Bästa receptet på pepparkakor
Jag har en tradition att baka pepparkakor med min mamma. Yngsta sonen som är intresserad av matlagning och bak brukar hänga på.
Det är min mamma som gör degen såklart. Hon gör nämligen världens godaste pepparkaksdeg och jag har delat med mig av receptet här tidigare, inte minst till de som bygger pepparakshus. Fick då synpunkter på att de var för milda i smaken och insåg att min mamma inte följer det där receptet som hon har nerskrivet till punkt och pricka. I år kontrollmätte jag därför så att jag kan dela med mig av det riktiga receptet till er – på lika goda pepparkakor som de hon bakar.
Recept pepparkakor á la Kristina
500 g smör
5 dl socker
7-10 dl vetemjöl
2 ägg
2 msk sirap
3 msk kanel
1,5 msk nejlika
3 msk ingefära
1 tsk bikarbonat
Gör så här:
- Blanda alla torra ingredienser. Spara minst 3 dl mjöl till utbakningen, för krispiga tunna pepparkakor kan det räcka med 7 dl totalt. Till pepparkakshus vill du förmodligen ha mer mjöl.
- Tillsätt smöret, finfördela med fingrarna och blanda med mjölblandningen.
- Tillsätt ägg och sirap och arbeta in i degen.
- När du har en smidig deg, plasta in den och förvara i kylskåp ett dygn innan du kavlar ut och börjar grädda.
Ugnen ska stå på 200 grader.
Baktiden varierar med hur tunt du har kavlat ut degen och hur stora pepparkakorna är. För små tunna pepparkakor kan det räcka med 6 minuter. Lite större bitar som till ett pepparkakshus kan stå inne lite längre, men passa pepparkakorna noga, för de bränns lätt.
Läs mer
Så bygger du bra pepparkakshus
Tävling: Pepparkakshus 2017
Kommentarer
1