Hur mycket måste du betala för en robotgräsklippare 2024 och vad får du för pengarna? Vi har sonderat terrängen.

Medlemmen Zynvinkelns robotgräsklippare, en R100Li.

Medlemmen Zynvinkelns robotgräsklippare, en R100Li. Foto: Zynvinkeln

Idag kan du få betala mellan 4 500-140 000 kronor för en robotgräsklippare, ett rejält prisspann med andra ord. Dock är de allra dyraste vanligen byggda för professionellt bruk. Priset på majoriteten av robotgräsklipparna ligger någonstans mellan 5 000-50 000 kronor. Priset på en robotgräsklippare varierar med märket, funktioner och kvalitet.

Opimaza är medlem i vårt forum, där han gärna diskuterar robotgräsklippare. Han berättar att kuperad tomt och tomter med flera zoner exempelvis ställer större krav på klipparens funktioner.

- Tomter med etager, smala passager och slänter, kan vara svårare att hitta en klippare som passar, men det finns nästan alltid någon modell som klarar det men då brukar det tyvärr också medföra högre prisbild, säger han.

Därför bör du utgå från din tomt när du väljer robotgräsklippare. När du vet tomtens förutsättningar och dina egna behov kan du matcha dem mot robotgräsklipparna som finns.

Men vilken ska du välja? Det finns så otroligt många märken och modeller idag. Gardena, Husqvarna, Robomow, Grouw, Biltema, Clipper (Rusta), Worx, Wiper, AL-KO, Alpina, Stiga, Wiper, Wolf, Ambrogio, Viking, Tianchen, Indream, Bosch, Honda, G-force med flera...

8 funktioner att hålla koll på när du väljer robotgräsklippare

Alla robotgräsklipparna har sina för- och nackdelar. De är utrustade med olika klipptekniker, motorer och funktioner, och har olika säkerhetsnivå och möjligheter.

Saker du kan fundera över när du skriver din behovslista inkluderar:

  1. Med eller utan begränsningskabel: Numera finns det trådlösa robotgräsklippare, således robotar som klipper utan att du behöver markera gräsmattan med en begränsningskabel. Om det inte finns mycket träd och annat som försämrar GPS-signalen kan detta vara ett alternativ till de traditionella robotklipparna som kräver kabel.
  2. Säkerhet: Slutar bladen klippa om du lyfter upp roboten? Finns det pinkod och larm? Finns det GPS så att du kan se på en karta var robotgräsklipparen befinner sig?
  3. Sensorer: Regnsensor, grässensor, tiltsensor, lyftsensor, drop off-sensor. Massor av val.
  4. Kan den programmeras från mobilen?
  5. Hur många zoner klarar den? Har du flera gräsmattor som ska klippas krävs zonindelning.
  6. Hur bred är klippbredden? Ju bredare klippbredd desto snabbare går det att klippa gräsmattan.
  7. Stålknivar eller blad? Har du mycket kottar och kvistar på tomten eller är det viktigare att den har ett skonsamt klippsätt?
  8. Tomtens beskaffenhet: Hur kraftig är lutningen på tomten? Hur jämn är gräsmattan?

Märken och priser robotgräsklippare

Många av de stora tillverkarna har modeller av robotgräsklippare i alla prissegment, men man kan ändå se att vissa märken syns mer frekvent i det ena eller andra segmentet. Flera av de lite billigare robotgräsklipparna kommer exempelvis från märken som Einhell, LandXcape och Worx. Den absolut billigaste robotgräsklipparen vi hittar är Einhell GC-RM 500 som kostar runt 4 500 kronor.

I mellanprissegmentet dyker exempelvis AL-KO, Bosch, GreenWorks, Gardena och Robomow upp mer frekvent.

Slutligen har vi maskinerna för över 20 000 kronor och här dominerar Husqvarna, Stihl och Stiga utbudet. Men här finns även större modeller från exempelvis Robomow och Segway. Majoriteten i den dyraste prisklassen för privatpersoner är robotgräsklippare utan slinga.

OpiMaza och Henke2 menar dock att du inte ska låta plånboken styra ditt val av robotgräsklippare, utan hur din tomt ser ut.

– Jag tror alla klippare är bra köp om man har läst på så man vet vad det är man köper. Att man redan innan man köper och installerar har läst på, hittat sin röda tråd och vet precis vad det är man köpt. Mitt tips är att hålla sig till lite större märken så att man säkerställer tillgång av reservdelar och service. Om prislappen styr så är ett större märke som säljs av flera aktörer att föredra, tipsar Henke2.

– Alla klippare på marknaden är bra under rätt förutsättningar och vi har faktiskt ingen som vi absolut avråder från, fyller Opimaza i.

Med eller utan slinga?

