Enkla rörjobb du klarar själv i badrummet

Det finns en del enklare rörjobb som en händig gör-det-självare kan klara. I badrummet handlar det om byte av toalettstol, tvättställ, blandare till dusch och bad och kanske även en duschkabin.

Nygjort badrum hos medlemmen Sofia.

Nygjort badrum hos medlemmen Sofia.

Det är relativt enkelt att själv byta ut wc, tvättställ och duschblandare. Däremot kan det vara lite vanskligt att ge sig på dold rördragning i vägg som med rätta omgärdas av en hel del regler för att undvika fuktskador. Bland annat så dras rör i vägg numera med så kallad rör-i-rör för att eventuella läckage ska kunna upptäckas. Och även om det är elegant med rören dolda i väggen så har synlig rördragning faktiskt den fördelen att läckage hamnar inne innanför våtrummets tätskikt och kan upptäckas snabbare.

Frisk vågat är hälften vunnet. Om du verkligen känner att du vill ge dig på att koppla rör själv har vi här några projekt som är förhållandevis lätta. Man kommer långt med ganska få verktyg: en bocknyckel (att bocka rör med), en rörkap, ett par skiftnycklar och en polygrip. För den som inte arbetar dagligdags med verktygen kan billigare modeller duga och kostnaden tjänar du in på ett projekt. Men känner du dig tveksam är det alltid bättre att ta hem en rörmontör så att allt blir som det ska. 

Sida 1 av 8

Toalettstolen – golvstående eller vägghängd?

Vägghängd toalettstol

Vägghängd toalettstol. Foto: Swirve

Den vanliga golvstående wc-stolen ställer du helt enkelt på golvet över avloppsröret. Passa in toalettstolen i tätningsmuffen på avloppsröret. Stolen kan skruvas fast i golvet, men numera undviker man helst skruvar för att slippa göra hål i tätskiktet. Istället limmar du toalettstolen mot golvet med våtrumssilikon. Vattenanslutningen sker synlig och ofta med flexirör så att man inte behöver bocka rör exakt på millimetern. Komplettera gärna med en kulventil så att vattnet till toan kan stängas av separat.

Vägghängd wc-stol kräver en fixtur som står på golvet och fästs i väggen. Hela fixturen som innehåller vattencisternen placeras helst innanför våtrummets tätskikt. Om det blir läckage inne i själva fixturen ska det finnas ett skvallerrör som leder ut vatten så att det kan upptäckas. När fixturen är på plats kan den byggas in med byggskivor avsedda för våtrum och kaklas eller förses med annat ytmaterial innan själva toalettstolen monteras. Att montera en vägghängd toa är möjligt för den avancerade hemmafixaren, men i regel är det bättre att överlåta det till proffs.

Sida 2 av 8

Montera golvstående toalettstol

Golvstående toalettstol

Golvstående toalettstol. Foto: Marlén Eskilsson

  1. Stäng av inkommande vatten till toalettstolen och spola för att tömma cisternen. Vattnet kan antingen stängas av för hela huset vid vattenmätaren eller lokalt vid toan om det finns en kulventil på ledningen. Finns det ingen ventil på ledningen strax innan toalettstolen är det en god idé att passa på att montera en.
  2. Ta bort den gamla stolen. Den kan vara skruvad. Lossa skruvarna och lyft bort stolen. Om skruvarna inte lossar kan det bli nödvändigt att slå sönder foten på toalettstolen. Använd skyddsglasögon. Toalettstolen kan också vara limmad med silikon. Det kan innebära lite arbete, men med brytbladskniv och spackelspade går det ofta bra att skära sig in under stolen för att få limmet att släppa.
  3. Rengör golvet där wc:n stått. Rester av silikon ska också bort. Fyll eventuella skruvhål med våtrumssilikon.
  4. Gör en provmontering och kontrollera att avloppsrörets muff passar den nya stolen. Placera den nya stolen exakt där den ska stå. Rita ett streck på golvet längs foten och lyft toalettstolen åt sidan igen.
  5. Lägg en sträng våtrumssilikon några millimeter innanför strecket. Ställ åter dit toalettstolen och försök att få den exakt placerad med en gång. För att få en tät och snygg fog läggs en sträng våtrumssilikon mellan golv och toalettstol. Maskera först både på golv och porslin med maskeringstejp. Dra av överflödigt silikon med en silikonbricka doppad i vatten med några droppar diskmedel. Dra bort maskeringstejpen direkt och låt fogen härda ett dygn innan toalettstolen används.
  6. Koppla in vattnet. En flexibel stålomspunnen anslutningsslang är en enkel lösning för den som inte vill prova på att bocka rör. Anslutningsslangen kräver packningar för att bli tät. Sätt på vattnet och kontrollera att anslutningarna är täta.

Sida 3 av 8

Montera klämringskoppling

Klämringskoppling

Klämringskoppling. Foto: petterovski

Klämringskoppling används ofta för vattenledningarna i badrum. Kopplingarna fungerar bra på pex-rör (plast), kopparrör och kromade kopparrör. Klämringskopplingar finns av olika fabrikat, men de fungerar i stort sett likadant.

Kopplingen består av en mutter som dras på en gänga. Runt själva röret sätts en konisk ring som kommer att täta när kopplingen dras åt. I plaströr och glödgade kopparrör (mjuka) säter man en stödhylsa för att ge stadga. Använd hellre hårda kromade kopparrör i synlig dragning.

Ibland har man redan gängan t ex på en kulventil. Då kompletterar man med en halvkoppling för att få en hel klämringskoppling.

  1. Grada av röränden med en kniv så att den inte är vass i kanten. 
  2. Sätt in stödhylsan i röret om du använder plaströr. Använder du hårda kopparrör behövs ingen stödhylsa. Trä på muttern på röret. Smörj klämringen med tätpasta och trä på den på röret. 
  3. Skjut in röret till stoppet i kopplingen.
  4. Dra åt för hand och dra sedan med skiftnyckel ytterligare ca 1-1¼ varv. Håll emot kopplingen med en annan skiftnyckel. Hur mycket muttern ska dras åt varierar lite mellan fabrikaten. Yrkesfolk känner när det är lagom hårt. Vi andra får ta hjälp av leverantörens anvisningar och prova.
  5. Släpp på vattnet och kontrollera så att alla kopplingar är täta. Efterdra kopplingen vid behov.

Sida 4 av 8

Montera ett nytt tvättställ

Handfat

Montera nytt tvättställ är ett relativt enkelt jobb. Foto: Marlén Eskilsson

  1. Stäng av vattnet och montera loss det gamla tvättstället. 
  2. Det finns flera lösningar på hur tvättställ fästs i väggen. Antingen vilar tvättstället på konsoler eller så monteras en kommod som bär tvättstället. Läs de anvisningar som följer med ditt tvättställ och/eller kommod. Det är viktigt att det finns reglar eller en byggskiva i väggen så du har skruvfäste. Om du inte vet var reglarna är kan du söka efter reglarna med en regelsökare. Om de gamla konsolerna satt bra så har du en indikation på var det finns skruvfäste. Har du en väldig tur kanske du kan återanvända åtminstone den ena konsolen.
  3. Markera var tvättstället eller kommoden ska sitta. Var noga med att tvättstället hamnar vågrätt. Man brukar säga att 85-87 cm är en perfekt höjd till tvättställets överkant. Borra hål för skruvarna och fyll hålen med våtrumssilikon. Även de gamla hålen ska fyllas. Skruva upp konsolerna/kommoden. För kommoder är det ibland smart att fästa en list nertill på väggen som skåpet vilar på.
  4. Det underlättar att montera blandaren innan tvättstället sätts på plats.
  5. Sätt tvättstället på plats. Lämna 2-3 cm mot väggen för att det ska gå att hålla rent. Tvättställ på konsol fästs med T-bult som träs in i spåret under tvättstället. I kommoder fästs tvättstället enligt tillverkarens anvisningar.
  6. Anslut vattenledningarna. Om det inte redan finns är det bra att komplettera med extra kulventiler för avstängning under tvättstället. Kulventiler monteras med halvkoppling. Använd hårda kromade kopparrör och klämringskopplingar. Måste röret bockas behöver du en bocknyckel. Inne i en kommod där kopplingen inte syns kan det vara enklare att använda flexirör för att slippa bocka rör.
  7. Skruva fast plastvattenlåset under tvättstället. Det räcker att skruva för hand. Kapa till avloppsröret så det passar mellan golvavloppet (eller väggavloppet) och vattenlåset. Montera med handkraft.
  8. Släpp på vatten och kontrollera att allt blivit tätt.

