Borra i kakel - tänk på det här när du borrar i badrummet
Vill du sätta upp hyllor och annat i badrummet? Vi går igenom vad du ska tänka på om du måste borra i kaklet och de alternativa lösningar som finns idag genom att besvara 10 kritiska frågor om att borra i kakel.
I badrum är det viktigt att känna till gällande byggnormer och föreskrifter, särskilt kring våtrum och tätskikt. Det är tillåtet att borra i kakel, men det kräver försiktighet - speciellt i de områden som är utsatta för vatten i våtzon 1. Ska du sätta upp en duschblandare är det ju förstås svårt att undvika. Ibland är det helt enkelt nödvändigt att borra i kakel och då gäller det att använda rätt metod, verktyg och att veta var rör och el löper i väggarna.
Vad säger reglerna om att borra i badrum?
Du får borra i våtrum, men bör undvika vattenutsatta ytor, såsom duschområdet i zon 1 - om det inte är absolut nödvändigt.
- Skruvinfästningar ska endast göras i massiv konstruktion, såsom betong, murverk, träregel, kortling eller annan av konstruktör beskriven särskild konstruktionsdetalj, skriver Byggkeramikrådet.
Vilken skruv och plugg ska man använda om man borrar i kakel?
Använd en kakelborr för kaklet och därefter en för tätskiktet och stommen lämplig borr, exempelvis betongborr. Fyll först bottenhålet med åldersbeständig tätningsmassa för att få riktigt tätt. Därefter trycker du i en plugg.
Borrets storlek ska matcha pluggen. Du bör använda skruv och plugg av rostfritt stål eller mässing för att förhindra korrosion. För kakel rekommenderas plugg med expanderande egenskaper som ger ett säkert fäste bakom kaklet.
Läs mer: Välj rätt plugg
Behöver man använda silikon efter man har borrat?
Ja, för att förhindra att fukt tränger in är det viktigt att täta hålet ordentligt. Använd en högkvalitativ, våtrumssäker silikon för bästa resultat.
Var i badrummet får man borra, vilka zoner?
Badrummet är uppdelat i olika våtzoner, där zon 1 är närmast dusch eller badkar och zon 2 är resterande delar. Undvik att borra i zon 1 om det är möjligt, använd hellre lim. Enligt branschen finns det numera limsystem som har utvecklats som fullgoda ersättare till skruv.
Om du måste borra i zon 1, se till att använda rätt produkter och rätt metod.
Zon 1 utgörs av: Väggar från golv till tak vid plats för bad eller dusch och väggytor minst en meter utanför dessa samt våtrummets hela golvyta. I ett en meters område utanför plats för bad eller dusch ingår motstående väggyta, inkl. gavel, i våtzon 1. Om del av yttervägg ingår i våtzon 1 ska hela väggen behandlas som tillhörande våtzon 1. Anledningen till detta är att den största fuktmekaniska drivkraften finns i våtrummets yttervägg på grund av de stora skillnaderna mellan ute- och innetemperatur, främst under vinterhalvåret.
Resterande är våtzon 2.
Vad händer med tätskiktet om jag borrar i badrummet?
När du borrar genom kakel borrar du även genom tätskiktet bakom. Tätskiktet är det som håller fukt borta från material som annars kan få mögelpåväxt, såsom isolering, husets stomme med mera. Om du bryter tätskiktet och det tränger in vatten kan det leda till fukt- och mögelskador.
För att minimera risken att skada tätskiktet bör du:
- använda en borrteknik som genererar så lite vibration som möjligt, absolut inte slagborr,
- använda rätt plugg samt
- rätt tätningsmetod för att återställa tätskiktets integritet i bästa möjliga mån.
Behöver man veta var man kommer att borra innan man kaklar?
Ja, om möjligt, planera i förväg och förstärk väggarna där du planerar att sätta upp tunga föremål. Detta kan innebära att man fäster plywood eller OSB-skivor bakom gipset innan man kaklar. På så vis gör du det enklare och säkrare att borra och montera föremål i efterhand.
Vilka alternativ finns det till att borra?
Om du vill undvika att borra i kakel finns det flera alternativ, exempelvis trådhyllor med sugkoppar, självhäftande krokar, eller hyllor och hållare som fästs med starkt lim.
Glöm heller inte att använda produkter som tål fukt, för att säkerställa att hyllplanen exempelvis inte sväller i den fuktiga miljön.
Hur kan man sätta upp en hylla utan att borra?
Moderna lösningar som självhäftande tejp, epoxylim eller sugkoppsfästen kan vara mycket effektiva. När du använder lim eller tejp, se till att rengöra ytan noggrant innan applicering för att säkerställa ett starkt fäste. Lim kan, rätt applicerat, hålla uppe flera kilo. Sugkoppar fungerar bäst på släta ytor och kan vara ett flexibelt alternativ för lätta föremål. Exempelvis är det bra för korgar som du ska ha schampo och balsam i.
Vilken teknik ska man använda för att borra i kakel utan att spräcka det?
Börja alltid med en kakelborr. Kakel är glatt, och därför kan det vara bra att först sätta en tejpbit där du tänkt borra och markera hålet på den, dels är det enklare att få dit ett märke med pennan, dels minskar du risken att borret slinter och repar kaklet.
Borra sedan på relativt låg hastighet och med ett lätt tryck. Märker du att borret blir varmt så kan du kyla det mellan varven med kallt vatten. När du har passerat kaklet kan du byta till en vanlig borr för att ta dig till önskat djup.
Se film om hur du borrar i kakel
Per Henrik Lundblom visar hur du borrar hål i en vägg med kakel och undviker att borren glider iväg så att hålet hamnar fel, eller att det blir flisor i kaklet.
- Borrar du hålet i ett badrum finns tätskikt bakom och då är det väldigt viktigt att hålet tätas på ett korrekt sätt. Per Henrik visar hur du gör och rekommenderar att du följer BKR:s respektive GVK:s branschregler, där arbetsgången finns beskriven.
- Använd kakelborren just bara när du borrar genom plattan. Efter det använder du en borr som är lämplig för det bakomliggande väggmaterialet.
- Du borrar genom plattan helt utan slag.
- Sätt en tejpbit där hålet ska vara och markera med penna den exakta positionen för hålet.
- Du undviker att borren glider iväg genom att ha ett lågt varvtal på borren när du startar och genom hela borrningen. Tryck ordentligt med borren när du startar, också för att borren inte ska glida iväg.
Hur hittar man rätt plats att borra utan att skada rör och elledningar?
Om du inte vet var rör och el löper kan du använda en multidetektor eller väggscanner för att kontrollera området där du tänkt borra. Dessa verktyg hjälper dig att hitta vattenledningar, elledningar och annat som kan vara dolt bakom väggen. Markera borrplatsen noggrant innan du börjar.
Kommentarer
2