Kul tråd på många vis. Kan man kanske sammanfatta både processor- och bergvärmepumpsdiskussionen med Steins lag:
”If something cannot go on forever it will stop.”
Sen kan man undra vad det säger oss om fjärrvärmen? (Var det den som var ämnet i tråden?)
Tja, den kan väl säga något om fjärrvärme också. Men frågan är vad... Generellt så får man ju skilja på transmission och produktion. Fjärrvärme och el är ju inga energislag som sådana, utan bara sätt att överföra energi. Men därmed inte sagt att de är likvärdiga. Kvoten exergi/energi är mycket större för el än för värme, så el "borde" vara dyrare; och det stöds ju av observationer. (Men notera att "borde" här är ett fysikaliskt borde, ekonomi och politik behöver inte följa fysikens lagar. Ja, dvs man kan inte genom dekret göra något bättre än så, men sämre går alldeles utmärkt).
Så för att el skall kunna konkurrera för uppvärmning så måste det till en värmepump. Ingen värmepump kan bli bättre än Carnot-cykeln, ja tom eftersom Carnot-maskinen inte kan implementeras (friktion och annat i verkliga maskiner sätter stopp) så har vi en övre gräns för hur mycket tillskott en värmepump kan ge. Men vi är en bit ifrån Carnot-maximumet, det skall vi inte sticka under stol med. Dock lär oss Carnot åtminstone en viktig sak: temperaturerna på reservoirerna är avgörande parametrar. Så när man talar om sin värmepumps verkningsgrad så måste man alltid tala om vad både den låga och den höga temperaturen är. Annars så blir varje jämförelse meningslös.
Vad beräkningar (alltså processorer) har med termodynamiken att göra, det är en stor och spännande fråga, men eftersom vi redan gått OT tillräckligt så lämnar vi det därhän så länge.
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.