Nytt hobbithus ska kännas gammalt

Hur får du ett nytt hobbithus att kännas gammalt? Fredrik Sandell löser det delvis genom att blanda begagnat byggmaterial med nytt.

Dörren har fått en matchande brevlåda.

Dörren har fått en matchande brevlåda. Foto: Fredrik Sandell

Det här är tredje delen i en artikelserie om familjen Sandells bygge av ett attefallshus i form av en jordkula från Tolkiens Fylke. Ett hobbithus. Målet är att det ska stå färdigt i april 2017. Tidigare har vi främst granskat konstruktionen. Nu ska vi se hur det går med ytmaterialen på insidan. 

Hur får du ett nybyggt hobbithus att kännas gammalt? Det är inte helt enkelt. Badrummet måste till exempel hålla tätt och uppnå en godkänd standard, samtidigt som ett helkaklat badrum knappast ger intryck av att vara från drakarnas tid.

Fredrik Sandells lösning på problemet är en kombination av rustikt och begagnat blandat med stilrena material som inte drar ögonen till sig.

- Vi har i stort sett fått klart alla ytmaterial nu. Den största skillnaden från när ni senast besökte oss är att vi har lagt klinkers på alla golv. Ett jättefint terracottafärgat och lite spräckligt klinker som gör att golvet ändå känns gammalt, säger Fredrik.

VId spisen

Den öppna spisen är provtryckt och godkänd. Foto: Fredrik Sandell

De har även hunnit måla alla väggarna och det välvda taket i en ljust gulaktig, varm ton. Den öppna spisen är provtryckt och godkänd, och en skinnfåtölj har placerats framför dess öppning. Känslan i rummet är verkligen att du befinner dig i ett hobbithus.

Gul vägg

Väggarna har fått en gul, varm färg. Foto: Fredrik Sandell

Men än finns det lite att göra.

- Vardagsrummet är nästan klart. Det som saknas är hälften av bröstpanelen i sovalkoven, men vi har börjat flytta in lite möbler. Mest arbete är det kvar i kök och badrum.

Badrummet - en riktig utmaning

För att badrummet i hobbithuset både ska uppfyllda svensk byggstandard och kännas gammalt har Fredrik först flytspacklat golvet och sedan lagt fuktspärrsduk (Dryfloor) som tätskikt. Ovanpå den har de klinkat eftersom mattan gjorde att rummet kändes 70-tal istället för taget ur Toolkiens verk.

Gammal vask

Vask och kran i gammal stil från Sidsid.se. Foto: Fredrik Sandell

Väggarna är täckta med fuktspärrsduk (Drywall) och sedan återigen putsade (dekorputs) och slutligen målade med en silikatfärg och en härdare som bägge andas.

- Lacken gör att man kan duscha i rummet, säger Fredrik Sandell.

Även belysningen har kommit på plats i form av infällda spotlights i väggen.

- När vi pratade senast hade vi bestämt oss för att belysa med en stjärnhimmel i taket. Men vi landade i beslutet att belysningen bör synas så lite som möjligt, och att fälla in den i väggen blev då det mest logiska beslutet. När det är släckt tänker man inte på den alls, säger Fredrik.

Infälld belysning

Infälld belysning. Foto: Fredrik Sandell

Det som nu saknas i rummet är en kommod och rördragningen.

- Det blir utanpåliggande kopparrör i hela badrummet för det tycker vi ser mest tidsenligt ut, och dessutom ger det ett visuellt lyft till rummet, säger Fredrik och fortsätter:

- Vi har även fått en porslinsskål som ser ut som en gammal tvättbalja och kombinerat den med mässingskranar. De kan monteras på vilket bord som helst så vi ska försöka hitta någon gammal sliten möbel.

De ska även bygga en fin välvd trädörr av gamla plank.

Den karakteristiska dörren

Mest välkänt för husen i Fylke är, utöver de välvda taken, troligen de runda ytterdörrarna. Sist vi kikade in hos Fredrik hade ytterdörren hunnit fått sin form men saknade färg och mönster. Nu är den färdig.

- Det har varit en bra vinter så jag har kunnat måla dörren och få det snirkliga plåtmönstret på plats, säger Fredrik Sandell.

Den karaktäristiska dörren

Det snirkliga plåtmönstret är nu på plats. Foto: Fredrik Sandell

Han har behandlat plåten genom att måla den med rostskyddsfärg på bägge sidor, och därefter målat den svart.

- Jag var tvungen att hänga av dörren för att få mönstret på plats under beslagen. Vi lyckades men det var lite krångligt. Nu är beslagen svartmålade och går in i mönstret, det blev riktigt häftigt.

Fredrik och hans familj blev så förtjusta i den runda dörren att de nu även rundat ingången till köket.

- Vi ville fånga upp det runda överallt, det ger en skön atmosfär. Så vi har även byggt ett runt valv in till köket. Det blir som en rund ingång där men utan dörr. Och så har vi fasat av så att vi får runda fina hörn överallt, säger han.

Kombination av gammalt och nytt

Ett stort arbete som kvarstår är köksskåpen. Fredrik nämner att de vill att det ska kännas gammalt men också att alla moderna bekvämligheter ska finnas där.

Främst är det vitvarorna som skulle förstöra intrycket om de blev allt för synliga.

- Just nu lutar det åt IKEA-stommar som vi bygger egna luckor till. Vi tänker sedan ha luckfronter framför vitvarorna och ett draperi framför spisen - en böjd båge som man hänger lite kökshanddukar på, säger Fredrik.

Dags att inreda

Fredrik och resten av familjen är glada över att projektet börjar nå sitt slut. Det har varit roligt, men ju mer färdigställt det blir desto mer längtar de efter att kunna få ta sitt hobbithus i bruk.

Han hoppas att det finns någon därute som kan bidra med lite tips för att de ska komma vidare.

- Just nu söker vi efter en högspolande toalett till ett bra pris, en sådan där man drar i ett snöre för att spola. Så känner du någon som har en sådan i bra skick får du gärna höra av dig, säger Fredrik som en uppmaning till er läsare.

Han letar även efter någon som vet hur man kopierar en stor nyckel. 

- Vi står i färd med att köra igång med bokningar men kom på att vi har ju bara en nyckel till ytterdörren. Det vore skönt om det fanns åtminstone två nycklar innan invigningen 1 maj. Det är en sådan där gammal och stor nyckel, så om någon vet hur man kopierar den får de gärna berätta mer om det.

Läs mer

Del 1: Att planera och konstruera ett hobbithus
Del 2: Hobbithuset får välvt innertak och rundad öppen spis
Hobbit Stockholm