Hustillverkare, Bygga nytt hus

Hur väljer man hustillverkare?

Du vill bygga hus och har bestämt dig för att du vill bygga ett prefabricerat hus från en hustillverkare. I det idealiska fallet har du en tomt redan och kan välja fritt bland alla hustillverkare på marknaden.

Ett hus byggt med en hustillverkare.

Ett hus byggt med en hustillverkare. Foto: Petra Hall

För den som har en tomt är det klokt att först fundera på hur du vill att huset ska se ut. Specificera det ordentligt och först efter det börjar du titta på vilka hustillverkare som uppfyller kraven. Kanske är det en viss stil på huset du vill åt, en viss konstruktion, en viss grad av prefabricering eller en viss entreprenadform som är det viktigaste för dig att din hustillverkare kan erbjuda. Gå igenom Byggahus stora checklista för att bygga hus, så att du inte missar något om hur ditt hus ska utformas.

Läs mer: Jämför hustillverkare

Välj ut 5-10 favoriter bland hustillverkarna och åk sedan och titta på hus de har byggt.  Är du nöjd med detaljlösningarna? Titta tills du känner dig ”mätt” och mer säker på vad du vill ha.

Nu är det dags att ta referenser. Försök få kontakt med andra som har byggt med hustillverkaren på orten där du ska bygga och hör vilka erfarenheter de har gjort. Här är Byggahus forum ett väldigt bra sätt att ta referenser och komma i kontakt med andra som har byggt hus. Försäkra dig bara om att det är en riktig person bakom medlemsnamnet, och inte en fejkad nöjd kund som egentligen är en representant för hustillverkaren. Det har hänt nämligen …

Du bör alltså göra noggranna undersökningar av hustillverkaren som företag och husens utförande. Hur husen byggs kan även skilja sig åt mellan olika orter, så det är bäst att du tar referenser på de lokala entreprenörerna som ev. ska få bygga ditt hus. Känns det övermäktigt, då kan du alltid ta hjälp utifrån. Det finns byggkonsulter, ofta byggnadsingenjörer som även jobbar som besiktningsman och/eller kvalitetsansvarig, som tar på sig att hjälpa konsumenter genom en byggprocess. Det krävs en hel del detaljkunskap för att avgöra vad som är en bra konstruktion.

Sedan begär du in offerter och det blir lättare att jämföra priser.

Ett konkurrensmedel hustillverkarna använder i stor utsträckning är att de köper upp tomter. Du får sedan köpa tomten av dem, med förbehållet att du bygger ett av deras hus.  Det här är inte så bra för dig som kund eftersom du blir låst till en enda hustillverkare, samtidigt som de ofta lägger på en del på tomtpriset.  Försök alltså i första hand att köpa en tomt enbart om du kan.

Vill du gärna bygga på en tomt som en hustillverkare säljer och väljer hustillverkaren av det skälet, är det i alla fall vissa grundkontroller du alltid behöver genomföra innan du bestämmer dig för att bygga med hustillverkaren. De här kontrollerna bör du göra innan du tecknar kontrakt med en hustillverkare om att bygga hus:

Vem äger företaget och hur länge har det funnits? Vilka som står bakom ett företag är viktigt, liksom att det är stabilt så att du kan lita på produkten och att företaget finns kvar även om ett antal år, om du eventuellt behöver komma tillbaka och få ett fel åtgärdat. Kontrollera företaget hos allabolag.se, Skatteverket och hos Kronofogdemyndigheten.

Hur många hus har man byggt tidigare? Den som har byggt många hus tidigare med samma organisation, har haft chansen att göra felen på tidigare byggen och minskar risken för fel i ditt bygge.

Läs också

Jämförelse av hustillverkare, inklusive en analys
Bygga hus checklista
Skriv ett bra avtal
Hustillverkare eller lösvirke?