Att planera och konstruera ett hobbithus

Häng med när vi följer Fredrik Sandell som bygger ett hobbithus. Det har en gedigen konstruktion som både uppfyller svensk byggnorm och gör att huset ser autentiskt ut. Här förklarar han hur det går till.

Huset är en 25 kvadratmeter stor jordkula, med invändig boyta på 21 kvadratmeter fördelade på kök, badrum och vardagsrum med “sovalkov”.

Huset är en 25 kvadratmeter stor jordkula, med invändig boyta på 21 kvadratmeter fördelade på kök, badrum och vardagsrum med “sovalkov”. Foto: Fredrik Sandell

Det här är första delen i en artikelserie där vi en gång i månaden besöker familjen Sandells bygge av ett attefallshus i form av en jordkula från Tolkiens Fylke. Ett hobbithus. Målet är att det ska stå färdigt i april 2017. I den här delen tar vi en titt på hobbithusets bygglov, konstruktion och utsida.

Fredrik Sandell
Fredrik Sandell

Fredrik Sandell älskar J.R.R Tolkiens sagor. Ända sedan han var liten har han spelat rollspel och förkovrat sig i Tolkiens värld. Att det blev just ett hobbithus när familjen skulle bygga attefallshus är därför inte så konstigt.

– Egentligen var det så att vi ville bygga ett hus för våra barn som de kan bo i när de blir äldre, men det fick vi inte för det är prickad mark. Sedan kom attefallshuset och öppnade upp för att vi skulle kunna förverkliga den tanken.

Men de ville inte ha ett vanligt hus på framsidan. Efter noggrant övervägande kom de fram till att de skulle gräva ner attefallshuset, och det var då idén om ett hobbithus började ta form.

– Eftersom området består av hus från mitten av 1800-talet var det en del administrativt arbete för att få bygget godkänt. Men den gatan jag bor på är mer lik området bredvid med 1930-talshus och där är attefallshus tillåtna, så kommunen gick med på att göra ett undantag. Men det är egentligen mest fascinerande att resten av familjen gick med på idén, säger Fredrik Sandell och skrattar.

Med godkänd bygganmälan och startbesked på plats var det dags att sätta igång.

Research kring Sagan om ringen och Hobbit ledde till beslut

För att få huset så autentiskt som möjligt har Fredrik detaljgranskat Sagan om Ringen- och Hobbit-filmerna.

Hobbit

Ur en av filmerna om Hobbits. 

– De har lagt ner enormt mycket tid på att vara trogna böckerna och haft Tolkienfantaster som granskat allt. Utan filmerna hade man behövt göra mycket mer research.

Dock är det inte Bilbos hus som står modell.

– Bilbo och Frodo tillhör överklassen. Detta är mer medelklassens hus. Vi hade inte råd med projektet annars. Det skulle exempelvis ha inneburit teak som bröstpanel på insidan, säger Fredrik och förklarar att puben är ett bättre exempel på vad de försöker efterlikna.

Hobbit

Interiören i Hobbit-filmerna.

När det inte finns fakta att utgå ifrån går Fredrik på magkänsla.

– Vi vet till exempel ingenting om badrummet så det blir en spännande etapp. 

Hobbithusets utformning och material

Huset är en 25 kvadratmeter stor jordkula, med invändig boyta på 21 kvadratmeter fördelade på kök, badrum och vardagsrum med “sovalkov”.

Fredrik har lagt en kulvert från huset (bergvärme) till jordkulan som innehåller rör för vatten och golvvärme. Själva jordkulan står sedan på en gjuten, isolerad platta med vattenburen golvvärme i. Ett FTX-system sköter ventilationen.

Stomme av leca

Hobbithuset har en stomme av leca. Foto: Fredrik Sandell

De tre dolda sidorna på huset består av lecablock med två isodränskivor på utsidan som ska se till att fukt inte tränger in i konstruktionen utan istället leds ner i dräneringen. Ovanpå detta ligger jord och därefter sedummatta - det var för brant för att plantera gräs och få det snyggt.

Dörren

Dörren är 1,60 bred och 1,60 hög vilket var en utmaning för gångjärnen. Lösningen blev två grova gängstavar rakt genom teglet. På dessa svetsade de på järn som de kunde hänga dörren på.

– Här är vi inte klara än. Vi ska försöka återskapa smidesdetaljerna på dörren genom att skära ut detaljer i plåt, säger Fredrik.

Framsidan har ingen isodränskiva på lecablocken. Där är det istället fem centimeter isolering (frigolit de första 25 centimetrarna nedtill och därefter stenull). Slutligen en tegelfasad som är den som du faktiskt ser.

– Teglet är från ett 100 år gammalt sockerbruk i Skåne. Jag hade tänkt ha mer trädetaljer, men när vi började tegla såg vi hur häftigt materialet är, inte en bit är den andra lik, säger Fredrik.

Fönster

Fönstren är inköpta på blocket och teglet från ett gammalt sockerbruk i Skåne. Foto: Fredrik Sandell

Han berättar vidare att fönstren är köpta på Blocket och sedan renoverade av en lokal fönsterfirma i utbyte mot fika. Den runda dörren har en snickare sponsrat med.

– Jag har försökt få in en del sponsring för att kunna hålla nere byggkostnaderna och ha råd med detta, det hade blivit minst 100 000 kronor dyrare annars. Många är villiga att ställa upp för att det är ett så kul projekt. Hantverkaren som murat skorstenen för öppna spisen sade till exempel att det är ju just i sådana här kreativa projekt som arbetet blir roligt, säger Fredrik Sandell.

Skorstenen är en torparskorsten där de först murat in stenar som därefter övergår allt mer i tegel.

Hobbit skorsten

Ville ha en skorsten som ser sliten och gammal ut. Foto: Fredrik Sandell

– Det ger intryck av att det är någon som murat med små resurser. Den är helt fantastisk. Vi ville ha en skorsten som ser sliten och gammal ut. Den har även en 45-graderssväng in över huset och sedan svänger den upp igen.

Taket är en betongplatta med 10 procent lutning. Uppepå ligger en särskild rot-tålig takpapp eftersom hela bygget avslutas med ett jordlager på 20 centimeter och därefter gräsmatta. Dock har Fredrik förstärkt med en platonmatta under jorden för att säkerställa att stenar inte ligger och skaver emot pappen.

Sedum

På taket ligger gräs, på sidorna sedum. Foto: Fredrik Sandell

Hobbithuset klart till våren

Det har varit många sena kvällar med funderingar kring konstruktion och materialval. Fredrik tar en etapp i taget och tänker noggrant igenom varje steg.

– Man har velat bygga hobbithus i Sverige förut, men i de projekten skulle man bygga på riktigt med lera, stockar och naturliga material. Då blev det aldrig något för man fastnade i byråkratin. De var tvungna att bevisa hållfasthet och sådana saker, det är ett jättejobb. Jag har valt en helt annan väg. Jag bygger enligt svensk byggnorm och sedan döljer jag allt modernt med gammalt, säger Fredrik Sandell.

Familjen räknar med att bygget kommer att kosta 600 000 kronor och stå klart i april. Tills döttrarna vuxit upp - de är 11 och 13 år nu - ska huset hyras ut till andra hobbitfantaster.

– Det kommer att fungera som ett hotell. Men vi kommer nog också att nyttja det en hel del. Man vill nästan se hur det stormar utanför rutan och sitta framför brasan. Det är som en trygg grotta, säger Fredrik Sandell.

Nästa gång vi besöker bygget ska vi ta en titt på insidan, hur ytmaterial valts ut och hur det välvda taket byggs upp med synliga balkar. Missa inte det.