Bygga huset billigt - 12 metoder
Lågkonjunktur och höga boräntor. Den som vill bygga nytt hus idag kan behöva tänka lite annorlunda för att husbygget ska bli verklighet. Här ger byggingenjören tips på hur du bygger smartare och billigare i dessa tider.
Drömmer du om att bygga nytt hus, men är osäker på om pengarna kommer att räcka till med hänsyn till det osäkra världsläget? Lugn, du kanske kan bygga ändå om du bara justerar husdrömmen en aning. För det finns en hel del man kan göra för att komma ner i pris när man bygger nytt hus och därmed försäkra sig om att inte bli bankrutt på kuppen.
Det menar Charlotte Andersson som är byggnadsingenjör och expert på Byggahus.se, som här tipsar om mer än 12 smarta sätt att bygga billigare, som du kanske inte hade tänkt på.
Innehåll
- 1. Storleken spelar roll - bygg mindre
- 2. Bygg 1,5-planshus hellre än 1-plan och 2-plan
- 3. Skippa öppet upp i nock
- 4. Inred inte hela huset till en början
- 5. Färre och mindre fönster
- 6. Bygg med billigare takmaterial
- 7. Billigare att tapetsera än att måla
- 8. Välj gipsplank till innertaket
- 9. Materialbrist - kolla vad som finns hemma och gör en avvägning
- 10. Bygga billigare kök
- 11. Bygg badrum så billigt som möjligt
- 12. Tvättstugan
- 13. Göra eget arbete
Storleken spelar roll - bygg mindre
Det första och mest självklara är att helt enkelt bygga ett mindre hus, som du placerar och utformar med hänsyn till att det ska gå att bygga till huset i framtiden.
– Måste vi ha ett badrum där vi kan ha förminglet på en fest, eller kan vi nöja oss med att gå på toaletten, tvätta händerna och duscha? Det kan man fråga sig, säger Charlotte Andersson.
Varje kvadratmeter kostar pengar. Ta en funderare på hur många kvadratmeter du verkligen behöver i dagsläget. Senare när pengarna finns och omvärldsläget är säkrare kan du bygga till med funktionerna du saknar om det skulle behövas.
Bygg 1,5-planshus hellre än 1-plan och 2-plan
Under miljonprogrammet på 1970-talet när massor av kostnadseffektiva hus skulle byggas på en gång, då tog man fasta på de mest kostnadseffektiva byggmetoderna. En av dem är att bygga huset i 1,5 plan snarare än 1 eller 2 plan.
– Grundläggningen är dyr, därför lönar det sig att bygga på höjden, säger Charlotte.
Att 2-planshus är dyrare att bygga än 1,5-planshus handlar om att man får en del av den omslutande konstruktionen (taket) lite ¨på köpet¨. Ett tvåplanshus har mer ytterväggsyta som både kostar mer att bygga och att värma upp.
Läs mer: Bygga sommarstuga så billigt som möjligt
Skippa öppet upp i nock
Det är väldigt populärt att ha en helt öppen planlösning, men det är en kostsam konstruktion.
– Om du ska ha en öppen planlösning utan rumsväggar eller pelare som bär upp konstruktionen måste du stärka den med dyra balkar av stål eller limträ, berättar Charlotte.
Det är läge att tänka om och bygga mindre rum med normal takhöjd istället om du behöver komma ner i pris.
Läs mer: Åtta steg till en lyckad planlösning
Inred inte hela huset till en början
Ett annat tips är att bygga hela skalet till ett hus, men inte inreda hela huset till en början.
– Många hustillverkare har husmodeller där du kan bygga med oinredd övervåning. Sedan när pengar finns, så inreder man kvadratmetrarna på övervåningen, kanske om några år, säger Charlotte Andersson.
Så kan du naturligtvis göra om du bygger i lösvirke också, men då väljer du helt fritt vilka delar du inte vill inreda till en början.
