Fiber - säkra snabbt internet med fungerande bild på TV:n

Har du investerat i fiber? Säkerställ att du får ut maximalt av din nya bredbandsinstallation både när det kommer till hastigheten på internet och kvaliteten på dina TV-kanaler. Så här hittar du flaskhalsarna och åtgärdar dem.

Här har vi fiber, men med dåligt trådlöst internet blir bildkvaliteten inte acceptabel.

Här har vi fiber, men med dåligt trådlöst internet blir bildkvaliteten inte acceptabel. Foto: Marlén Eskilsson

Många är i tagen med att skaffa fiber, eller har nyligen gjort det. Målet med det är förstås att få snabbt internet. En fördel då är att du kan köra TV via fibern också eftersom du får ut så hög hastighet. Men det händer att uppkopplingshastigheten och/eller TV-kvaliteten inte motsvarar dina förväntningar. Vanligen har inte detta med fibern i sig att göra, utan med hårdvaran som levererar TV och internet i ditt hem.

Så fungerar det

Fiber är en fast installation som går via kabel. Till skillnad från ADSL är kabeln mindre påverkad av störningar och du får därför en jämnare uppkopplingshastighet som inte varierar lika mycket över tid. Med fiber kan man få en mycket högre bredbandshastighet än med ADSL, i de flesta fall upp till 1000 megabit per sekund. Man får dock sällan ut hela den hastighet man betalar för.

Inuti huset sitter ett modem som tar emot fibern från utsidan. Till denna kopplar de flesta en router för att få trådlöst internet i hemmet. Ska du även ha TV krävs det ibland en särskild router från din fiberleverantör, men hos en del kan du använda valfri modell. 

Utöver detta behövs även en TV-box. Denna kopplas vanligen in till routern via en nätverkskabel, men det finns även trådlösa lösningar.

Som synes är det flera komponenter som ska samverka för att du ska få så bra bildkvalitet som möjligt: router, signaleringen inuti huset (nätverkskabel eller trådlöst) samt TV-boxen. Det förutsätter att samtliga komponenter fungerar bra och att signalen inte störs av något.

Modem
Ett modem som man kopplar fibern till. Foto: Marlén Eskilsson

Fixa bästa fiberinstallationen

Det finns flera vägar mot en välfungerande fiberinstallation i hemmet. Vilken väg som är rätt för dig beror helt på hemmets förutsättningar. Finns det exempelvis kabelrör kan du enkelt dra nätverkskabel till TV-rummet och hemmets utkanter. Är det istället stenväggar som blockerar signalen och du endast vill köra allt trådlöst krävs det helt annan hårdvara.

För att du ska kunna lösa problemet med dåligt upplevt internet/TV efter fiberinstallationen måste du identifiera felkällor. Denna är sällan fiberinstallationen i sig, men för att säkerställa att du faktiskt har den hastighet du betalar för kan du först koppla en dator till mediaboxen (den enhet som tar emot fiberkabeln där den löper in i huset). Koppla en nätverkskabel till denna och utför en mätning på bredbandskollen.se.

Har du dålig hastighet redan här måste du kontakta din fiberleverantör för då får du inte den hastighet du faktiskt betalar för. Men har du däremot rätt hastighet här är felkällan någon av dina övriga komponenter.

Börja då med att koppla nätverkskabeln mellan datorn och en av routerns portar och utför samma mätning. Är det ungefär samma hastighet som från fiberns mediabox?

Utför även mätningen på det trådlösa nätverket, således när du är ansluten till ditt trådlösa nätverk utan nätverkskabel mellan dator och router både bredvid routern och i de rum där du upplever dålig kvalitet.

Router
Gigabit router med stöd för upp till 1000 Mb/s. Foto: Marlén Eskilsson

Dålig trådlös hastighet: Har du problem med den trådlösa hastigheten i hemmet är det mest sannolikt din router som inte är anpassad efter förutsättningarna i ditt hem. Tjocka stenväggar, källare och liknande kan vara ett gissel för den trådlösa signalen.