Idag finns det som sagt två dominerande tekniker för hur robotgräsklipparen ska veta vad som är gräsmatta och vad som är förbjuden zon: antingen den traditionella roboten som förstår gräsmattans kanter med hjälp av en kabel som du lägger ut runtom, eller de slinglösa robotgräsklipare som navigerar gräsmattan med hjälp av satelliter och referenspunkter.

Läs mer: Robotgräsklipparna utan slinga - nyheter 2024

Fördelen hos de som har kabel är att det blir väldigt precist och tydligt för robotgräsklipparen var exakt som den inte får passera. Förr var det vanligt att robotgräsklipparna rymde eller körde för långt över kabeln och blev fast där, men dagens robotgräsklippare är betydligt mer kompetenta så de håller sig allt som oftast där de ska vara. Nackdelen med kabel är att den med tiden försvinner under jord och där slits med åren, och kan gå av. Felsökningen, och processen att laga den, kan vara tidskrävande och jobbig.

Fördelen för de som navigerar gräsmattan via satellitbaserade system är att du lätt kan ändra i installationen, skapa temporära förbjudna zoner och finfixa gräsmattans gränser. Du har heller ingen kabel som riskerar att gå av. Nackdelen är att systemet är känsligt för störningar, speciellt om du har stora träd runt tomten, och då kan bli mindre precist i gränsdragningen. På vissa tomter fungerar inte dessa alls. Det går att köpa till signalförstärkare till huset, men det kan ändå bli tufft på vissa tomter.  

Installation och underhåll

När du väl valt robotgräsklippare är det dags att få den på plats. Har du köpt en modell med begränsningsslinga går installationen i de allra flesta fall till så att du gräver ner en gränskabel runtomkring gräsmattan. Kabeln markerar för robotgräsklipparen vilket område den ska hålla sig inom. När detta, och eventuella inställningar är klara, patrullerar roboten området enligt ett förprogrammerat schema.

Har du valt en robotgräsklippare utan slinga installeras den istället genom att du kör den ungefär som en radiostyrd bil längs gräsmattans ytterkanter för att markera ut gräsmattan i en app. I appen finns en joystick som du styr robotklipparen med.

Många robotar kan programmeras via mobiltelefonen (wifi, GSM eller bluetooth). Du kan exempelvis ställa klippschema där, ställa in olika områden på gräsmattan (så kallad zonindelning) eller ange olika startpunkter. De allra billigaste och enklaste modellerna har dock sällan app-stöd.

Tillbehör finns att köpa till många robotgräsklippare, exempelvis GSM-mottagare och GPS-sändare som gör att du kan styra gräsklipparen på distans och se på en karta var den befinner sig.

Då och då kommer du att behöva byta bladen, de blir slöa med tiden. Det är därför smart att välja en maskin som det är enkelt att byta blad på, och som det är lätt att hitta blad till.

Olika slags blad

Det finns idag två bladtyper som dominerar marknaden. Det är de rejälare stålknivarna och de skonsammare bladen. 

– Det handlar om två olika tekniker där den ena är lite kraftigare och slår av gräset med kraft ungefär som en vanlig gräsklippare och den andra metoden är mer skonsam, som att klippa med sax. Tomtens beskaffenhet kan bestämma valet av klippteknik, säger Henke2.

Stålknivar
Slår av gräset
Fördelar: Klarar tuffare arbetsmiljö, så som gräsmatta med kottar och kvistar.
Nackdelar: Högre ljudnivå
Märken: Stiga, Wolf Garten, Stihl, Robomow, med flera... 

Blad
Klipper som en sax
Fördelar: Lägre ljudnivå, klipper finare och skonsammare = bra för gräsmattan
Nackdelar: Du måste hålla gräsmattan ren från kvistar och kottar, annars slits bladen väldigt fort
Märken: Honda, Husqvarna, Worx et cetera...

Ljudnivån på robotgräsklipparna varierar också med de olika bladteknikerna. Robotgräsklippare med de starkare stålknivarna låter mer än de med blad. Dock handlar det fortfarande om omkring 80 decibel direkt vid klipparens skal.

Har du en tomt som ofta får kvistar och kottar i gräsmattan, men oroar dig över bullernivån, bör du besöka en butik och be att få klipparen demonstrerad för dig. Då kan du själv avgöra om du tycker att ljudnivån känns rimligt. Henke2 tipsar om att de lite skonsammare bladen till exempel är bra om du tänkt köra roboten nattetid och har fönster eller grannars fönster som vetter åt trädgården.

Säkerhet

Det man ska tänka på är att det är att det är en trädgårdsmaskin som är minst lika farlig som en traditionell gräsklippare och kan orsaka stor skada om man kommer i kontakt med knivar eller blad. Problemet med småbarn samt husdjur är att den ser ju rolig ut och den lockar ibland till lek. Det man kan göra då är att köra på kväll/morgon eller till och med på natten, men då får man tänka på att ljudnivån kan vara avgörande.

Externa länkar
Råd och Rön har testat 55 robotgräsklippare
Aftonbladet Plus testar robotgräsklippare