Fem steg till en lyckad pepparkaka
Varje år bakar jag och min mamma pepparkakor till hela familjen och i måndags var det dags för stora pepparkaksbaket 2023.
Det är min mamma som gör degen och kavlar ut den, hon är en mästare på det hantverket.
Den här gången bestämde jag mig för att analysera vad det är hon gör som får degen att bli så smidig att man bara kan plocka upp pepparkakan när man skurit ut den och lägga den på plåten med handen, utan att något fastnar, klibbar eller smular sönder.
Steg ett är att göra degen kvällen innan pepparkaksbaket och låta den vila i kylen över natten.
Då kvällen innan, är det första hon gör att låta smöret ligga ute så att det blir mjukt innan hon blandar ihop ingredienserna.
Nästa sak jag observerade var att hon inte blandar i allt mjölet enligt receptet, i alla fall inte på en gång. Hon knådar in några deciliter mjöl i taget, tills ungefär 1/5 återstår. Resterande mjöl tillsätter hon under själva utbakningen.
Sedan under bakets gång gäller det att hålla rätt temperatur på degen hela tiden. Ta ut den ur kylen en timma innan det är dags att baka med den, och sätta tillbaka den ibland när den blir för mjuk.
Här ovan ser du receptet hon använder. Vi tycker om kryddiga pepparkakor och tar t ex 2 matskedar nejlika istället för 1, och 3 matskedar kanel och ingefära istället för 2. Följer du receptet så blir det milda, inte så kryddiga pepparkakor. Jag rekommenderar att öka mängden kryddor dubbelt eller i alla fall 50%.
Pepparkakorna bakas i ugnen på 200 grader i ca 5,5 minuter. Vi bakade hjärtan, stjärnor, bockar och avslutade med grisar. Totalt 7 kakburkar med pepparkakor blev det.
Kommentarer
7