Bygga hus i Thailand

I Thailand kan det ta bara sex dagar att få bygglov eller räcka med att du säger till bychefen att du vill bygga hus. Och du kan glömma att bygga själv, för det får man inte.

Peter byggde hus i Thailand och berättar hur det går till.

Peter byggde hus i Thailand och berättar hur det går till. Foto: Peter alias Chuck Wow

Har du funderat på att bygga ett hus i Thailand och undrar över byggregler och tillvägagångssätt? Det är inte helt okomplicerat. Thailand är uppdelat i olika provinser och även om lagar och regler är desamma tillämpas de olika. Det är också i mångt och mycket ett klassamhälle vilket genomsyrar hur saker och ting går till. 

En av de som nyligen byggt ett hus i Thailand är Peter, medlemmen Chuckwow på Byggahus.se. Här berättar han vad han har lärt sig om att bygga hus i Thailand.

– I Thailand kan du inte som utlänning äga mark, du kan bara äga huset, säger Peter. 

Enligt Peter har du då följande fyra sätt att komma åt mark i Thailand att bygga hus på: 

  1. Att ha ett bolag som köper och äger marken. Du får dock bara äga max 49 procent av aktierna.
  2. Leasa marken. I dagsläget är leasingen på 30 år med option på 30 år till, men det finns ett förslag på att tiden ska höjas till 59 år. Hus på leasad mark kan säljas.
  3. Usufruct, en typ av besittningsrätt i servitutsform. Det råder kraftigt delade meningar kring huruvida detta är bra eller ej.
  4. Gifta sig, eller vara sambo, med en thaimedborgare som i sin tur äger marken.
Huset som revs

Peter köpte ett hus som han rev, sedan byggde han nytt. Foto: Peter

Vilken lösning du väljer beror på dina förutsättningar och vad du själv föredrar. Det finns för- och nackdelar med dem alla. Peter ger ett exempel:

- Leasingen kan vara bra om man bygger för att sälja, men värdet sjunker å andra sidan snabbt när bäst före-datumet närmar sig.

Det finns också olika titlar på mark som du måste vara uppmärksam på när du införskaffar den. Chanote innebär exempelvis att du har fullständiga rättigheter, du får alltså bygga på marken och sedan sälja vidare i framtiden. Har marken en annan titel kan det innebära att du får bygga men inte sälja, eller att du inte får bygga alls.

Sex dagar att få ”bygglov”

När du har en bit mark att bygga på går processen ganska fort. Det är inte som här i Sverige att du behöver lämna in avancerade konstruktionsritningar och sedan vänta 10 veckor på bygglov och startbesked.

– När jag byggde mitt första hus tog det sex dagar, från första mötet med byggaren tills de satte spaden i marken. Vi hade ett möte där vi ritade upp huset och delade på en flaska whiskey. Dagen därpå kom han tillbaka med en lite mer avancerad ritning, tänk nivå handritad med linjal och några måttangivelser. Byggmaterialet anlände dag fyra och fem, sedan satte de igång, säger Peter.

Gjuta grund i Thailand

Här gjuts grunden i nya huset. Foto: Peter

Mer komplicerat vid rivning

Det senaste huset han byggde krävde dock att han rev ett befintligt hus på tomten först. Då var han tvungen att kontakta kommunen.

– I mitt fall så var det befintliga huset registrerat hos kommunen (Apmphue) med en enkel planritning och foto på exteriören. När vi anmälde att huset var termitskadat och att det skulle rivas och byggas om på nytt fast i betong, så var beskedet att “Ok, bara det blir samma storlek på huset och att det blir en kopia från det ursprungliga rent formmässigt”. Med kopia avses i detta fall stolpar och ytterväggar på samma plats som tidigare.

Behöver du riva bör du sannolikt också kontakta banken, i alla fall om du har lån på marken. De måste ge sitt okej eftersom värdet på marken påverkas.

Skulle Peter däremot ha byggt ett hus från början skulle han eventuellt ha behövt söka bygglov.

- Det är vanligare i tätort än på landsbygden. På landsbygden kan det räcka med att du meddelar bychefen, som sedan kommer för en inspektion när huset är klart. Men du måste i princip alltid kontakta någon för att få okej på bygget innan du sätter igång. Du kan inte bara sätta igång och bygga.

Fönster

Peter köpte byggmaterial själv. Foto: Peter

Köpa material till huset

När Peter beställde sitt hus valde han att köpa materialet själv, han ville försäkra sig om att han fick bästa möjliga kvalitet för pengarna.

