Skapa din egen naturliga pool: Allt du behöver veta om naturpooler
Vill du ha en naturlig pool hemma, en simvänlig ekologisk baddamm med klart vatten? Här berättar om hur en naturpool fungrar, hur du anlägger den och vad det kostar att anlita för att bygga den om du inte vill göra jobbet själv.
En naturpool är i princip en damm på tomten, men en som är avsedd att bada i. Utseendemässigt och funktionsmässigt påminner den om en damm, men konstruktionen är sådan att du badar på en yta som är ren och klar medan växter och dylikt befinner sig i en egen del.
För- och nackdelar med naturpool
Att anlägga en naturpool är en ekologiskt hållbar metod för att skapa en naturlig badplats i trädgården. Istället för kemikalier och traditionella reningssystem använder naturpooler biologiska och mekaniska metoder för att hålla vattnet rent. Vill du ha en naturlig pool som mer påminner om en damm är naturpoolen ett bra alternativ. Ytterligare en fördel är att du får en dricksvattenkälla (om du lyckas få en bra balans i vattnets miljö).
Är du däremot en frusen person som vill hålla hög värme på vattnet är det inte säkert att naturpoolen fungerar eftersom växterna i den ska trivas och du vill hålla borta algtillväxt. Vidare tar den upp ganska stor yta på tomten eftersom du - utöver baddelen - även behöver en växtdel.
Men har du plats och intresse är den ett intressant alternativ till klorerad pool.
Så fungerar en naturpool
En naturpool består som sagt vanligtvis av två delar: en baddel och en reningszon.
Reningszonen är platsen där du har växter och mikroorganismer som renar vattnet. Växternas rötter hjälper till att ta upp överflödiga näringsämnen och att skapa en biologisk balans i poolen. Naturpoolen renas nämligen tack vare växterna i den.
Man behöver även pump och filter. Vattnet behöver vara i rörelse för att det ska filtreras och renas effektivt.
Däremot behöver du inte använda kem, såsom du gör i en vanlig pool - således inget klor och liknande. Vilket är bra om du är känslig mot klor, eller om du bara vill ha naturligt badvatten.
Att poolen är en naturpool betyder inte att den inte måste skötas om. Den här typen av pool kräver, precis som vilken annan pool som helst, övervakning av vattenkvaliteten. Det är viktigt att vattenmiljön är sådan att växterna trivs. Vidare behövs viss skötsel av de växter som finns i dammen samt rengöring av filter med mera.
Välj rätt plats
Hur du anlägger naturpoolen beror lite på platsens beskaffenhet. Du behöver förstås ett område som är stort nog att grävas ur för att du ska kunna ha både växter och baddel i symbios.
Man brukar säga att ju större damm, desto enklare är det att skapa balans i den, helst bör det vara minst 10-15 kubikmeter vatten i baddelen.
Undvik att placera baddammen på platser med träd och stora buskar som kan löva av sig. Får du mycket löv och annat smuts ger detta merjobb i form av ökad skötsel och mer arbete med att lyckas upprätthålla en bra balans i vattnet. Du kan förstås även täcka vattenytan med ett nät på hösten som fångar upp organiskt material.
Storlek och djup reningszon och baddel
Reningszonen ska vara grundare än baddelen, ofta drygt hälften så djup, men det beror till stor del på växtval och vilka förutsättningar växterna vill ha. Anledningen till att den är grundare är också för att vattnet naturligt ska rinna tillbaka till baddelen.
Ytmässigt bör växtdelen utgöra minst en tredjedel, men gärna mer, för att du ska få effektiv rening.
Dammduk, mur eller tätt underlag?
När du har grävt ur säkerställer du att vattnet stannar i naturpoolen. Vissa har så pass tätt underlag en bit ner att det räcker att förstärka det med substrat och eventuell geotextil för att vattnet inte ska läcka ur, ungefär som på en riktig damm. Men tänk på att även kanterna ska kunna hålla kvar vattnet.
Vanligen behöver man en dammduk för att säkerställa att vattnet blir kvar i naturpoolen. Ibland murar man upp kanterna för att skapa en distinkt form som duken kan ligga i och för att kantlinjen ska hamna i våg.
Grusbädd i reningszonen, pump och filter
I reningszonen vill man skapa en livsmiljö som fungerar bra för växterna. Vanligen har man en rejäl grusbädd som de står i. Gruset hjälper till med rening och filtrering genom att du har ett perforerat rör under bädden som vattnet från baddelen trycks in i. Vattnet sipprar sedan upp genom grusbädden där det sedermera renas av grus och växter.
Nu är det dags för pump och filter att komma på plats. Många väljer ett filter med UV-lampa för att hålla borta alger.
Därefter är det bara att fylla upp dammen med vatten och plantera växterna. Växter som vattenliljor, näckrosor, vass och andra sorters vattenväxter kan vara lämpliga som växtval.
Pris naturpool
Vill du inte anlägga naturpoolen själv, kan du köpa en genom specialiserade firmor och priset är då mellan 50 000-100 000 kronor dyrare än en vanlig pool.
Priset beror på hur stor yta som ska grävas ur, hur djupt det ska grävas, möjlighet att ta tillvara på schaktmassor och liknande faktorer såsom storlek på pump, filter, antal växter, dammdukens storlek mm.
En tillverkare uppger att deras naturpooler börjar på ett pris från 270 000 kronor.
Kommentarer
11