Tänk på tekniken när du bygger nytt

Ska du bygga hus? Numera är det sällan bara el och vatten som ska dras i väggarna, det kan vara smart att förbereda för både internet, ljud och ett smart hem.

Medlemmen geoham har nyss byggt hus.

Medlemmen geoham har nyss byggt hus. Foto: geoham

Det mesta går att köra trådlöst idag, och det är smidigt när detta fungerar. Så är det i många fall om du bygger ett trähus och har en genomtänkt robust uppsättning splitter nya teknikprylar. 

Det kan dock vara så att du bygger upp hinder för signalerna i nya huset, vilket gör att du bör fundera på trådbundet istället för trådlöst. Det kan vara om du bygger ett stenhus, isolerade mellanväggar eller ett stort hus med stora avstånd. Vissa teknikprylar finns helt enkelt inte i trådlöst utförande. Det kan också finnas teknik du vill ha i huset som kommer att störa ut trådlösa signaler. Då är det smart att förbereda med kabel redan på byggstadiet.

Se över teknikbehovet

När du planerar bygget av ditt nya hus är det tre punkter vad gäller teknik som du behöver se över:

Vilket teknikbehov har familjen när det gäller internet, ljud och smart hem? Vilken typ av teknikprylar har du? Hur ska de anslutas? Hur tror du att era framtida teknikbehov kommer att se ut? Väg detta mot kostnaden för att förbereda huset med kabel/tomma rör redan från start.

Tomrör i väggen

Så här ser det ut i väggen där tv:n ska vara hos medlemmen Calle&Lisa. Foto: Calle&Lisa

Förbereda för Internet

Grundbulten i varje hem idag är ett välfungerande hemmanätverk. Trådlöst internet är, om du har en bra router och goda förutsättningar för bra mottagning, det absolut smidigaste. Men alla kan inte få bra förutsättningar för det och i många fall är det många teknikprylar som ska vara uppkopplade samtidigt. 

Att dra nätverkskabel till rum långt bort från routern, till viktiga teknikprylar så som exempelvis ungarnas speldator, TV:n och den fiberuppkopplade digitalboxen - samt till angränsande byggnader (garage, gäststuga mfl) är enklare att planera in och utföra redan när du bygger nytt eller renoverar.

Förbered för ljud

Vill du kunna lyssna på musik i fler rum än vardagsrummet? Exempelvis badrummet, köket och sovrummet? Du har då tre alternativ (utöver att höja volymen jättehögt och hoppas att det hörs in till de andra rummen). 

Högtalare i taket

Elina har byggt in högtalare i taket. Foto: Elina Blom Westergren

För den som bygger nytt är alternativet att dra högtalarkabel till flera rum, och bara ha 1-2 ljudkällor passande. 

  • Fördelar: Du behöver bara ha en ljudkälla (anläggning) för att spela upp samma låt i flera rum, du slipper oroa dig över driftsäkerhet, du kan spela musik även när det inte finns ett fungerande trådlöst hemmanätverk.
  • Nackdelar: Vill du bara ha en ljudkälla och dessutom att den ska vara hemmabiosystemet krävs en bra receiver, gärna en med flera zoner och receivers med flera zoner kan vara ganska dyra.

Alternativet till att dra kabel är att ha en ljudkälla i varje rum. Exempelvis ett hemmabiosystem, en radio, en ipoddocka och datorhögtalare. Du kan då inte synkronisera ljudet i alla rum och det blir ganska dyrt i inköp, men å andra sidan kan alla lyssna på olika musik samtidigt.

Det andra alternativet är ett trådlöst ljudsystem. Det passar den som redan har ett hus och bra förutsättningar för god mottagning i de rum som ska ha ljud.

Förbered för det smarta hemmet

Det smarta hemmet är kort och gott ett uppkopplat hem med prylar som förenklar din vardag. Det kan handla om allt från att du tänder och släcker belysningen med mobilen eller att dörrlåset meddelar dig att barnen kommit hem från skolan, till att dina övervakningskameror snappar upp att någon rör sig olovligen i hemmet och övervakningsbolaget tar en titt digitalt för att se så att du inte har inbrott.

När det kommer till diskussionen trådlöst vs trådbundet är det i det här fallet driftsäkerheten som spelar störst roll. Många använder det smarta hemmet för att övervaka - exempelvis för att minska risken för dyra skador vid läckage, temperaturskillnader eller inbrott.

