Lurade av prisad företagare som startat Laplandsvillan

Ägaren till Laplandsvillan hade blivit utsedd till årets företagare av kommunen och intet ont anande köpte Erik och Sofia Sundvall en tomt med hus som skulle byggas av honom. Idag står de med en tomt, en skuld och inget hus. Årets företagare i Älvsbyn visade sig vara en bedragare.

Avloppet lades ner i plattan.

Avloppet lades ner i plattan. Foto: Erik Sundvall

När Erik och Sofia Sundvall för första gången kom i kontakt med mäklaren som förmedlade deras tomt och hus på uppdrag av Laplandvillan och ägaren Greger Sundman, verkade ingenting skumt. Ingen visste något om någon bedrägeridom eller tidigare lurade kunder. Och trots att paret gjorde allt som normalt sett anses krävas när man ska ingå en husaffär blev de i slutändan stående med en skuld, utan hus och ett nytt husbygge som är över deras budget. Men vi tar det från början.

Husbygget som aldrig blev ett hus

Det är vår och Erik och Sofia Sundvall har bestämt sig för att bygga nytt i Luleå.

- Tidigare innebar nybygge en förlustaffär häruppe, men Luleå har blivit allt attraktivare och nu såg det ut som att vi skulle kunna räkna hem projektet, även om det var på håret, säger Sofia.

Experterna: Så undviker du fällorna och gör en trygg affär när du ska bygga hus

De hade hittat sin drömtomt. Den var förenad med bygget av ett nyckelfärdigt hus från Laplandvillan, samt gemensamt avlopp och vatten med två andra tomter intill - där det också skulle byggas hus från samma husföretag och där ägarna idag står med samma problem som paret Sundvall.

När Erik och Sofia kollade upp Laplandvillan hos Kronofogden och andra myndigheter hittade de inget att anmärka på. Företaget var dock nystartat och det fanns därför heller ingen ekonomi som gick att granska.

- Mäklaren sade att han också hade kollat upp företaget, och eftersom vi inte hittade något på det och han gick i god för dem så kändes det tryggt, säger Sofia.

De bad att få referenser och fick på den vägen kontakt med några som också byggt ett Laplandvillanhus, de sade sig vara nöjda men påpekade att bygget blivit lite försenat (senare visade det sig att det fanns missnöjda kunder i andra län, men det visste de inte då).

- Vi sökte även på Greger Sundman och det som kom upp var att han hade haft skulder, men den informationen var flera år gammal och han hade rimliga förklaringar till allt. Efter det hade han ju dessutom blivit utsedd till årets företagare av kommunen för sitt andra företag (det företaget har nu gått omkull reds. anm.), så vi trodde helt enkelt att han hade rett ut sina privata skulder och att det gick att lita på honom, säger Sofia.

Med nöjd referensperson, ett företag utan synliga skulder och en företagsman som till synes rett ut sin ekonomi och fått utmärkelser för sitt företagande så kände sig paret trygga. De bestämde sig för att tacka ja.

I mars skrev de under avtalet på tomt och hus. Husbygget skulle påbörjas med en gång och stå färdigt i november.

Enligt betalningsplanen skulle de betala 850 000 kronor vid kontraktskrivning och dessa pengar skulle då innefatta “kontraktskrivning, beställning, byggansökan, köp av tomt, prospektering”. När de i juni, efter att inget hänt på tomten alls, kontrollerade om det fanns någon färdigställandeförsäkring meddelade försäkringsbolaget att den inte var betald. Efter tre veckor och många påtryckningar lyckades de få Greger att betala in pengarna för försäkringen.

De fortsatte jaga Greger som ständigt kom med nya ursäkter varje gång till varför bygget var försenat.

- Han sade hela tiden att nu hade han beställt, eller nu hade han fått in en ny delägare så nu skulle allt lösa sig. Vi pratade med honom flera gånger i veckan och det var ständigt samma visa, säger Sofia.

I slutet av augusti lyckades de äntligen få honom att leverera avloppstanken som de blivit lovade, och företag kommer ut för att ta ner träd, fixa dräneringen och förbereda marken inför gjutning av plattan. Nu trodde de att bygget var på gång och hoppet återvände.

Men när detta arbetet var klart gick veckorna återigen utan att det hände något. Det är först sent under hösten, och upprepade kontakter med Greger som varje gång har mängder av förklaringar till varför bygget står stilla, som ett nytt företag kommer ut till tomten för gjutning av plattan. Det visar sig då att den entreprenör som var där och förberedde för plattan bara skyfflat grus över stubbarna från träden som tagits ner. Dräneringen är också fel utförd.

Även avloppet i plattan blir sedan fel. Och arbetet tar stopp igen.

slarviga rördragningar

Rördragningarna i plattan blev fel och fick rivas upp. Foto: Erik Sundvall

Det hinner bli slutet av december. Huset som skulle ha stått inflyttningsklart för 1,5 månad sedan är fortfarande inte på plats. Allt som syns är en gjuten platta med feldraget avlopp i. Paret bestämmer sig nu för att börja försöka hitta ett annat företag som kan bygga klart huset, men bland de som finns representerade i Luleå är det ingen som har ett hus som matchar plattan. Att gjuta en ny blir för dyrt och banken tillåter inte lösvirkesbygge.

Till slut får de tag på ett företag som kan hjälpa dem och de får även Greger att gå med på en hävning av deras tidigare avtal.

- Det nya huset blir 400 000 kronor dyrare, och då är det bara merkostnaden för huset. Vi kommer inte ha råd med något markarbete för tomten. Går detta igenom har vi ett hus som står i en lervälling, men då är denna mardrömmen i alla fall över.

Huset ska stå färdigt 2017. Vid det laget har de varit hemlösa i två års tid.

- Vi bor runt hos kompisar sedan juni förra året. Vi var tvungna att sälja lägenheten för att få godkänt på huslånet, och nu sitter vi med de här skulderna och måste få dit ett hus för att ta oss ur situationen. Men vi vet inte om vi kommer att ha råd att bo i huset när det är klart, kanske måste vi sälja det. Vi får se, vi tar en dag i taget, säger Sofia.

Läs också

Undvik fällorna och gör en trygg affär när du ska bygga hus