Redigerat:
Istället för att mura använde vi leca-balkar som är mycket smidiga att jobba med, det är egentligen avvägningen som tar tid. Jämfört med att mura var detta ett ögonblicksjobb. Lade ner avlopp och "teknikslangar", d.v.s. slang för el och annat kabelbehov på gården.
Redigerat:
Ett par bottenstockar fick bytas, erfaren timmerman assisterade. Ganska otroligt ändå, äldsta klottret jag hittade i stommen var från 1876 så den är minst 134 år gammal, troligen ännu äldre och i stort sett i perfekt skick. Jämför det med dagens kåkar!
Dags att få på tak. En loftlada är ganska lämpad att bygga ställningar inuti så det gick snabbt. På med takstolar, knacka på råspont och papp och trimma kortsidorna. Hade inte bestämt mig den sommaren vad för tak jag ville ha så den blev stående med papptak över vintern, något som gick hyggligt även om fuktrörelserna gjorde att kortsidorna kalvade och råsponten skjöt ur spikarna på några ställen. Överkomligt men onödigt, börjar mer och mer överge spik för skruv.
Redigerat:
Dags för, loftgolv, dörr och fönster! Loftgolvet med vanlig 2"6 och Siljans furugolv. Inmätningen av dörr och fönster är mycket noga, har ju ingen lust att förstöra kåken. Att ha en nyskärpt sågkedja är också att rekommendera, ny kedja skär som i smör i timret men det gamla och stenhårda virket sliter dock ordentligt på skärpan, blir att skärpa om regelbundet. Tillslut på med lite foder och det blir genast ett lyft.
Dags för innertak. Lutade först åt att väga av taket i lod men det visade sig att takhöjden skiljde sig 1.5-2dm från ände till ände så innertaksreglarna monterades i våg med yttertaket. Använde 1.5"2 reglar i taket med 60cc.
På med vindduk och tak-el och sedan i med isoleringen, inte det roligaste jobbet! La i 120+145 isolering i omlottkorsade lager, totalt 265mm isolering vilket har märkts tydligt i vedåtgången. Med uppvärmd stomme och -20 på dagen och -28 på natten går det åt drygt en vedkorg per dygn, det på c:a 30m2. Enda "problemet" är egentligen sovandet, blir att man får elda upp till drygt 25 grader när man går och lägger sig för att hålla 16-17 på morgonen vilket är helt OK. Ett tips, sätt gul glasull i tak, den bruna stenullen går inte att dra i utan att den tussar, den gula går däremot alldeles utmärkt att slita och skjuta i utan att deformera för mycket. Den bruna stenullsisoleringen är dock bättre att sätta i vägg då den är mer styv och stadig.
Redigerat:
Använde 6" panel för innertaket, ett jobb för minst två då fyra meter långa, 10mm tjocka spåntade paneler är helt omöjliga att sätta själv. Det är också bra att ha en tredje gubbe som kan måttsåga och langa så slipper man klättra hela tiden.
Redigerat: