Vad kostar det att bygga balkong på huset?

Med en balkong på huset blir det möjligt att kliva ut utomhus direkt från övervåningen. Här har vi tillsammans med en snickare räknat på priset för att sätta in en dörr och bygga en balkong.

Vi räknar på vad det kostar att sätta en frihängande balkong på fasaden.

Vi räknar på vad det kostar att sätta en frihängande balkong på fasaden. Foto: Magnusson Fastighetsmäkleri

Det finns olika typer av balkonger och bland annat därför varierar priset för att sätta en balkong på huset. Här ger vi ett exempel på vad det kan kosta att bygga en balkong som hänger fritt på fasaden. Andra typer av balkonger är exempelvis de som byggs på ett tak ovanför ett uterum, eller som byggs med pelare i framkant som löper ned i marken.

Niklas Rubin, arbetsledare hos J-Å Johannessons Bygg AB i Älmhult räknade fram ett snittpris för att sätta en balkong på ett trähus.

Pris balkong på hus

Pris totalt: 88 000 kr 
Avgår ev. ROT-avdrag: 21 000 kr 
Pris efter ROT: 67 000 kr 

Arbetskostnad: 70 000 kr
Materialkostnad: 18 000 kr

Material

Pardörr, 15 000 kr
Reglar, skruv, byggfog, 3 000 kr  

Priset ovan är beräknat som ett genomsnittspris för vad det kostar under förutsättning att husets vägg också måste förstärkas. Detta är vanligt när det är den typ av balkong som vi valt att exemplifiera med. Balkongen vilar på snedställda konsoler som i sin tur trycker all last mot fasaden. Fasaden måste du vara konstruerad för att kunna hantera all den lasten, inklusive exempelvis snö, möbler och flertalet människor.

Balkong
Balkong över entrén som vilar på pelare. Foto: Residence

Planera arbetet: Klarar fasaden balkongen?

Först måste du ta reda på om ytterväggen klarar lasten från balkongen eller om väggen behöver förstärkas. Detta kan du eventuellt delvis se på ritningarna för huset, men i många fall måste du öppna upp väggen för att säkerställa hur det ser ut. 

– Det kan till exempel vara så att du vill sätta en balkong där du idag har ett fönster, och tänker att du kan fästa den mot regeln fönstret är infäst i. Men vill det sig illa är det bara en 95-regel som inte klarar lasten. Är det däremot möjligt att bulta balkongen i underramen är det en annan femma. Det är väldigt viktigt att du vet vad du har att göra med, säger Niklas Rubin.

Du kan antingen öppna upp inifrån eller utifrån. Det vanliga är att man öppnar upp inifrån och därmed är skyddad från väder och vind, men ibland vill det sig så att rummet precis renoverats och då kan det vara mer lämpligt att öppna från utsidan.

Balkon och veranda
Balkong ovanpå en veranda. Foto: Våningen & Villan

Förstärk väggen

Om väggen behöver förstärkas måste du göra detta innan du bygger och monterar balkongen.

  1. Det krävs en tillräckligt kraftfull regel som balkongens konsoler kan trycka lasten mot
  2. Samt att luftspalten mellan fasad och regelverk fylls ut med regel eller liknande så att regeln som ska ta lasten faktiskt är i anslutning till fasaden och därmed kan göra sitt jobb.

Vad du gör är i korthet att du skruvar fast en extra regel som du sedan kan sätta genomgående bultar i. 

– Låt säga att du öppnar upp och får fram två reglar, då får du spika på reglar som går från syllen upp till hammarbandet så den sitter fast i både golv och tak, och skruva ihop med befintlig regel i väggen, säger Niklas Rubin. 

Har du luftspalt här i panelen måste du fylla ut där med annars trycks fasaden in i väggen när du belastar balkongen. 

Balkond frontespis
Balkong placerad i ett hörn, vilandes på en utbyggnad. Foto: Bjurfors

Bygga och montera balkongen

Balkongen byggs enklast i delar på marken och fästs sedan in direkt mot väggen. Se till att du bygger en som är dimensionerad att hantera såväl snölaster, möbler och flera personer som rör sig på den samtidigt. 

Bygger du i trä? Välj tryckimpregnerat konstruktionsvirke till konsoler. Se till att skruvarna har korrosionsskydd.

Infästningen ska anpassas efter lasterna. Konsolerna fästs undertill i framkant på balkongen och därefter mot den förstärkta väggen. Själva balkongen bör ha distanser mellan ram och kantbalk. Även denna ska förstås bultas mot vägg. Likaså räcket.

– Det är viktigt att man får det tätt mot alla bultar in i väggen. För detta kan du till exempel använda byggfog, säger Niklas Rubin.

Balkong
Till vänster en balkong som vilar på entrétaket och till höger en frihängande balkong. Foto: Gadelius

Ta upp hål för pardörr och återställ alla ytor

Oavsett om du har en tät vägg eller ett fönster där du tänkt placera din balkong vill du troligen ha en dörr till balkongen. I vårt prisexempel har vi valt en pardörr men du kan förstås lika gärna välja en billigare enkeldörr.

Ta upp ett hål för dörren. Placera karmen i och dreva. När karmen är på plats kan du sätta dit dörren.

Nu är större delen av balkongarbetet klart. Det som återstår är att återställa alla ytor invändigt. Det kan exempelvis handla om att du måste spackla och måla, sätta upp lister och liknande.

Ett komplicerat arbete

Att bygga en balkong och fästa in den på ett säkert sätt - av den typen vi har valt i exemplet - är inget Niklas rekommenderar för en lekman. 

– Det kräver god kunskap om dimensionering och konstruktion. Lasterna mot väggen när du har snedställda konsoler så här blir väldigt höga, så det är superviktigt att man vet vad man gör.