Sida 5 av 8

Montera en duschkabin

Duschkabin

Nancy Alke monterade duschkabin med hjälp av forumet. Foto: Nancy Alke

  1. En lös golvstående duschkabin är relativt enkel att själv installera. Beroende på fabrikat kan det vara lite pilligt att montera ihop den, men följer man tillverkarens anvisningar ska det gå bra. Ett flexibelt avloppsrör följer i regel med i paketet. Det kopplas på under duschkabinens bottenventil och leds ner i golvbrunnen. Det finns golvbrunnssilar att köpa med färdiga urtag för röret. En del brunnssilar i plast har markerat var man själv kan såga upp ett urtag.
  2. Innan duschkabinen ställs på plats ansluts vattnet med flexibla anslutningsslangar. Glöm inte packningar i slangarnas anslutningar. Även här är det bra med extra kulventiler på den fasta ledningen. Släpp på vattnet och kontrollera att det är tätt innan kabinen skjuts på plats. När kabinen står på rätt plats justeras fötterna. Väg av med vattenpass så den står i lod och i våg.

Sida 6 av 8

Byta duschblandare och duschset

Duschblandare

Även att montera duschblandare kan den händige göra själv. Foto: Patrick Svensson

  1. Stäng av vattnet och montera bort den gamla duschblandaren. Anslutningen kan se olika ut. Det kan vara en vägganslutning med ett c/c-mått 150 mm eller 160 mm. Anslutningen kan också vara med utanpåliggande rör med c/c 40 mm som ansluts nerifrån eller uppifrån. Om din blandare inte stämmer med hur rören är monterade kan du ordna det med en väggbricka. Det finns väggbrickor för c/c 150 mm och för c/c 160 mm och du kan välja en väggbricka som ansluts direkt från väggen eller utanpåliggande uppifrån eller nerifrån beroende på hur dina rör är monterade. Det finns även excenterkopplingar för att anpassa olika c/c-mått till varandra. Det här är lite av en djungel för den som inte är insatt. Köper du din nya blandare i fackhandeln kan du diskutera med dem vilka komponenter du behöver.
  2. Om du behöver en väggbricka börjar du med att montera den. Borra håll för monteringsskruvar i väggen. Fyll hålen med våtrumssilikon innan du skruvar. Om du använder plugg fyller du även pluggen med silikon. För att få väggbrickan på rätt plats kan du trä i de befintliga rören för att se var hålen ska vara. Borra därefter hålen, sätt i plugg om det krävs och fyll hålen med silikon. Innan du monterar väggbrickan trär du in anslutningsrören som kopplas med halvkopplingar mot blandarens gänga. 
  3. Fixera vattenledningarna till väggbrickan med klämringskopplingar och montera därefter blandaren. En del blandare är avsedda för utanpåliggande ledningsrör och behöver ingen väggbricka. Om de gamla ledningarna stämmer är det bara att trä på dem och markera var blandaren ska skruvas fast. Ledningarna monteras med halvkopplingar mot blandaren innan den skruvas fast. Behöver du dra nya ledningar är det enklare att montera blandaren först och sedan kapa till nya kromade rör och koppla ihop med klämringskopplingar (halvkoppling i blandaren).

Sida 7 av 8

Montera badkarsblandare

Badkarsblandare

Foto: Tobbesthlm

Badkarsblandare monteras i princip på samma sätt som en duschblandare.

Badkarets avlopp ansluts med 40 mm vita plaströr som anpassas så att det når ner i avloppsbrunnen. Rören kapas med såg och kopplas ihop för hand.