Hej! Jag har ett gammalt hus med två våningar långa rör till ett garage med en jordvärmepump och en gammal vedpanna i källaren som fortfarande är inkopplad. Den tidigare ägaren sa att de kunde elda när det blev riktigt kallt. När vi testat de så går trycket upp, säkerhetsventilen löser ut och sedan faller trycket så man måste fylla på igen. Vet inte hur de gjort eller om de funkat bättre för dem tidigare då han är avliden nu.

Jag räknade lite på det och tänkte att jag nog har för litet expansionskärl på 30 liter, eller möjligen att det är trasigt. Jag har uppskattningsvis 650 liter i hela systemet och kanske högsta punkt kanske 5-6 meter höjd över kärlet.

Enligt någon beräkningsmodell jag hittade så bör jag ha 72 liter, så jag installerade ett nytt på 150 liter för att ha marginal och hoppas att det ska hjälpa. Det var förtryckt till 1.5 bar och jag har säkerhetsventil på 1.5 bar. Vad jag förstått så ska mitt tryck ligga på ca 1.2 bar.

När jag kopplat in allting och fyllde vatten så tror jag inte det gick in någon mängd vatten i expansionskärlet, vilket är ganska logiskt då den ligger högre än trycket jag har i systemet. Kärlet kan väl knappast ens fungera alls om den är tryckt till samma som säkerhetsventilen, eller?

Min fråga är då, vad jag ska göra med detta.
1. Vilket tryck är det jag borde ha på kärlet så jag kan elda utan att jag måste återfylla systemet?
2: Hur går jag till väga för att ställa in det nu när jag redan kopplat in den i ett trycksatt system?

Stort tack! Mvh Jonathan
 

Bästa svaret

Du är inne på rätt spår.
Ett expansionskärl ska ha ett förtryck som ligger på 3 mVp (0,3 bar) över värmesystemets högst punkt.
Drifttrycket ska ligga på 3 mVp (0,3 bar) över förtrycket i kärlet.
Om vi räknar med att du har den högsta punkten 6 meter över kärlet så blir det ju 6 mVp vilket motsvara 0,6 bar.
0,6+0,3=0,9 bar i förtryck i kärlet.
0,9+0,3=1,2 bar i drifttryck i värmesystemet

Fråga 1: Du ska ha ett drifttryck på 1,2 bar.
Fråga 2: Eftersom du har ett högre tryck i kärlet än vad du har i systemet så räcker det med att du kopplar på din tryckluftpistol med manometer för att släppa ut luft till du har uppnått ett förtryck på 0,9 bar. Skulle du däremot fyllt på luft så hade du varit tvungen att göra värmesystemet trycklöst och hållit det trycklöst under tiden du fyller på. Ett bra alternativ är att bara låta säkerhetsventilen vara öppen undertiden man fyller på.
 
  • Gilla
Golden Expat och 2 till
  • Laddar…
Superbra svar med lättförståelig förklaring! Ska testa detta direkt, stort tack för hjälpen! Återkommer med resultat.
 
  • Gilla
simmeboy
  • Laddar…
Kört nu två dagar och det har fungerat suveränt. Trycket går knappt upp något när man eldar nu :)

En intressant sak är att jag fått en hel del felkoder på värmepumpen som säger "Högt värmebärardelta" under en lång period, och lösningen på detta ska vara att rengöra filter, som jag gjort utan resultat. Men sedan jag bytt expansionskärl jag har inte fått felkoden. Kan detta hänga ihop? Kanske visar att den tidigare expansionskärlet varit trasigt så trycker gått för mycket upp och ner?
 
Skönt att det löste sig.
Angående värmepumpen så har jag inte hundra koll på detta.
Larmet kommer ju för att du har haft för lågt flöde över värmepumpen. Det kan ju ha att göra med att du har haft för lite vatten i systemet tack vare att expansionskärlet inte fungerade som det skulle. Har man för lite vatten i systemet så kommer det att påverka flödet över värmepumpen och därmed ge ett högt delta T.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.