Bygga gäststuga

Har du svårt att få plats med gästsängar? Då kan det vara idé att bygga en gäststuga på tomten.

Bygga gäststuga

Foto: Marléne Eskilsson

En gäststuga kan uppföras som en friggebod och kan då byggas utan bygglov. Det förutsätter ett antal saker:

  • Att stugan är maximalt 15 kvadratmeter stor.
  • Stugan får vara maximalt tre meter hög.
  • Att den totala ytan på uthusen på gården (så kallade komplementbyggnader) är maximalt 15 kvadratmeter och de får vara maximalt två stycken.
  • Som friggebodar räknas redskapsboden, vedboden, lusthuset, lekstugan och växthuset.
  • Att stugan byggs minst 4,5 meter från tomtgränsen om man inte skaffar grannars tillstånd.
  • Stugan får ha veranda som inte behöver räknas med i den tillåtna ytan, men får inte förses med tak.

Observera att andra lagar kan göra att det krävs tillstånd, till exempel strandskydd. Läs mer om bygglov i artikeln Allt om bygglov.

Mängder av företag säljer stugor i byggsats. Dessa kostar från cirka 14 000 kronor och uppåt. Byggsatser av enklare slag finns också på byggmarknader från 10 000 kronor.
Det gäller dock att vara klar över vad man behöver, vad som ingår och inte ingår. Ingår till exempel innertak och golv? Frakt om man skickar efter byggsatsen? Annars måste sådana kostnader läggas på för att få jämförbara priser.

Kanske behöver även stugan isoleras om man ska kunna använda den mer än på sommaren och även då är isolering att rekommendera för att hålla ute fukt och rå luft.

För övrigt bör man även kontrollera vad byggsatsen består av- en hög tillsågade plankor av olika längder eller färdiga moduler?
För den som är mer händig kan man bygga i lösvirke efter färdiga ritningar. Sådana finns till exempel att köpa hos tidningen Hus&Hem eller finns gratis på www.byggbeskrivningar.se. Dessa beskrivningar finns även att hämta på byggvaruhus.
Den riktigt händige kan så klart rita själv vilket kan vara en fördel om man har speciella önskemål, som mått och utseende.
För alla varianter gäller dock att stugan bör passa in på gården och med boningshuset. Ett tips kan vara att arkitekter mycket väl kan ta uppdrag som att rita en gäststuga.

Det är svårt att hitta en friggebod i byggsats som har ett modernt formspråk. De timrade traditionella små bodarna dominerar så den som har ett mer traditionellt hus har det lättare än den som till exempel byggt en nyfunkisvilla.

Ett beslut som måste fattas tidigt i byggprocessen är om gäststugan ska ha vatten och el draget. Det gör bygget mer komplicerat och även mer kostsamt men om gäststugan ska isoleras för vinterbruk måste ju också uppvärmningen ordnas. Om stugan istället enbart ska användas på sommartid, kan man klara sig utan el i den. Då kan det fungera bra med gasolkök för enklare matlagning och en hink som avlopp.

När den tänkta gäststugan är på plats, är det dags för inredningen. Eftersom det är en begränsad yta man har att spela på, gäller det att tänka sig för och göra det mesta möjliga utifrån sina behov.

  • Sängplatser är troligen det viktigaste i gäststugan. Använd ytan under taket och bygg en fast loftsäng under nocken för att spara golvyta. En bredare stege kan även användas som bokhylla.
  • Ha all förvaring på hyllor på väggarna.
  • Köp gärna en liten bäddsoffa som komplement till loftsängen.
  • Håll färgerna i stugan ljusa för att ge ett så rymligt intryck som möjligt.
  • Ha stora kuddar eller stapelbara pallar som komplement till soffan.

Slutligen, ett fång färska blommor i en stor vas får varje gäst att känna sig välkommen.