25 116 läst · 74 svar
25k läst
74 svar
Pizzaugn pilatesboll tips
Tack för all hjälp!G Greatstomp skrev:Du kan flytta på den nu utan problem. Den är uppnått 70 % av sin hållfasthet efter 28 dagar. (dvs redan efter 2-3 dagar så kan du flytta på den utan problem, betong är extremt tåligt)
Jag hade inte lagt på något mer nu. Den ska hålla. Men om du ska sätta mosaik så behöver du som någon ovan skrev mura in ett lager med isolering. Mosaik är EXTREMT känsligt för rörelser. Jag hade hoppat det. Men är inte så konstnärlig av mig och tycker betong är ganska fint. Tycker du det är omständigt så kan du ju alltid prova på en liten bit. Fungerar det där så funkar det på resten.
Vill också påminna om att skulle du sätta mosaik på den så måste den stå väderskyddad på vintern annars blir det med stor sannolikhet frostsprängning på mosaikbitarna och de lossnar av den anledning istället för värmerörelser
Om jag skippar mosaiken lägger jag ändå på ett lager eldfast betong nu utanpå perlit? Den känns så skör och ”smulig”. Känns som den skulle behöva ett skyddande lager.
Absolut, upplever du att det behövs så är det bara att köra på. Låter som en bra idé att ha ett täckande skick påK kajsarasmusson skrev:
Jag har haft en ugn med glasmosaik ute i flera år och upplever inga problem.K kajsarasmusson skrev:
Kakelfirman jag köpte materialet av sa att det hänger på hur man blandar bruket, det ska inte bli luftbubblor i fixen för det är där vatten kan samlas och spränga loss mosaiken.
Kolla denna länk för sprucken ugn
https://community.fornobravo.com/forum/oven-management/firing-your-oven/3965-help-cracks-in-oven
Tack, vilken bra länk. Får hålla tummarna att min inte spricker sen. Får ta det försiktigt när det väl är dags att elda i den och göra det stegvis. Hur länge tror du jag behöver vänta tills jag kan börja elda i den. Sista lagret lades på i slutet av förra veckan.B bellman83 skrev:
Den torkar nog effektivt i solen, så ställ ut den om det är soligt hos dig.K kajsarasmusson skrev:
Perlit är väldigt poröst och bra på att hålla vatten men det dunstar säkert lika lätt.
Av den anledningen tror jag inte att själva fukten kommer spränga väggarna utan det är temperaturskillnaderna mellan in och utsida som kan skapa spänningar.
Varje gång det regnar kommer den vara knökfull med vatten igen.
Men det är ett större problem i ugnar av gjutmassa tror jag, i din kan vattnet hitta ut utan att spränga.
Tror du inte det är bra att lägga på ett yttre lager eldfast bruk så att den skyddas lite mer mot väder? det är snö och kallt här halva året.B bellman83 skrev:Den torkar nog effektivt i solen, så ställ ut den om det är soligt hos dig.
Perlit är väldigt poröst och bra på att hålla vatten men det dunstar säkert lika lätt.
Av den anledningen tror jag inte att själva fukten kommer spränga väggarna utan det är temperaturskillnaderna mellan in och utsida som kan skapa spänningar.
Varje gång det regnar kommer den vara knökfull med vatten igen.
Men det är ett större problem i ugnar av gjutmassa tror jag, i din kan vattnet hitta ut utan att spränga.
Det bruket är ju ändå inte vattentätt.K kajsarasmusson skrev:
Jag har dålig koll på denna typ av ugn (perlit).
Är det meningen att skalet ska isolera helt själv, och då inte ha någon värmehållande förmåga för tex bröd eller annat bak?
Isåfall så kan ju ett lager puts hjälpa till att skydda perliten.
Det är framför allt pizza som ska bakas men har en förhoppning att det även ska gå att baka tunnbröd i den.B bellman83 skrev:
Har försökt kolla på Youtube-klipp på andra som byggt denna typ av ugn och sett lite olika varianter.
Den har antagligen väldigt lite massa i "domen" så i stort sett ingen värmehållande förmåga där, men bottnen som är av tegel? kommer kunna hålla värme.K kajsarasmusson skrev:
Ska man rakar ut glöden innan man bakar tunnbröd?
Hursomhelst så skulle jag isolerat den för att kunna baka en omgång bröd eller en stek eller nåt.
Har du tänkt isolering under ugnsgolvet?
Allvetare
· Västra götaland
· 9 099 inlägg
Tja, utan isolering blir ju utsidan lika varm som insidan, dvs minst 350 grader om du ska baka pizza.. Det är lite osmidigt...K kajsarasmusson skrev:
För övrigt är stenull inte rätt material att isolera vedugnar med, eftersom den inte klarar mer än ungefär 200 grader kontinuerligt...
Nedåt tänkte jag gjuta en platta som antingen har glasflaskor, glaskross eller perlit i mittenskitet. Pratade med gubben på tegelfabriken som tipsade om dessa alternativ.B bellman83 skrev:Den har antagligen väldigt lite massa i "domen" så i stort sett ingen värmehållande förmåga där, men bottnen som är av tegel? kommer kunna hålla värme.
Ska man rakar ut glöden innan man bakar tunnbröd?
Hursomhelst så skulle jag isolerat den för att kunna baka en omgång bröd eller en stek eller nåt.
Har du tänkt isolering under ugnsgolvet?
Hej,Dan_Johansson skrev:
Vad skulle du rekommendera för isolering om inte stenull?
Allvetare
· Västra götaland
· 9 099 inlägg
Keramisk filt.K kajsarasmusson skrev:
Vad gäller isolering under ugnen så har jag läst någon test av glasflaskor nånstans, och det verkade inte alls övertygande.... Det bästa (men dyraste såklart) är kalciumsilikatskiva, så har du inte en tajt budget är det det du köper! På plats nummer två kommer nog vermiculit/perlit. Något som borde funka bra är lecablock, jag har själv 9 cm leca och 50 mm kalciumsilikatskiva ovanpå lecan. Mina "beräkningar" är att leca isolerar en tredjedel så bra som kalciumsilikatskiva.
Tack, då kör jag nog med perlit.Dan_Johansson skrev:Keramisk filt.
Vad gäller isolering under ugnen så har jag läst någon test av glasflaskor nånstans, och det verkade inte alls övertygande.... Det bästa (men dyraste såklart) är kalciumsilikatskiva, så har du inte en tajt budget är det det du köper! På plats nummer två kommer nog vermiculit/perlit. Något som borde funka bra är lecablock, jag har själv 9 cm leca och 50 mm kalciumsilikatskiva ovanpå lecan. Mina "beräkningar" är att leca isolerar en tredjedel så bra som kalciumsilikatskiva.
Vad kostar det att isolera bottnen med perlit?K kajsarasmusson skrev:
En kalciumsililkatskiva ligger på en tusenlapp.
Det finns brandisolering av industristandard som du kan isolera ovandelen med.
Använd inte vanlig stenull för husväggar.
Brandisolering kan du köpa billigt av firmor som isolerar ventilation och dylikt. De får bitar över som är värdelösa för dem själva men som du kan pussla ihop.
Lecablock har fördelen att de fungerar som ett värmemagasin och hjälper till att sprida värmen jämnt i ugnsbotten till viss del men det behövs inte om inte valvet kan hålla värmen.