Vad kostar det att bygga altan eller trädäck?
Funderar du på att bygga altan eller trädäck? Här går vi igenom alla utgifter du behöver ta med i beräkningen och undersöker vad ett sådant bygge egentligen kostar.
Bygga en altan eller ett trädäck kan du göra på olika sätt och därmed varierar naturligtvis kostnaden. Vi gav oss ändå på uppgiften att försöka reda ut vad det kan kosta att bygga altan eller trädäck för dig som inte ska göra arbetet själv.. Vårt prisexempel bygger på en altan som kan anses vara ganska standard både i materialval och tillval. Tomten är plan och markförhållandena goda.
En 100 kvadratmeter stor altan av tryckimpregnerat virke inklusive ROT-avdrag kostar 80 200 kr, enligt vårt prisexempel.
Totalt blir kostnaden för en 100 kvadratmeter stor altan exklusive ROT-avdrag 125 400 kronor.
Delsummor:
Snickeri
Arbete: 160 h à 500 kr, 80 000 kr
Material: 25 000 kr
Totalt: 105 000 kr
Avgår ev. ROT - 40 000 kr
Totalt efter ROT: 65 000 kr
Materialkostnad uppdelad i poster
Plintar: 2 000 kr
Stomme: 7 000 kr
Tralldäck: 14 000 kr
Skruv och förbrukning: 2 000 kr
Totalt: 25 000 kr
Schaktning 100 kvadratmeter
Schaktning arbetstimmar: 16 timmar a 650 kr
Schaktning material: 10 000 kr
Totalt: 20 400 kr
Avgår ev. ROT - 5 200 kr
Totalt efter ROT: 15 200 kr
Läs mer: Billigaste altanen 2024 – prisjämförelse 6 stora byggvaruhandlare
Faktorer som påverkar kostnad för altan/trädäck
Kostnaden för en altan ökar och minskar dels med storleken och dels med tillvalen. Ska du exempelvis ha ett tak över eller ett vindskydd i ena änden så måste grundkonstruktionen förstärkas, vilket ger en högre kostnad eftersom det blir mer material och fler arbetstimmar.
Å andra sidan måste du inte bygga taket samma år. Du kan säga till snickaren att förstärka för ett framtida tak, men låta bygga själva taket flera år senare. På så sätt slipper du ha en för ranglig konstruktion den dagen du vill montera taket, och snickaren behöver inte göra ingrepp i själva altankonstruktionen.
Kvadratmeterpriset blir också något lägre ju större altan du bygger och förhållandet fungerar även tvärtom.
– Kvadratmeterpriset minskar när du bygger större. Virket är ju en volymfråga, men när hantverkaren väl är på plats spelar det ingen roll om regeln är 2 eller 3 meter. Att ta dit en schaktmaskin kostar men att schakta 15-25 kvadrat istället för 10 påverkar inte priset nämnvärt. Sådana faktorer gör att kvadratmeterpriset minskar ju större du bygger, säger Anders Lundmark som är vd för Stilbyggare.se i Linköping och den som hjälpt oss ta fram räkneexemplet ovan.
Enligt hans erfarenhet ligger en standardaltan på cirka 1 000 kronor per kvadratmeter. Men ovanstående faktorer påverkar priset och du måste ta hänsyn till både hur du tänkt använda altanen, hur stor du vill ha den och hur tomten ser ut. Har du till exempel sank mark så måste det schaktas djupare och då krävs det mer material för att fylla upp vilket ökar kostnaden.
En ytterligare faktor som påverkar priset är materialvalet på själva golvet. Tryckimpregnerad trall är både billigast och vanligast. Dyrare alternativ är exempelvis ädelträ som t ex sibirisk lärk.
– Ädelträ är sällan behandlat, det är ett hårdare och tätare material där man använder träets naturliga egenskaper som behandling. Alla ädelträsorter är dyrare per kvadratmeter, det är nog det dubbla priset och därtill. Det finns även värmebehandlat vanligt virke, som furutall. Den är dyrare men snyggare för den får en mer brunaktig färg. Sedan finns även trall i kompositmaterial som är en helt och hållet oorganisk produkt. Den är garanterat åldersbeständig under lång tid och underhållsfri, men också ganska dyr, säger Anders Lundmark.
Klicka här för att läsa mer om träslag till altan eller trädäck.
Erik Nord på Erikbygger.se bygger vanligen lite mindre altaner och har sin verksamhet på en mindre ort, Mora. Han uppskattar att det tar honom cirka fyra dagar att bygga en altan på runt 15 kvadratmeter.
– När jag bygger en standardaltan med räcke är kostnadsfördelningen någonstans runt 70/30, där 70 procent utgörs av arbetet och 30 procent är materialet. Men sedan rör sig priset utifrån komplexitet. Är det en altan med vindskydd? Eller ska du ha ett riktigt tak med råspont och plåt som ska klara snön under vintern? Är det det sistnämnda som gäller så drar materialet såklart iväg, säger Erik Nord.
Se till att du har planerat framåt
Eftersom det finns så mycket som gör att priset kan variera rejält säger både Erik och Anders att du bör planera igenom ditt altanbygge ordentligt innan du begär in offert.
Tänk på det här när du planerar din altan
- Vill du ha ett tak/kommer du att vilja ha ett tak om ett par år?
- Vill du ha ett staket/kommer du att vilja ha ett staket om ett par år?
- Vill du klä sidorna så att man inte ser in under altanen?
- Vill du ha ett vindskydd eller insynsskydd monterat i någon ände?
- Vill du ha eluttag vid exempelvis grillplatsen?
- Vill du ha vattenutkast så att du kan skölja grönsakerna?
- Vill du ha en pool nersänkt i altanen?
Allt det här måste du ha tänkt igenom innan du börjar bygga. Vattenrör måste exempelvis ner i backen för att ligga frostfritt och måste således på plats redan vid schaktningsmomentet. El ska dras innan golvet kommer på plats. Grundkonstruktionen ska förstärkas om den ska klara av att bära ett staket, tak eller vindskydd.
– Om jag skulle bygga en altan skulle jag möblera den först - här vill jag ha blommor, här vill jag ha grill och så vidare. Sedan välja storlek och tänka igenom om jag vill ha tak och staket. Jag skulle skissa upp den först, tänka ett par dagar och beställa offert först när jag är nöjd. Då får du inga oväntade överraskningar på priset längre fram, säger Anders Lundmark.
Läs också
Anlägga uteplats
Träslag till altan och trädäck
Så ger du trädäcket liv
Så underhåller du trädäcket
Mitt projekt
Kommentarer
46