Det vi inte fick veta om trädgårdsmästarbostaden i Husdrömmar

På Byggahus.se är vi förmodligen lite mer intresserade av husbygge än den genomsnittliga tv-tittaren. Det visade sig inte minst efter senaste avsnittet av Husdrömmar där Joakim och Anna byggde en trädgårdsmästarbostad och kommentarstråden till artikeln fylldes med frågor om hur huset egentligen byggdes. Vi kontaktade Joakim Wenner för att få reda ut frågetecknen.

De anlitade skickliga snickare för att bygga grund, stomme, tak och spika panel på fasaden.

De anlitade skickliga snickare för att bygga grund, stomme, tak och spika panel på fasaden. Foto: SVT

Joakim och Anna lyckades bygga ett högkvalitativt ekologiskt arkitektritat hus för bara 5 miljoner kronor, dvs 25 000 kr per kvadratmeter, ett bygge vi fick följa i det sjätte avsnittet av Husdrömmar 2024. Den låga prislappen för det 200 kvadratmeter stora huset åstadkom de främst genom hårt eget arbete, men också återbruk och lite socialt byggande.

Fördelningen eget arbete, hantverkare och socialt byggande

När Joakim och Anna började fundera på att bygga eget hus tog de kontakt med Egnahemsfabriken, som är en delvis ekonomisk och delvis idéell förening som hjälper folk som bygger själva mot betalning. De kände att de ville bygga huset själva till stor del, men att de behövde vägledning och stöd, så detta var perfekt.

husdrömmar säsong 11 avsnitt 6 joakim
Joakim jobbade tidvis 14-timmarsdagar med husbygget. Foto: SVT

Av Egnahemsfabriken köpte de först en arkitektritning, hjälp med konstruktion, planering, placering på tomten, förhandsbesked och bygglov.

Tomten ligger i särskild kulturmiljö vilket gör att man får inte bygga vad som helst här. Bygglovhandlingarna skulle gå på remiss till Bohusläns museum bland annat. Men Anna och Joakim hade läst på noga vad som gäller och utformat huset därefter, så bygglovet gick igenom på första försöket utan problem. Alla instanser var positiva.

Sedan kom de i kontakt med en grupp duktiga hantverkare som är specialiserade på byggnadsvård. De var inte billiga, men Joakim och Anna ville ha kompetent folk till husets klimatskal och andra kritiska delar av husbygget.

Dessa hantverkare byggde grunden av cellglas (Koljern), som är en miljövänlig och energieffektiv grundtyp utan köldbryggor som går snabbt att lägga. Nackdelen är att den är ungefär dubbelt så dyr som en vanlig platta på mark.

Hantverkarna reste också husets trästomme, la taket, spikade upp panel på fasaden och satte in fönstren. När Joakim byggde badrummen använde han dem också för att göra tätskikt och rördragningar.

Talar vi om arbetstimmar, så stod hantverkarna för ungefär 25% av den totala arbetstiden med husbygget. Resten byggde de i stort sett själva, framför allt Joakim. 1-2% av byggnadsarbetet utfördes via socialt byggande.

Vi frågar om inte Joakim också blev utbränd när han jobbade så otroligt mycket själv med husbygget?

– Jo, inte minst på min “semester” när jag jobbade 14-timmarsdagar, det var tufft. Man kan se det på mig i Husdrömmar att ju långsammare jag pratar, desto värre är det. Dessutom var jag samtidigt väldigt orolig över ekonomin, säger Joakim.

Byggbrigad, socialt byggande, byggemenskap – kärt barn har många namn

Via Egnahemsfabriken hade de en byggbrigad bestående av 10-15 personer under två dagar för att måla fasaden och sätta glespanel inne i huset. Byggbrigaden organiserades av Egnahemsfabriken mot en administrationsavgift. De har ett nätverk av volontärer de bjöd in, de flesta från närområdet men också någon enstaka långväga volontär. Egnahemsfabriken kunde hjälpa till att ordna sovplatser för de få som bodde långt bort.

husdrömmar säsong 11 avsnitt 6 byggbigrad
Byggbrigaden bjöds på pizza i pausen. Foto: SVT

När hampakalken skulle på plats, ett arbete som tog ungefär tre veckor, använde de sig också av volontärer via Egnahemsfabriken, men då bara bara 1-2 volontärer som byttes ut då och då under arbetets gång.

Byggbrigad, byggemenskap eller socialt byggande är tre benämningar på samma sak. Det handlar om att vilja göra husbygget till en social plats där man kan umgås och ha trevligt samtidigt som man lär sig nya saker om att bygga, att man bygger mer som man själv vill, men också skapar värde och sparar pengar.

Hampakalk borde monterats på våren

Att isolera med hampakalk är ovanligt i Sverige, men desto vanligare i Frankrike och andra länder nere på kontinenten. Här hemma var Joakim och Anna pionjärer när de köpte sin hampakalk från Frankrike för 460 000 kr inklusive arbetet.

hampakalk golv
Franska Poitou chanvre visar hur hampakalk kan läggas på golv. Foto: Poitou Chanvre

De monterade den på hösten vilket inte var optimalt. De borde ha gjort det på våren istället så hade vädrets makter hjälpt till att torka ut väggarna snabbare. Nu tog det mer än ett halvår att torka ut väggarna och för det fick de använda inhyrda byggfläktar. Detta var hösten 2022 när elpriset var skyhögt. Den totala notan för el och hyra av fläktarna hamnade på 35 000 kr.

Någon frågade om hur man sätter upp saker på väggar av hampakalk?

– Plugg fungerar bra, men materialet är poröst och kan släppa lite grand om man har otur, säger Joakim.

Därför har han hampakalk på lager hemma. Om något skulle behöva lagas kan han ta fram vispen och blanda till lite hampakalk för att fylla i och reparera skadorna.

Isolering, värme och ventilation

Tak och mellanbjälklag är isolerade med Hunton Nativo träfiberisolering i lösull, mellanväggarna i samma isolering fast i skivor för ljudisolering.

hunto nativo träfiberisolering
Träfiberisolering i lösull. Foto: Hunto Nativo

De värmer huset med bergvärme via golvvärme på bottenvåningen och vattenburna radiatorer på övervåningen, förutom i badrummet där det ligger vattenburen golvvärme. Golvvärmen är monterad flytande ovanpå cellglasgrunden.

Ventilationen är förstärkt självdrag, dvs man har mekaniska fläktar som drar ut luften våtrummen och i köket.

– Vi har en svåger som är ingenjör med inriktning på bland annat ventilation, och han var inte så glad åt att vi ville ha självdrag, berättar Joakim.

– Men jag tycker det känns instängt och öppnar ändå alltid ett fönster för att kunna sova när jag är i nya hus med FX- eller FTX-ventilation.

Hur energieffektivt är då huset?

De har egen brunn på tomten. Avloppet tas om hand av ett Ecobox minireningsverk.

Hur energieffektivt är då huset?

– Under vintern förbrukade vi ungefär 1000 kWh per månad inklusive hushållsel. Nu i februari när det blivit lite varmare landade förbrukningen på 650 kWh, berättar Joakim.

De har jobbat med energideklarationen den här veckan och räknade just fram ett U-värde för hela konstruktionen. U-medel för byggnaden är beräknad till 0,280 W/m2, K. Det gör att de klarar BBR:s krav med liten marginal.