Olika sätt att ta emot tv
Nyinflyttad och dags att välja tv-teknik? Vi gick igenom alternativen för att ta emot tv och vad de innebär. Det är inte säkert att alla alternativ går att få hos dig, för det beror på vilka möjligheter du har och vilka tv-operatörer det finns där du bor.
Digital-tv via marknätet
Marknätets digitala era påbörjades redan 1999 men det var först efter 2005 som digital-tv via marknätet tog fart. En nackdel förr var att det inte fanns stöd för hdtv i nätet, marknätet var minst utvecklat av samtliga tekniker och har du investerat i en dyr hdtv vill du såklart kunna titta på högupplösta tv-kanaler. Men sedan 2010 har digital-tv via marknätet moderniserats och du kan se både hdtv och (sedan 2011) även 3dtv.
Vill du bara se de fria kanalerna behöver du inget programkort, bara digitalboxen. Men de kodade kanalerna, med andra ord alla betalkanaler, kräver att du har en digitalbox (antingen som digital-tv-mottagare med CA-modul i tv:n eller en fristående) samt ett programkort för att du ska kunna titta på dem. Dessutom kräver tv via marknätet att du har en antenn, dessa finns både i utomhus- och inomhusversioner. Precis som med parabol, kan antennen påverkas negativt av dåligt väder.
Tv via fiberanslutningen
IPTV innebär att du får tv via din internetanslutning. Det gäller då att det finns stöd för internet via fiber där du bor. Fiber är en framtidsinvestering överlag för ditt hem eftersom tekniken är betydligt stabilare än adsl och ger mycket mer och jämn fart för pengarna. Har du då iptv gör det inget att sändningen lånar lite av din internetanslutning.
Det som krävs för att komma igång med iptv är att du har fiber till huset och en digitalbox som stöder iptv. Därefter kopplas digitalboxen in via en nätverkskabel. Nackdelen är att det fortfarande är väldigt dyrt att skaffa fiber om det inte redan finns där du bor. Det saknas fortfarande fiber på väldigt många platser i Sverige. Det brukar dock finnas om du bor nära en stadskärna. Många gör så att de går ihop 15-20 hushåll och delar på kostnaden för att få fiber nergrävt i området och kan på så sätt minska installationskostnaden. Finns det redan på plats är det däremot är billigt och framtidssäkert sätt att ta emot tv-kanalerna på.
Kabel-tv
Att få tv-kanaler via kabel-tv innebär att det finns ett kabel-tv-nät där du bor. En huvudpunkt tar emot signalerna och sedan distribueras dessa till flera hushåll som är kopplade till huvudpunkten.
Det här är än idag det vanligaste sättet att ta emot tv. Dock kräver det att du bor där det redan finns ett kabel-tv-nät som du kan ansluta dig till och dessutom är du låst till den operatör som redan valts ut till nätet, vilket gör att abonnemangen kan kosta en hel del sett till vad du får.
Tv via parabol
Satellit-tv innebär att du har en parabol som du monterar på huset som tar emot tv-signalen via en satellit.
Nackdelarna med parabol är att kvaliteten på bild och ljud kan variera utifrån väderlek samt att du behöver ha en parabol monterad på huset. Fördelarna är att du som har en 3dtv har möjlighet att titta på 3d-sändningar om du har en operatör med sådant utbud.
Förutom parabol krävs även en digitalbox och ett programkort för att du ska kunna titta på tv.
Play - tv på nätet
De allra flesta tv-kanaler lägger idag upp en stor del av sina sändningar på nätet. Fördelen med det är att du har större valfrihet att se programmet när du vill, nästan i alla fall. Vanligen ligger de bara kvar under en begränsad period som oftast sträcker sig mellan 7-30 dagar. Många av live-evenemangen sänds även i realtid på dessa så kallade playsidor.
En del av materialet är gratis - på SVT och UR är allt gratis - och i vissa fall kräver tv-kanalerna premiumabonnemang till playtjänsten för att du ska kunna se programmet. Många utländska tv-program hamnar under dessa premiumabonnemang.
Så tar du emot sändningarna: Många tv-operatörer har playkanalerna integrerade i sina tjänster, men det är sällan fler än ett fåtal kanaler i dagsläget. Även mediaspelaren Boxee Box har stöd för två playkanaler. Men det absolut enklaste sättet om du ska ha tv levererad på det här sättet är att du köper en smidig liten dator med hdmi-utgång och kopplar den till din tv:s hdmi-ingång. Sedan kan du ladda ner en fjärrstyrningsapp till mobilen och styra datorn från soffan. Nu är det bara att surfa in på en playkanal och njuta av tv on demand på storbildsskärm.
Här är några populära playkanaler som du når via nätet: Svtplay.se, Tv4play.se, Mtv.se, Tv3play.se, Tv6play.se, Tv8play.se, Kanal5play.se, Urplay.se, Kanal9play.se
FAKTARUTA / Så tar du emot tv-signalerna
Nyare tv-apparater har inbyggd digital-tv-mottagare, vilket innebär att du kan stoppa programkortet direkt i tv:n. Har du inte en operatör som stöder detta, eller en sådan tv, är det digitalbox som gäller. Det finns då olika slags digitalboxar. Det du bör se till är att din digitalbox har stöd för hdtv. Du kan också välja att skaffa en lite dyrare inspelningsbar digitalbox, en så kallad hd-pvr - med en sådan kan du spela in program automatiskt om du inte är hemma just när de sänds och sedan se programmen när du vill.
Tittar du på tv via datorn måste du matcha datorns utgång med tv:ns ingång och det är bara hdmi som har inbyggt ljud. Saknar din dator hdmi-utgång måste du därför använda en separat ljudkabel. Du får bäst bild med hdmi eller dvi. Saknar datorn dessa utgångar ska du leta efter vga-utgången samt kolla så att tv:n har en vga-ingång. Ljudkabeln kopplar du vanligen till hörlursutgången.
Kommentarer
26