Idag finns det riktigt bra trådlösa smarta hem-system med hög driftsäkerhet, förutsatt att du har det i ditt trådlösa nätverk eftersom de vanligen kommunicerar över det. Men till syvende och sist är trådlösa system mindre driftsäkra än trådbundna, och exempelvis enklare för tjuven att störa ut. Är du på allvar intresserad av smarta hemmet och dessutom i bygga nytt-tagen är det värt att ta in offerter på vad det skulle kosta att installera ett trådbundet system så som exempelvis KNX eller X10.

Osäker på vad du vill? Förbered med tomrör

Är du osäker på vad du vill ha för lösningar framöver och samtidigt spara en slant just nu, kan du förbereda med tomma rör för framtida dragning. Är du lite händig kan du dessutom få rören på plats själv innan ytskikten på väggar och innertak monteras.

Antingen köper du rören i bygghandeln, eller så köper du till ett sådant paket hos din hustillverkare.

Svenska Ljusnehus har exempelvis inga smarta hem-paket eller liknande, men däremot har de materialpaket för tomma rör och dosor.

– I vår materialsats kan man välja till, fördragna tomrör med tomma dosor. Sedan kan man själv köpa och dra sina kablar för att hålla kostnaden nere, eller anlita expertis. Skulle man senare komma på att man saknar några kablar eller vill bygga om, kan man använda krypgrunden för att få dolda kablar, säger Clas Melander, Svenska Ljusnehus. 

Liknande alternativ finns hos de flesta hustillverkarna.

Hustillverkarnas erbjudanden vad gäller teknik

Vi kontaktade ett antal modulhustillverkare för att se vad de kan erbjuda utifrån de tre kategorierna nätverk, ljud och smart hem. Svaren varierar kraftigt. De flesta har dock inga smart hem- eller ljud-paket. Många kan däremot erbjuda vanliga trådade hemmanätverk i sina standardpaket.

– Idag erbjuder vi trådbundet datanät kopplad till en medialåda i kombination till normala tv, telefoni för de som behöver det. Grundpaket är en medialåda, 2 telerör (2 rum) samt ett tomrör i vardagsrum. Sedan kan man som tillval få i princip hur många tomrör som man önskar mot en kostnad, säger Olov Granström, Älvsbyhus, och fortsätter:

– Vi undersöker möjligheter till smarthousefunktioner såsom lås, larm, säkerhet, kommunikation och data då det finns efterfrågan på detta från våra kunder.

Några hustillverkare sticker dock ut med mer avancerade funktioner och paket. Obos, som äger varumärkena Myresjöhus och Smålandsvillan, har exempelvis både hemmanätverk och smart hem-paket. Som standard ingår ett mediasystem med koaxkabel (TV) och två datauttag i tio stycken utrymmen i huset.

Utöver detta finns olika tillvalspaket att välja mellan. Det ena är ett trygghetspaket, de andra två är komfortpaket. I korthet innebär det att du kan styra belysningen på distans och skapa olika scenarion för den. Utomhusbelysningen styrs utifrån ett astrour och det finns smarta funktioner för styrning av elen i huset.

- Man kan koppla ihop detta med ett larm och en vattenfelsbrytare om man vill. Då innebär det att vattnet slår av 3 timmar efter att man gått iväg från hemmet samt att invändig belysning tänds upp vid brandlarm och belysning vid dörrarna blinkar. Skulle inbrottslarmet lösa ut tänds uret och innebelysningen upp automatiskt, säger Ulrika Liiv, marknadsansvarig hos Obos.

Däremot har de inga ljudpaket.

Hjältevadshus har istället nätverkspaket och ljudpaket, men inga för smarta hem.

- Vi har två paket när det gäller nätverk. Och sedan så har vi olika paket när det gäller ljud, då tillsammans med HiFi klubben, säger Mikael R Olsson, marknadschef för Hjältevadshus.

Som du ser kan utbudet variera. Allt fler tittar dock på att ta fram den här typen av paketerbjudanden som tillval eftersom efterfrågan ökar. När du ska bygga hus lönar det sig därför att fråga säljarna från olika hustillverkare vad som ingår som standard, vad de kan erbjuda idag som tillval och till vilket pris.

Läs också

Smart hem- teknikerna för hemautomation
Styr hemmet på distans
Bygga in högtalare i taket
Nytt hus vad tänka på när det gäller teknik