Priset för det 200 kvadratmeter stora huset - exklusive det han köpte själv i form av fönster, dörrar, klinkers, färg (inner och ytter), badrumsinredning och el (kablar, kontakter, strömbrytare och elcentral) - landade på 800.000 THB vilket är cirka 200 000 kronor. Då ingick allt arbete från grund och hus till installationer och slutmålning samt eventuellt material.

- Man kan även välja att bara betala arbetskraft per dag och köpa in allt själv men osäkerheten för det slutliga priset kan nog variera rätt mycket åt båda hållen. Att fysiskt bygga själv får man inte. Inte heller hjälpa till, säger Peter.

Han är nöjd med sitt val. Det gjorde exempelvis att han kunde byta ut kakel och klinkers mot en fräckare variant, så kallat HD-kakel.

- Ett bra exempel var mitt val av klinkersplattor till altanen och badrummet. De ser ut att ha gräs mellan stenarna. Dessa kom ut med ny ”HD-teknik” när det var dags att inhandla dem. Dyrare, ja, och inget jag hade fått om huset var kontrakterat nyckelfärdigt.

Det han köpte själv köpte han från större byggkedjor och kakelföretag.

- Utbudet på byggmarknaderna börjar bli riktigt bra. Kollar vi på elavdelningen till exempel, så för tio år sedan fanns inga jordfelsbrytare medan nu finns det massor att välja mellan. En gång som är cirka 30 meter lång med hyllor på båda sidorna med bara elcentraler av alla olika märken, storlekar och utförande, säkringar kontakter strömbrytare ja gud vet allt, säger Peter.

Hus under uppbyggnad

Huset på god väg att byggas upp. Foto: Peter

Att välja entreprenör i Thailand

Det är viktigt att du hittar rätt företag som bygger huset. Precis som i Sverige är det ofta så att du bör undvika både den billigaste och den dyraste offerten.

- Att syna byggföretagets tidigare byggen är nog det bästa du kan göra, och gå på känsla vilken som blir bäst. Att jämföra olika hus med frågan –Vad kostade det huset att bygga? Men det är å andra sidan inte heller hela sanningen, för du får aldrig veta vad som ingick i priset, säger Peter.

Han säger också att du bör undvika att låta bekanta bygga det om de inte uttalat är duktiga byggare.

- Naturligtvis så finns det familjer med duktigt folk, men det är relativt ovanligt. 

När du fått okej att bygga och bestämt dig för en byggare sätter de igång. Då är det bra om du är på plats några gånger i veckan och håller koll på hur arbetet fortlöper, så att du får huset som du tänkt dig. Peter berättar exempelvis om hur han fick feldimensionerade takbalkar på ett tidigare bygge. Han var tvungen att byta ut dem eftersom de annars inte skulle kunna ha solfångare på taket. 

Koppla in el och VA

När huset är klart måste du ansöka om en så kallad Blå husbok. Den Blå husboken visas sedan upp för elbolaget som kopplar på elen till huset.

- I vårt bygge fanns redan husboken, därför fick vi inte avvika för mycket, och framför allt inte riva och bygga om utan att säga till.

Vatten och avlopp har vid det här laget redan kopplats in.

- Min vän i Sverige betalade precis 120 000 kronor för att koppla V/A till det kommunala nätet på hans fritidshus. Att koppla in el har jag hört kostar cirka 50 000 kronor. För de pengarna byggde jag mitt första lilla hus här nere. Och nästan hälften av mitt nuvarande bygge, säger Peter och förklarar att reglerna för V/A är annorlunda.

I hans fall fanns redan el och V/A, men han berättar att det annars kostar cirka 1 000 kronor att koppla in. Gråvattnet leds till områdets dagvattensystem. Toaletten kopplas till en grävd brunn med en djup kammare i som saknar golv.

När allt är klart besöker ansvarig i kommunen bygget och kontrollerar det.

- Efterkontrollen bestod av att några killar från kommunen kom och tog lite bilder på huset, för att ersätta de tidigare bilderna. Men som sagt, bygger du nytt utan tidigare hus behöver du även ansöka om Blå husboken.

Peter varnar även för att muta sig fram. Det kan kännas lockande, men kan lika gärna leda till att du får problem med myndigheterna i efterhand.

- Det är så lätt att hamna i den fällan, men undvik det om du inte väl känner till riskerna och kan avväga dem korrekt. 

Läs mer

Bygger nytt hus från grunden, delvis på pelare i Thailand