Byggde lounge på trädäcket

Anna Braun byggde en lounge på sitt trädäck, lärde sig mycket av det och bestämde sig för att skriva en bok i ämnet. Här delar hon med sig av vad du ska tänka på om du vill ha en lounge i trädgården.

Våga såga i trädäcket, säger Anna Braun.

Våga såga i trädäcket, säger Anna Braun. Foto: Anders Roos

Ett vardagsrum ute, något vi har börjat kalla lounge, blir allt mer populärt. Vi köper loungemöbler och utebelysning som ser ut som belysningen inne. För visst är det härligt att sitta ute och njuta av den friska luften och trädgårdens grönska, men ändå ha det lika bekvämt som du har det inomhus.

Boken Ute blir inne
Boken Ute blir inne

 

Men det är en del att tänka på för att skapa det optimala vardagsrummet ute. VI träffade författaren Anna Braun som skrivit boken "Ute blir inne" och lät henne berätta om hur hon skapade sin lounge och ge oss tips om hur du kan inreda ute.

 

 

Enligt Anna bör du tänka på det här innan du sätter igång med loungebygget:

  • Fundera över funktionen i rummet och vad du vill ha loungen till.
  • Ta hänsyn till var solen är och var vinden kommer ifrån.
  • Planera för el, belysning, vatten och infällningar i trädäcket innan du lägger reglarna.
Annas lounge

Anna rekommenderar egentligen att du tar hjälp av en trädgårdsdesigner för att visualisera dina idéer och samtidigt optimera trädgården, för det gjorde hon själv. Av firman Ting ute & inne köpte hon en genomtänkt ritning för trädgården som var en sammanhängande helhet. Mycket av det praktiska arbetet kan man sedan göra själv, tillägger hon.

– För mig var det självklart att ha tak på loungen eftersom jag ville använda den även när det regnar, taket gör också att belysning kan sättas upp och skapa rumskänsla. Kuddar och plädar behöver inte tas in över natten eftersom det är skyddat, säger Anna. Ett ljust tyg som släpper igenom ljus men skapar skugga samtidigt som det döljer kanalplasten kan fästas i taket.

Anna Braun

Anna Braun

- De två väggarna ramar in rummet på samma gång som det är skönt att ha något att luta sig mot, det känns tryggt och skönt.  Det gör det lättare att inreda med tavlor och hyllor där man kan placera ljuslyktor, säger Anna. Många små plastmattor sys lätt ihop till en rejält stor matta för att få en ombonad känsla.

Anna är mest nöjd med att hon inte snålade in på de väggfasta bänkarna utan gjorde dem rejäla. Bänkarna är 2,5 x 2,5 meter och enligt Anna både snygga och praktiska då de fungerar både som sittyta och förvaring. Med armstöd på bänken och massor av kuddar ville hon skapa en "krypa upp i soffan" stämning. I bänkarna är det möjligt att ställa plastbackar eller stora plastkassar för att förvara t.ex. lyktor, kuddar, plädar eller leksaker. Man skall dock tänka på att ta in känsliga föremål över vintern för att undvika frost- och mögelskador.

Bord

Konstruktionen är grundad med impregneringsolja och därefter målad med täckande lasyr.

- Svart är väldigt fint till den gröna växtligheten och den blå himlen, säger Anna. De svarta detaljerna både sticker ut och är diskreta. Man kan ju också ha knallrosa väggar, skrattar Anna. Allt handlar ju om tycke och smak, det är ju det som är kul med inredning, att man skall våga förändra trädgården efter sin personlighet. En lounge kan ha olika stilar, trots att basen är detsamma. Det är vad du själv tillför med din personlighet som skapar rummet tillägger hon.

lounge höst

Genom loungebygget har hon lärt sig att göra nya saker, som att våga såga i trädäcket och fälla in vattenspel och planteringar och tänka i andra former än fyrkantigt. Detta är något hon tar med sig till den nya och mindre trädgården där hon redan planerar en ny lounge, plats för matlagning och att odla på höjden.

Foto: Anders Roos