Bygga in högtalare i taket
Du kommer hem, knäpper igång musiksystemet via mobilen och ut ur taket strömmar favoritmusiken ur nästintill osynliga högtalare. Låter det som en dröm? Så här förverkligar du den.
Att bygga in högtalare i taket är ett sätt att bli av med sladdar och utrustning från golv och väggar, men även något som många finner estetiskt tilltalande och kanske även lite häftigt. Nackdelen jämfört med ett stående eller väggmonterat system är att du tappar en del i ljudkvalitet.
Gianpaolo Evangelista är professor i ljudteknologi på Linköpings Universitet och han förklarar varför det uppstår ett tapp i kvalitet:
– Om du köpt och monterat takhögtalare av mellanklasskvalitet är ljudskillnaden inte jättestor, om du nu inte är proffs på ljud. Men det blir skillnad. När du monterar högtalare i taket begränsas ljudets riktning och spridning, du måste stå nästan under den för att träffas av ljudet i dess så kallade sweet spot. Speciellt om du har lågt i tak. Ju högre du har i takhöjd desto större blir spridningen.
Ska du montera högtalare i taket är det alltså en fördel om du har relativt högt i takhöjd.
Takhögtalare och surroundljud i vardagsrummet
Lågt i tak och begränsad spridning av ljudet är alltså två problem, men Gianpaolo berättar även att det finns en annan nackdel med takhögtalare.
– Ofta är rummet bredare och längre än vad du har i takhöjd och det skapar ytterligare ett problem, ljud som studsar och efterklang. Ljudet skickas ju rakt ner i golvet och studsar mellan det och taket. Om du ställer en soffa, eller lägger en matta, under takhögtalaren kan du minska det problemet men jag rekommenderar att du i ett vardagsrum enbart använder takhögtalare för de bakre högtalarna medan det är bättre att låta front- och centerhögtalarna monteras i väggen istället.
Han berättar också att du ska placera fronthögtalarna strax över öronhöjd till höger och vänster om din tv, centerhögtalaren ska istället placeras strax under tv:n. De bakre takhögtalarna ska du montera 1-2 meter snett bakom dig, de ska placeras i bakre delen av rummet så att de inte syns i ditt synfält när du sitter i soffan.
Slutligen har du basen att ta hänsyn till.
– De inbyggnadshögtalare som finns är små och saknar bra bas. Taket hjälper till en del för att öka den men du kommer behöva komplettera med en subwoofer.
Har du tänkt använda takhögtalare i form av ett 5.1-system i vardagsrummet får du även räkna med att surroundeffekten avtar eftersom du kommer att uppleva det som att allt ljud kommer ovanifrån (eftersom det gör det). Medan det i filmen kanske är tänkt att låta som att bilen färdas mot dig, eller att någon gräver bakom dig.
Takhögtalare i andra rum
Kraven i andra rum är kanske inte lika höga som de krav du har på ljudet i vardagsrummet. I köket slamras det ju ändå en del, där menar Gianpaolo att du kan placera ut x antal takhögtalare (beroende på hur stort köket är) och skapa olika sweet spots i rummet där du vanligen står, sitter eller rör dig. I sovrummet kan du placera högtalarna ovanför sängen så att du hamnar mitt i en sweet spot.
Ska du bygga in högtalarna i ett våtrum gäller det att du köper inbyggnadshögtalare som tål vatten, exempelvis den typ av marinhögtalare som sitter i många båtar. Du bör även vara medveten om att akustiken i ett badrum skiljer sig rejält från den i ett vanligt rum, möblerna är ofta av andra material, du kanske har kakel och klinkers på väggar och golv och så inbegriper ju ofta dina aktiviteter därinne vatten i samband med att du lyssnar på musik. Allt detta tillsammans sänker ljudkvaliteten rejält och motiverar knappast att sätta in superdyra vattentäta högtalare, köp hellre ett par billiga med godkänt ljud.
Takförutsättningar
När du monterar högtalarna i taket är det viktigt att det finns en luftspalt. Finns det det menar Gianpaolo att det bara är att såga upp ett hål (kolla så att det inte går andra rör där eller liknande först), lägga i rör som du kan dra kablarna i och sedan lägga i kablarna. Lägg dock aldrig strömkablar ihop med ljudkablar och se till att det inte finns någon fuktrisk. Håligheten runtomkring bör fodras med ljudabsorberande material när du är klar.
– Finns det inte en hålighet i taket kan du behöva bygga ett extratak under för att skapa det utrymme som krävs för att kunna montera högtalare och dra kablar, det är även viktigt för basljudets skull. Trämaterial vid tillbyggnad är att föredra men gips går också bra. Plast och metall bör du däremot passa dig för, säger Gianpaolo.
Du ska alltså först ha ett tak, sedan en luftspalt och därefter en enklare form av trä- eller gipsdel. Han fortsätter förklara:
– Takhögtalaren vilar i luftspalten mot den enklare träpanelen, det tomma utrymmet blir som en högtalarlåda medan det ljudabsorberande materialet i håligheten stoppar en del av ljudet från att nå betongtaket. Har du däremot enbart trä kommer det ske en viss spridning av ljudet till övervåningen (om du har en sådan), och du kommer kunna höra oönskade ljud däruppe, säger Gianpaolo.
Multirumsystem
Som du ser finns det en del att tänka på innan du börjar såga upp hål i taket och köpa dyra inbyggnadshögtalare. Dels handlar det om praktiska frågor så som placering i rummet, rummets och husets förutsättningar samt ljudkvalitet på högtalare kontra kvaliteten på resterande utrustning. Och dels om vilken typ av system du vill ha hemma, för de flesta vill förmodligen ha ett system som hänger ihop och kan styras från en enhet.
Med ett så kallat multirumsystem är hela ljudsystemet ihopkopplat och fungerar på så vis att du antingen kan lyssna på samma musik i alla rum synkroniserat eller på en låt i ett rum och en annan i ett annat. Många sådana system kan dessutom styras direkt från mobiltelefonen.
Multirumsystem finns i många olika prisklasser och vi ska nu ta en titt på två system. Du kan till exempel köpa ett Squeezeboxsystem och komma undan rätt billigt, eller ett Sonossystem och få ett prisvärt system som dock kostar lite mer men också fungerar bättre.
Squeezeboxsystemet använder sig av ditt hemmanätverk (trådlöst eller trådbundet) för att hämta låtar från exempelvis din dator och spela upp i dina infällda högtalare och i de fristående Squeezeboxspelare som du eventuellt köpt till. Det som krävs för att det ska fungera med de inbyggda högtalarna är att du köper Squeezebox Receivrar som du kan koppla dem till, hur många du behöver köpa beror på hur många rum du tänkt ha högtalare i. Låt säga att du har två rum, du kan då köpa två receivrar och sedan synkronisera samman dem i systemet så att du kan lyssna på olika låtar i de två rummen eller samma låt samtidigt i bägge. De verkar vara lite halvkluriga att få tag på numera men brukar gå att få tag på begagnat. Du behöver inte köpa till fjärrkontrollen om du inte vill eftersom systemet även kan styras från Iphone eller Androidmobil. Dessutom finns ett antal Squeezeboxspelare som kan adderas till systemet. Låt säga att du har ett rum som saknar inbyggda högtalare men där du vill ha en enklare form av ljudsystem för att kunna lyssna ibland, då kan du till exempel köpa en Squeezebox Radio.
Ett betydligt dyrare, men också mer användarvänligt trådlöst multirumsystem står Sonos för. Sonos multirumsystem stöder upp till 32 rum vilket borde vara mer än nog för de flesta av oss, och med stöd för 802.11n behöver du inte oroa dig för räckvidden så länge du har en router med stöd för samma protokoll. Den stora fördelen med Sonos system är att du slipper trassla med installation av program i datorn (som du måste till Squeezeboxsystemet), i praktiken behöver du bara trycka på en knapp på alla de enheter du kopplar in och sedan är du igång. Du väljer själv om du vill köpa en passiv spelare eller en med inbyggd förstärkare beroende på vad du har för krav därhemma, till denna kopplar du sedan rummets högtalare. Även detta system kan styras med mobiltelefonen och har separata spelare med inbyggda högtalare för att du ska kunna få musik i de rum där du inte har lösa högtalare.
Ytterligare en lösning är att köpa en Airport Express och förstärkare som du kopplar till den och till högtalarna.
Kommentarer
25