Färre och mindre fönster
Fönster är dyra och särskilt stora fönster från golv till tak. Välj färre och mindre fönster, så kommer du ner i pris ordentligt.
Till exempel så kostar skjutdörrpartiet med 3-glas och träkarm på bilden ca 135 000 kr. Ett vanligt träfönster kostar annars från 5000 - 10 000 kr beroende på material och utförande.
Bygg med billigare takmaterial
Det är inte bara fönster som skiljer i pris utan även material till taket skiljer sig åt rejält:
- Glaserat tegel är dyrast, därefter vanligt lertegel
- Betongpannor är snäppet billigare än tegel
- Plåt är billigare än betongpannor
- Billigaste takbeläggningen är papp, men den har också kortast livslängd.
Billigare att tapetsera än att måla
Väljer du inte en dyr tapet så är det billigare att tapetsera än att måla innerväggarna.
– Det krävs inte så mycket underarbete när du ska tapetsera, och det är därför kommunala bolag har tapeter i lägenheterna, säger Charlotte.
– Kolla upp prisskillnaden mellan färg och tapet inklusive arbetskostnad, för det kan bli billigare att tapetsera.
Välj gipsplank till innertaket
Det är populärt att göra släta innertak utan lister, men det är arbetskrävande menar Charlotte. Det är billigare att sätta gipsplattor med synliga skarvar i innertaket.
Materialbrist - kolla vad som finns hemma och gör en avvägning
En annan fördyrande sak är när bygget blir stillastående på grund av att t ex just den värmepumpen man vill ha har lång leveranstid. Samtidigt tickar byggkreditivet på och det bästa hade varit att bli klar med bygget och lägga om byggnadskreditivet till ett vanligt bolån.
I det här läget är det bra att ha ett öppet sinne och vara flexibel. Kanske ska man välja en annan värmepump eller kanske till och med sätta in en annan typ av värmekälla så länge för att få bli klar med husbygget och lägga om lånet?
Bygga billigare kök
Ett ställe där vi idag lägger mycket pengar är köket. Det är en sak att välja en billigare lucka eller en köksleverantör med lågprisprofil, men det finns mer att göra.
– Man kan fråga sig om man verkligen behöver en bänkskiva av sten eller kan nöja sig med laminat för en bråkdel av priset, säger Charlotte.
– Dubbel kyl och frys, behöver man verkligen det eller kan man tänka sig något lite mindre, fortsätter Charlotte.
Andra saker fördyrande saker i köket är separat spishäll och ugn istället för att välja en spis som har båda. DIskmaskin, behövs det verkligen?
– Vi kan behöva revidera vad vi anser vara minsta tänkbara standard. Det går ju att planera så att man kan komplettera med diskmaskin och dubbel kyl och frys om man vill sätta in det i ett senare skeden, säger Charlotte.
Läs mer: Jämförelse kök från Epoq, Ikea, HTH gds och Kvik
Bygg badrum så billigt som möjligt
– Förutom att bygga badrummet mindre så kan det ju faktiskt räcka med en toalett, handfat och dusch.
– Och kaklet är knappast en nödvändighet. Det är mycket billigare att sätta kakelmönstrade våtrumsskivor eller våtrumsmatta.
Tvättstugan
Våra tvättstugor har blivit mer och mer välutrustade. Här kan man fråga sig om man verkligen behöver torktumlare, torkskåp och avfuktare.
– Jag tror att vi kan kliva tillbaka i standard utan att må särskilt dåligt, säger Charlotte.
Det viktiga är att man har en egen täppa, sedan kan man förbättra den efter hand som man får råd istället.
Göra eget arbete
Inte alla har förmåga eller möjlighet att bygga själv, men det är annars ett ypperligt sätt att komma ner i pris när du bygger hus.
Bygger du med en hustillverkare så brukar det vara möjligt att få slutmåla fasaden själv och inreda övervåningen om du har köpt en husmodell utan inredd övervåning.
Kommentarer
22