Olika förslag på lösningar:

  • Byt till en bättre router: Många routrar är helt enkelt för klena för att orka skicka signalen tillräckligt långt. Läs tester av routrar, se till att routern har flera synliga antenner och köp gärna en router med stöd för både 2,4- och 5-gigahertz.
  • Byt till en meshrouter: En meshrouter är enkelt förklarat flera mindre routrar som samverkar för att skapa ett enda trådlöst nätverk. De är sällan särskilt avancerade, och ofta ganska dyra, men har fördelen att du kan placera ut dem utspritt i hemmet för att förstärka signalen i ytterkanterna.
  • Förstärk signalen med en repeater: Är signalen bara svag i ena änden av huset kan en repeater eventuellt hjälpa dig. Repeatern är en trådlös pryl som plockar upp signalen från routern och skickar vidare den med full kraft. Den placeras lämpligen där signalen börjar bli lite svag.
  • Nätverk via eluttagen: Husets elsystem kan även användas för att “skicka internet” till olika rum, till och med till andra hus i närheten förutsatt att de är kopplade till samma elsystem, tex garaget. Tekniken kallas för powerline. Du kopplar då en powerlineadapter mellan routern och ett vägguttag i närheten. Därefter placerar du en annan powerlineadapter i ett vägguttag i rummet där du har dålig trådlös signal. Vissa powerlineadaptrar kommer med nätverksutgång så att du kan dra kabel från dem utöver att ansluta till deras inbyggda accesspunkt trådlöst.
Uttag
Om man bygger nytt är det bra att sätta ethernetuttag på många ställen i huset. Foto: Marlén Eskilsson

Med bästa möjliga signal i hela huset har du goda förutsättningar även för bästa möjliga TV-kvalitet - både trådlöst och via kabel om du vill ha en mer driftsäker inkoppling. TV via fiber kallas för IPTV. Bäst och stabilast lösning för denna är förstås inkoppling via nätverkskabel, och vill du inte dra långa ethernetkablar kan du som sagt använda en välspecad Powerlineadapter. I dagsläget är full HD ett minimum för den kräsna. Nu har även 4K kommit, vilket kräver en driftsäker inkoppling.

Appletv
Nuförtiden har många play-tjänster stöd för 4K. Foto: Marlén Eskilsson

Ska du ändå köra trådlöst men tycker att utsändningen av TV fungerar dåligt bör du först kontrollera om det är digitalboxen eller kommunikationen som är problemet. Koppla därför digitalboxen med en temporär nätverkskabel och se om problemen ger med sig. Gör de det är det din trådlösa lösning som är undermålig och behöver förbättras. 

Gör de däremot inte det finns det bara en bov i dramat som kan strula, och det är förstås digitalboxen. Denna måste kunna ta emot signalen på bästa möjliga vis, behandla den och sedan skicka ut högsta möjliga kvalitet oavsett om det är vanliga TV-kanaler eller streaming- och Playtjänster som används. Lösningen på detta är att kontakta din TV-leverantör och informera om att boxen helt enkelt inte håller måttet. 

Hela processen ovan handlar om att identifiera flaskhalsen/flaskhalsarna i signaleringen som pågår från fiberinstallationen till den källa där du upplever dålig kvalitet. Det skickas små paket med information mellan dessa och om det tappas bort sådana på vägen förlorar du i slutändan kvalitet. Om det så är en dator, en TV eller en spelkonsol. Och sedan åtgärda det som visar sig vara felet. 

För den tekniskt lagda personen kan detta tyckas självklart. Men för den som inte är helt införstådd med hur kommunikationen löper i hemmet mellan olika prylar hoppas vi att ovanstående kan ge både en förklaring till hur saker och ting fungerar, och guida mot en lösning.

Andra uppkopplingsalternativ

4G som lösning för internet i hemmet är framför allt ett alternativ för dig som inte vill eller kan investera i fiber, och som är missnöjd med din nuvarande bredbandslösning. Eftersom 4G är trådlös är den mer påverkad av väder, vind och andra störningar, många gånger måste du då också betala för en viss mängd data. Surfar du däremot inte särskilt mycket och har heller inga behov av att kolla på TV över internet är 4G ett utmärkt val.

ADSL. Detta är ingen teknik du varken kan eller ska investera i idag eftersom ADSL-nätet monteras ned. Har du ADSL där du bor handlar det snarare om huruvida du är nöjd med hastigheten du får ut eller om du vill gå över till fiber/trådlös teknik såsom 4G.

Läs mer

8 produkter som fixar nätverket hemma