Häcksjukdomarna som gör att du kanske bör välja annan häckväxt
Cajsa Jacobsson listar häcksjukdomarna som gör att du kanske vill överväga annan växt och tipsar om vilka häckar som är en säkrare investering. Genom att presentera friska häckval hoppas hon vi i längden får mer hållbara trädgårdar.
En häck är en investering som ger både insynsskydd och fungerar som trädgårdens ram. Inga växter är garanterade att klara sig utan sjukdomar, men Cajsa Jacobsson som är expert på Byggahus.se, tycker att du bör undvika de häcksorter som drabbas mest.
– Häckar är ofta starkt deltagande i designen av trädgårdens grundstruktur och därför blir konsekvenserna stora om de får en sjukdom och blir fula eller i värsta fall dör, berättar Cajsa.
Det är sällan häckarna dör när de drabbas av sjukdom eller ohyra, men de tappar sin skönhet och därmed en viktig del av sin funktion.
– I vissa geografiska områden står liguster helt utan blad, avenbokarna ser trista ut med ihoprullade blad och alla häggmispelhäckar är täckta som av ett ljusgrått damm. Det är självklart inte estetiskt. När man väljer sin häck bör man vara medveten om riskerna och vilka häckar som har vilka svagheter. Då har var och en möjlighet att väga in om de tycker risken är värd växtvalet.
– Jag vill att öppna ögonen på den som ska välja häck och ge idéer för friska häcksorter, oavsett sjukdomar och ohyra. Det sämsta som finns är att många väljer samma växtsort, då ökar alltid riskerna.
Vill du minska risken för att din häck blir ful eller dör i förtid är det de nedanstående häckväxterna du bör undvika.
Häckväxter som ofta drabbas av sjukdom
Tuja: rotröta och kvistdöd
Tujan är en av våra vanligaste häckväxter på grund av att den snabbt bildar en vintergrön mur som ger ett välkommet insynsskydd. Det finns dock två vanliga svampsjukdomar på tujor som gör dem riktigt fula och/eller dör, vilket gör dem till en mindre bra investering; rotröta och kvistdöd.
Avenbok: gallkvalster
Även avenbok är en vanlig häckväxt, men där finns turligt nog ett bättre alternativ som hittills skonats från sjukdomar och det är ”vanlig bok”, Fagus sylvatica.
Gallkvalster på avenbok.
Gallkvalster på avenbok.
Häggmispel: mjöldagg
Frisk häggmispel på stora bilden, mjöldagg på lilla bilden. Foto: Wikipedia
Liguster: bladfläcksvamp
Sjuk liguster. Foto: Marlén Eskilsson
Naverlönn: mjöldagg (södra Sverige)
Naverlönnen kan liksom häggmispel få mjöldagg. Foto: Wikipedia.
Lärk: barrlöss
På stora bilden ett friskt lärkträd och på lilla ett lärkträd angripet av barrlöss.
– Detta är ju en pågående diskussion, och alla är lika förvirrade tycks det. Tror många vill avvakta en sommar till, se om det vänder. Vi är ju fråntagna alla bra preparat också, så ingen behandling hjälper. Kanske dyker det upp nya behandlingar som är miljövänliga, säger Cajsa.
Inga häckar är garanterade att klara sig utan sjukdomar, men Cajsa kan ändå tipsa om ett antal som brukar klara sig bra över många år.
Häckväxter som oftast klarar sig undan sjukdomar
– Bukettapel (Malus toringo var sargentii E) är en bra och frisk häck, som kan användas både friväxande och klippt. Ställer man den tätt (som häck) blir den högre än angivet som friväxande buskstorlek. Till hög häck (2 m) bör den klippas i början för att utveckla sammanhållning. Den har vårblom och vacker höstfärg, grovt grenverk. Tål torka och översvämning, men gillas av harar som ung.
Bukettapel som friväxande häck. Foto: Rydlinge plantskola
– Skogskornell (Cornus sanguinea E) borde användas oftare. Den skjuter lite rotskott, men inget problem intill gräsmatta, gör den fyllig nerifrån. Kan bli mkt hög 2-3 m och kan hållas som både klippt och friväxande. Vacker höstfärg.
Skogskornell. Foto: WIkipedia
– Ungersk syrén (Syringa josikaea ’Oden’ E) är också ett bra tips och kan som klippt fungera som ersättare för liguster. Skjuter inte rotskott som bondsyrener. Starkt upprätt växtsätt och bra sidogrenar för sammanhållen häck. Blommar mörkt violett (om den inte hålls som klippt).
Ungersk syrén. Foto: Wikipedia
– Idegran är friskt mörkt grön, ypperlig som strukturgivare, vindskydd, dammskydd, gynnar fåglar och insekter. Växer sakta och är dyr, men absolut värt att vänta på.
Idegran är perfekt för formklippning. Foto: Chatwellgardensnt
Kommentarer
3