Trendspaning: Teknikutveckling och verktyg

Utvecklingen av ny teknik och nya material går fort framåt, vilket märks även i utbudet av verktyg och maskiner. Jag tänker med denna artikel ge lite exempel på hur nyheterna letat sig in bland de klassiska verktygen och maskinerna. Se det som en trendspaning anno 2016.

Stämjärn från Axminster.

Stämjärn från Axminster.

Precis som billiga diamantskivor till vinkelslipen gjorde intåg på marknaden för tjugo år sedan, har skär med hårdmetall blivit vanligt. Exempelvis finns det numera billiga skaftfräsar med utbytbara hårdmetallskär och hålsågar med hårdmetallskär.

Per-Henrik Lundblom

Per-Henrik Lundblom

Ett annat exempel där moderna stållegeringar hittat till verktygshörnan är tillverkaren Veritas stämjärn samt stål till handhyvlar tillverkade i verktygsstålet PM-V11. Stålet har egenskaper som gör att verktygen håller skärpan avsevärt längre utan att de är nämnvärt svårare att slipa.

Bland de stationära maskinerna finns det få riktigt intressanta nyheter. Givetvis utvecklas nya modeller med lånade idéer från konkurrenterna, högre motoreffekter och större kapacitet. Tyvärr har ingen tillverkare har visat någon ny revolutionerande maskintyp eller utforskat något nytt användningsområde.

Det som intresserat mig mest i år är Metabos kap- och gersåg KGSV 72 Xact SYM. Egentligen tillför den inget nytt i segmentet, men den framstår som väldigt kompakt och går att ställa tätt mot en vägg. Det senare är önskvärt om sågen används stationärt i en verkstad.

Batteridrivet växer

Vänder vi blicken mot batterimaskinerna ser vi att batterikapaciteten bara blir högre och högre. Flera tillverkare levererar numera 18 V batterier med en kapacitet på 5,0 Ah eller mer. Åtminstone en leverantör har även lanserat trådlös laddning som ett sätt att alltid ha fulladdade batterier i maskinerna. Gissningsvis tilltalar den trådlösa laddningen mer en hantverkare än hemmafixaren.

Även utbudet av batteridrivna maskiner växer. Batterierna driver dammsugare, motorsågar, slipmaskiner, kap- och gersågar och till och med snöslungor. I vissa tillämpningar är det nog befogat att ifrågasätta om batterikapaciteten tillräcklig trots lösningar med dubbla batterier. Batteriets fördelar i gentemot nätsladden är dock inte svåra att se.

Tillverkarna lanserar allt fler maskiner med borstlösa motorer. Dessa motorer har flera egenskaper som gör dem bättre än konventionella motorer med kolborstar. De två främsta är högt vridmoment vid låga varvtal samt en högre verkningsgrad. Båda egenskaperna passar utmärkt i batteridrivna maskiner.

Fortsätter vi teknikspaningen är det lätt att hitta teknik som funnits länge men som numera är så billig och bra att den hittas överallt.

Det första jag tänker på är lysdioder, LED. Äntligen har lysdioderna blivit så bra att de kan ersätta glödlampan som miljöbelysning i hemmet, men det slutar givetvis inte där.

Bygglampa

Arbetslampa LED från Makita.

Lysdiodernas låga energiförbrukning har möjliggjort kompakta och ljusstarka fick- och pannlampor som verkligen underlättar när du renoverar och mekar. Samma fördelar har även förbättrat både batteridrivna och nätanslutna arbetsbelysningar. En 50 W strålkastare med lysdioder ersätter en stekhet 500 W halogenstrålkastare. Tänk dock på att många arbetsbelysningar med LED har hög färgtemperatur, vilket ger ett väldigt blåaktigt ljus som kan ställa till det vid målning och liknande arbeten.

Kameror användbara för husägaren

Kanske kan man se kameror som belysningens motsats? Oavsett vad har små kameror möjliggjort nya produkter såsom små mobila inspektionskameror med lins på en böjlig arm, svanhals. Dessa kameror har funnits ett antal år men numera har de blivit så billiga att de går att köpa för några hundralappar hos lågprisladorna. Om de billiga modellerna är värda pengarna har jag svårt att sia om, men troligtvis kan de underlätta när man står inför ett "omöjligt" problem.

Flyttar vi kameratekniken från det synliga ljusspektrat ner i det infraröda hittar vi i stället värmekamerorna. För tio år sedan kostade en användbar värmekamera lika mycket som en mindre ny bil. Idag är det möjligt att köpa enklare modeller för under tiotusen kronor. Företaget Flir har till och med utvecklat en mycket enkel modell som använder mobilen som skärm. Med en prislapp på runt tretusen kronor är det lätt att se att tillverkarna sneglar mot privatmarknaden.

Flir värmekamera

Värmekamera från FLIR.

Som husägare finns det en hel del tillämpningar för en värmekamera. Den kanske största är att enkelt identifiera dåligt isolerade partier och köldbryggor på huset. Tänk på att det ibland kan krävas lite djupare förståelse för mättekniken för att kunna förstå vissa fenomen som kan uppkomma, exempelvis vid mätningar utomhus.

Appar när du bygger och renoverar

Inför skrivandet gjorde jag ett nytt försök att hitta användbara byggappar till mobilen. I princip är alla apparna variationer på samma tema, nämligen att manuellt måttsätta och mäta på foton, räkna ut vinklar samt översätta mellan olika mätenheter. Personligen tycker jag ingen av dem tillför något som inte kan göras bättre med kameran i mobilen, penna och papper.

En apprelaterad produkt som faktiskt väckt mitt intresse är Boschs nya laseravståndsmätare GLM 50 C. Avståndsmätaren kombinerar de vanliga mätalternativen med en integration mot Boschs app, vilket gör det enkelt att automatiskt få in måtten på foton och enklare ritningar. Överföringen sker via Bluetooth. Reklamvideon har åtminstone övertygat mig!