Bygga pool
En svalkande, lyxig pool med turkosblått vatten som lockar heta sommardagar är drömmen för många av oss. Men det krävs en hel del arbete innan man ligger där och plaskar i vattnet.
Den första frågan som brukar dyka upp är om man ska ha en pool att ställa ovan jord, en ovanjordspool, eller en nedgrävd så kallad markpool. Delvis är det en kostnadsfråga.
En markpool för med sig schaktningskostnader med mera, om man inte gör allt arbete själv. Därmed inte sagt att en ovanjordspool är helt fri från markarbete. Den kräver till exempel en grusbädd för att hålla några år.
Tomtens utseende styr också vilken typ av pool du ska välja. Jonny Eriksson som säljer poolanläggningar i Falun berättar att en helt slät tomt sällan passar för en ovanjordspool. Den smälter inte in på tomten utan blir väldigt iögonfallande. Då rekommenderar han hellre en markpool.
– Däremot kan en ovanjordspool vara som gjuten på en suterrängtomt.
Han talar lyriskt om att i de fallen ställa poolen i sluttningen och bygga trädäck runt om. Att bygga in poolen med umgängesytor talar han sig varm för.
– Det är där man umgås, familjen och vännerna.
Ska man investera i en pool är det ändå slutpriset som är det intressanta och det avgörs dels av hur mycket arbete du gör själv och dels av de val du gör. Det är lite som att bygga nytt hus, det är tillvalen som riskerar göra att kalkylerna spricker.
Att köpa själva bassängen räcker inte. Många tycker att det behövs uppvärmning för att vattnet ska gå att bada i. I poolpaket ingår ofta en elvärmare, men den kan vara dyr i drift, upp emot 1000 kronor i månaden under badsäsongen. Populärt är att istället ha solfångare eller att använda sig av en värmeväxlare om man har jord- eller bergvärme.
– Det är svårt att få en behaglig badtemperatur utan värmare i någon form, säger Jonny Eriksson. Om vattnet är för kallt använder man inte poolen. Då är investeringen bortkastad.
Man behöver dessutom ett reningsverk och ett poolöverdrag. Det senare är ett lagkrav om poolen inte omges av staket med låsbar grind. Poolöverdraget fyller dock fler funktioner än rent säkerhetsmässiga. Det ser till att hålla temperaturen uppe och vattnet rent.
Det finns fler val att göra, som en annan liner, duken i poolen, till exempel. Just nu är det mosaikmönstrat som gäller. Sedan är frågan hur man håller vattnet rent. Klortabletter eller en klorautomat är inga större pengar, men kanske vill man ha en automatisk dammsugare som håller poolen ren?
Skötseln tar för övrigt inte särskilt mycket tid, om man håller efter poolen kontinuerligt och inte lämnar den åt sitt öde för långa perioder.
– Har man regelbunden översyn tar det bara några minuter i veckan att kontrollera vattnet och fylla på klor, säger Jonny.
Kostnaderna för en pool varierar kraftigt. En ovanjordspool på cirka fem meter i diameter kostar cirka 60 000 kronor hos en leverantör medan andra säljer sådana som är mer som leksaker för några tusenlappar.
Ett markpoolspaket i populäraste storleken, fyra gånger åtta meter, kostar hos Jonny cirka 90 000 kronor. Om man föredrar att ta in entreprenörer för hela arbetet kan det kosta upp emot 150 000 kronor.
Som antyddes varierar priset enormt mellan leverantörerna och med vilka kvalitetskrav du har.
Man kan också gjuta en pool på plats istället för att köpa en prefabricerad. Dessa kläs ofta med mosaik eller kakel. Här drar dock kostnaden iväg rejält, upp emot en halv miljon kronor får man vara beredd på att betala. Man behöver då också tömma ur vattnet på vintern eftersom kaklet utsätts för stora påfrestningar när vattnet fryser.
Dessutom blir denna pool tung vilket innebär påfrestningar på marken. En markundersökning är därför på sin plats före en byggnation.
Det finns numera även pooler klädda med stål även om det fortfarande är relativt ovanligt. Dessa pooler erbjuds hos en leverantör även i paket med pris på totalentreprenad och landar på cirka 200 000 kronor. Då är även linern i stål och leverantören lämnar tio års garanti på den.
Subjektivt är också hur en snygg pool ser ut. Då kan få den rund, kantig, oval. Djupet kan variera, beroende på användningsområde. Ett rekommenderat vattendjup är 100 till 140 centimeter med en plan botten, vilket fungerar för lek och dykning från kanten.
Placeringen är värd en extra tankevända.
– Det idealiska är vindskyddat och ett söderläge gör uppvärmningen kostnadseffektivt, tipsar Jonny och fortsätter:
– Det är väldigt praktiskt att ha poolen nära köket så man lätt kan hämta mat och dryck.
Kommentarer
16