888 711 läst · 10 396 svar
889k läst
10,4k svar
Elräkning på 16000 kr för december
Hansa PowerBridge är död fram till valet. När det ska kohandlas om makten kan vad som helst hända, speciellt när tyska socialdemokrater och miljöpartister lägger sig i. Det finns väl skäl till att SVK räknat med att beslutet kommer våren 2023 och inte hösten 2022.DennisCA skrev:
En retorik om hur vi tillsammans måste stoppa Putin-priserna i Europa kan nog fungera.
Kablarna är inte tomma nu. Frågan är med vilken elproduktion vi fyller dem. Hade vi haft R1 och R2 kvar så hade vi inte behövt starta Karlshamnsverket som producerar dyr och klimatvidrig el genom att förbränna olja. Kärnkraften, som vi hade, producerade el billigt och kunde bara konkureras ut med hjälp av straffskatter och subventionerad vindkraft.V mutalisken skrev:
Så du tror inte på att tillgång och efterfrågan påverkar priset?V mutalisken skrev:det finns noll undersökningar som säger att ringhals hade hjälpt just nu om det är det ni pratar om. Vi har inte ens gått in i detta. Vi vet inte ens hur scenariot kommer spela ut. En undersökning har inte kunnat göras än. Däremot finns undersökningar som visar att ringhals hade reducerat priserna förra året i höstas när nordstream ännu levererade gas.
Medlem
· Stockholm
· 943 inlägg
Prissättningmodellen räknar inte bara med det.C cbrolin skrev:
Det stämmer. Men det hade inte sänkt priset markant för se4 antagligen.C cbrolin skrev:Kablarna är inte tomma nu. Frågan är med vilken elproduktion vi fyller dem. Hade vi haft R1 och R2 kvar så hade vi inte behövt starta Karlshamnsverket som producerar dyr och klimatvidrig el genom att förbränna olja. Kärnkraften, som vi hade, producerade el billigt och kunde bara konkureras ut med hjälp av straffskatter och subventionerad vindkraft.
Men den beskriver att vi går "inhemska priser" när vi mätar ledningarna ut, vilket ringhals hade hjälpt till med. Så mycket har inte produkttionskostnaderna ökat i Sverige, så troligen hade vi procentuellt haft ännu lägre priser imellanåt än i höstas eftersom europapriserna fortsatt uppåt.V mutalisken skrev:
Sedan hjälper kärnkraften till med nätnytta i överföringen vilket hade jämnat ut priserna mellan söder och norr.
Varför skulle inte rapporten vara relevant idag med tanke på Sveriges elpriser utanlandets påverkan?
Medlem
· Stockholm
· 943 inlägg
För att det främst är andra länders behov som styr våra priser och de behoven har ökat kraftigt sedan i höstas.M mackan_kal skrev:Men den beskriver att vi går "inhemska priser" när vi mätar ledningarna ut, vilket ringhals hade hjälpt till med. Så mycket har inte produkttionskostnaderna ökat i Sverige, så troligen hade vi procentuellt haft ännu lägre priser imellanåt än i höstas eftersom europapriserna fortsatt uppåt.
Sedan hjälper kärnkraften till med nätnytta i överföringen vilket hade jämnat ut priserna mellan söder och norr.
Varför skulle inte rapporten vara relevant idag med tanke på Sveriges elpriser utanlandets påverkan?
Hade man kunnat ersätta det dyraste sättet att producera el med ett av de billigaste så hade priset också blivit därefter. Kablarna hade blivit mättade långt innan Karlshamnsverket hade behövt startas. Varför det? Eftersom verket har bara körts på halvfart (70.000 litet olja i timmen) de senaste månaderna. Halvfart är ca 350 MW. R1+R2 hade 1.700 MW. Hur kan du få det till att vara insignifikant? Hur kan något som är fem gånger så mycket bara påverka marginellt? Du anger inget som helst resonemang. Du bara påstår saker som helst helt orimligt. Varför inte förklara hur det kan komma sig att det inte hjälper? Var är dina beräkningar?V mutalisken skrev:
V mutalisken skrev:
Fast rapporten pekar ju på att kan vi mätta linjerna ut så får vi lägre priser (vilket vi också ser idag), så vad är det som gjort de inhemska priserna så mycket högre?
