56 351 läst · 145 svar
56k läst
145 svar
Skissat på en altan. Är det godkänt? :)
Det finns 28*95 så blanda det med 28*120 tror jag kan bli lite annorlunda men snyggt.Roblil72 skrev:
Jättefina bilder och många vackra idéer på din instagram, jag klickade på följa direkt. Vi har dock fattat beslutet att funktion får gå före tradition och form i det här fallet och landat i att en altan är något vi skulle ha nytta och glädje av. Vi har haft huset i ett antal år nu och skyndat långsamt och känt in behoven. Jag försöker i så stor utsträckning som möjligt att inte vara kategorisk och avfärda den en eller den andra lösningen. En stenlagd uteplats vore ju drömmen, men vi behöver komma upp lite i höjd för att få lite mer sol och lite mer sjöutsikt.J Jaguarsvenne skrev:
kan absolut vara snyggt. Att bara använda 95mm känns ofta ”plottrigt”. Ju större altan desto större trallvirke behövs. Själv har jag över 100m2 altan så jag körde med 28x145mm och lite större mellanrum mellan brädorna.K Kjellrade skrev:
Efter att ha sett din bild på huset tycker jag att du ska göra en test att rigga en planka på den höjd på ca 70cm längs det som utgör ytterkanten på den tänkta altanen. På det sättet undviker du att bli överraskad av hur hög och dominant den kan se ut framför huset.
Det går ju annars att lösa med några trappsteg ned från dörren så man får altanen lite närmare marken. Naturligtvis på bekostnad av lite sjöutsikt såklart.
Det går ju annars att lösa med några trappsteg ned från dörren så man får altanen lite närmare marken. Naturligtvis på bekostnad av lite sjöutsikt såklart.
Vår altandörren bärlinor var skruvade i fasaden. Vilket orsakade att fasaden ruttnade. Panelen var målad med någon dyr men tät färg , inget tak på altanen och trall slutade mot fasaden eller 1cm i från. Det låg ett kompost lager mot fasaden när vi demonterade trall o bärlina. De nedersta 20cm av fasaden var som blöt knäckebröd. Jag har satt bärlinan närmast vägg på plintar. Där jag inte kunde göra det satte jag en plåt som förhindrar vatten att rinna mellan fasad o bärlina. Det fanns ställen där vatten kommit in under syllen i ytterväggen...Morsansgrabb skrev:Jag ska under våren bygga en altan. Det är utan tvekan mitt största byggprojekt, men jag tror jag ska kunna ro det i land.
Jag har gjort en skiss i sketchup och tänkte ifall någon hade någon input. Själv undrar jag om jag behöver kortla mellan skruvreglarna till exempel. Altanen mäter sju gånger fyra meter och ska ligga mot huset, men jag tänker inte skruva bärlina i fasaden utan tänkte köra plintar. Är det korkat? Har jag överarbetat detta eller ser det ok dimensionerat ut?
Redigerat:
Så stabil har inte yrkessnickaren fått vår altan. Bara långtgående strävor. Skall hålla dit tips i minnet om jag bygger nytt.Roblil72 skrev:Sätt dem från toppen på alla hörstolpar till botten på en annan stolpe. (Gärna den mittersta) Har du flera stolpar i rad så är det bra om strävan passerar flera stycken.
Skruva strävan i alla stolpar den passerar så blir det stabilt.
Gör detta på altanens alla sidor så blir det bäst. Det är dock viktigast där stolparna är som högst.
[/QUOTE]Roblil72 skrev:Behöver inte fästas in om du snedstagar åt båda håll i alla ytterhörn och ev någonstans på mitten. Min tanke med att inte ha bärlina på huskroppen handlar om att jag inte riktigt vet var jag angör den i huset. Är lite oklar över var det går bjälkar och sånt. Är dock, som med allt annat beredd att tänka om.
Vår bärlina satt i fasaden vilket medfört att fasaden ruttnade och på vissa ställen läckte vatten in i mot syllen...
Det är lite det som gjort mig tveksam till att skruva ihop något som nån annan byggt bra, med något som en klåpare som jag gjort. Vill inte att mitt glada amatörarbete ska smitta av sig på huset.M mika m skrev:Vår altandörren bärlinor var skruvade i fasaden. Vilket orsakade att fasaden ruttnade. Panelen var målad med någon dyr men tät färg , inget tak på altanen och trall slutade mot fasaden eller 1cm i från. Det låg ett kompost lager mot fasaden när vi demonterade trall o bärlina. De nedersta 20cm av fasaden var som blöt knäckebröd. Jag har satt bärlinan närmast vägg på plintar. Där jag inte kunde göra det satte jag en plåt som förhindrar vatten att rinna mellan fasad o bärlina. Det fanns ställen där vatten kommit in under syllen i ytterväggen...
Bra förslag och lägg till några utemöbler ovanför brädan (tänkta eller bara några bitar kartong/skiva) samt ett räcke.B Blomla skrev:Efter att ha sett din bild på huset tycker jag att du ska göra en test att rigga en planka på den höjd på ca 70cm längs det som utgör ytterkanten på den tänkta altanen. På det sättet undviker du att bli överraskad av hur hög och dominant den kan se ut framför huset.
Det går ju annars att lösa med några trappsteg ned från dörren så man får altanen lite närmare marken. Naturligtvis på bekostnad av lite sjöutsikt såklart.
Angående snedsträvor så om det är en trappa längs hela långsidan så kan det räcka långt att sätta stag på stolparna längs husväggen och på kortsidorna. På ena kortsidan lämnar man en lucka mellan två stolpar. Fördelen är att det då är enkelt att komma åt hela undersidan på altanen. Visar det sig att det svajar ändå är det enkelt att skruva dit några brädor efteråt.
allt som angörs mot huset skall ligga en bit nedanför fasadpanelen för att vatten inte skall sugas in i panelen som i så fall obönhörligen ruttnar. Dvs färdigt trallgolv skall ligga ett par centimeter nedanför fasadpanelens ändträ.Morsansgrabb skrev:
Om det inte går att få altanen stabil utan att fästa i huset och nedanför panelen så montera åtminstone plastdistanser på 10-20mm mellan regeln och fasdpanelen så att vatten kan rinna förbi.
Lägg i alla fall absolut inte en regel direkt mot fasadpanelen.
viktigt också att hålla undan snö, löv och skräp som lägger sig intill väggen på altanen så att det inte binder fukt mot fasaden
Redigerat: