Kommun låter byborna stå för brandmännens föroreningar
Efter en husbrand är dricksvattnet i flera brunnar kraftigt förorenat, men Hamre kommun vägrar ta ansvar.
De boende i Hamre kommun utanför Hudiksvall har polisanmält kommunen för miljöbrott. De kan inte längre dricka vattnet i sina brunnar, och får inte ekonomisk hjälp med vare sig vattenanalyser eller sanering.
Problemen började efter att brandkåren i vintras fått slut på A-skum vid en husbrand. Huset brann fortfarande så de tog till giftigt B-skum istället. Skummet rann ner till grannen och när denne dagen därpå satte på vattenkranen skummade vattnet och luktade kemikalier.
Andra grannar har känt av att det kliar när de duschar, och vågar inte längre dricka vattnet. Men varken kommunen eller brandkåren tar på sig ansvaret. Istället har husägaren vars hus brann ner fått skulden.
– När en räddningsinsats är utförd och avslutad övergår ansvaret på den som fått nytta av räddningsinsatsen, i det här fallet fastighetsägaren. Det är den bedömning vi har gjort, säger Margareta Eiserman, miljöchef i Hudiksvalls kommun, till Svt.
Men de boende håller inte med kommunen, och de får medhåll av Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskaps brandskumsexpert Bo Andersson som säger att brandkåren borde ha använt finfördelat vatten istället. Nu hoppas byborna att åklagaren ska kunna väcka åtal för miljöbrott och att ärendet prövas rättsligt.
– Att kommunen lägger ansvaret på mig är åt helvete alldeles. Skulle det börja brinna igen och jag har fått ta smällen med allt det här med vattnet själv, så ringer jag inte 112, säger husägaren Kent Bodin.
Kommentarer
47