Mer överföringskapacitet. Tex från sydnorge till UK. Samt mindre vatten i sydnorge.
Det är den dyraste produktionen som sätter priserna. När utlandskablarna är mättade kan utlandet inte köpa mer el av oss och då inte heller driva upp priset. Hade vi haft R1 och R2 kvar hade Karlshamnsverket inte behövt startas och elpriset hade legat på kärnkraftspriser, dvs ca 30 öre istället för 500 öre.V mutalisken skrev:
Du glömmer de 2 nya kablarna från sydnorge som tillkom precis när priserna började klättra för ett år sedan. Tidigare gick den elen via SE3 och 4.DennisCA skrev:Jag summade ihop de olika kablarna till europas kapacitet:
Tyskland är på 600MW,
Polen på 600MW
Danmark 680MW (kombinerad kapacitet för två stycken)
Litauen 700MW.
Så 2580MW kan exporteras till kontinenten som mest från södra Sverige. 1200MW extra kan exporteras till Finland från SE3.
Sen kollade jag hur mycket kärnkraft som lagts ner i södra Sverige:
Ringhals 1, 2: 830 och 905 MW
Barsebäck 1, 2: 600 och 600 MW
Oskarshamn 1, 2: 473 och 638 MW
Total nedläggning på 4046 MW produktionskapacitet inom SE4. Så ni har haft ett potentiellt överskott på 1466 MW även om alla exportledningar till europa hade maxxats, det hade även varit möjligt att skicka 1200MW till Finland och änd ha lite över. Det är inte småa saker det här och det är såklart detta har haft en gigantisk inverkan på elpriset.
Förstås här kan man se svagheten i marknadsbaserad elproduktion. Det är väldigt tydligt för mig att tills nyligen fanns det i sverige en del av denna produktion kvar, tillsammans med utbyggd vindkraft, det drev ner priset och accelererade nedläggningen av kärnkraftverken. En stuation med stabil basel och stundvisa överflöd av el pressade ner priserna tills dess att kärnkraftverken blev olönsamma, dom blev offer för sin egen succé. Istället stängdes dom ner tills utbudet blev mera, heh, balanserat och priserna gick upp. Ja det gick kanske inte så bra men marknaden är rent reaktiv och hjärnlös och förutspår inte saker på så här lång sikt. En fientligt inställd politik hjälpte inte heller, en perfekt storm av privata och offentliga faktorer som jobbat emot kärnkraften från båda hållen.
Hade vi som tom 2020 tillämpat lägre export än 70% av tillgängligs kablar, samtidigt som de 2 nya kablarna från sydnorge inte var i bruk, så hade elpriserna också sett ut som 2020.C cbrolin skrev:Det är den dyraste produktionen som sätter priserna. När utlandskablarna är mättade kan utlandet inte köpa mer el av oss och då inte heller driva upp priset. Hade vi haft R1 och R2 kvar hade Karlshamnsverket inte behövt startas och elpriset hade legat på kärnkraftspriser, dvs ca 30 öre istället för 500 öre.
Medlem
· Stockholm
· 943 inlägg
Mycket snack om Hansa Powerbridge. Det ”roliga” är att 50 Hz (motparten på den tyska sidan) pausade projektet ca 3 veckor innan regeringen backade.C cotillion skrev:Hansa PowerBridge är död fram till valet. När det ska kohandlas om makten kan vad som helst hända, speciellt när tyska socialdemokrater och miljöpartister lägger sig i. Det finns väl skäl till att SVK räknat med att beslutet kommer våren 2023 och inte hösten 2022.
En retorik om hur vi tillsammans måste stoppa Putin-priserna i Europa kan nog fungera.
Av samma anledning som att jag tvivlar på att du vill ge pengar till din granne när han klagar på höga kostnader ssmtidigt som han har kvar sin direktverkande eluppvärmning.D Daniel 109 skrev: