Byggde infinitypool själva

Pär och Lena göt och murade upp en infinitypool på egen hand med en hel del uppfinningsrikedom. Här berättar de hur det gick till, hur lång tid det tog och vad det kostade.

Pär och Lena byggde en infinitypool själva och delar med sig av hur det gick till.

Pär och Lena byggde en infinitypool själva och delar med sig av hur det gick till. Foto: Privat

I Sjöbo hittar du en läcker infinitypool på 3,5x5,5 meter, med utsikt som sträcker sig ut över skogen. Där kan Pär och Lena titta på soluppgången medan de tar en svalkande simtur. Poolen har Pär byggt själv. 

Hela konstruktionen är hans egen - det enda han fått hjälp med av utomstående är att platssvetsa linern och att konstruera den rostfria uppsamlaren som tar emot vattnet när det rinner över kanten.

– Den här konstruktionen som finns här har du inte sett någon annanstans. Den är hemmasnickrad, säger Pär och förklarar att han först göt en platta och sedan har murat upp kanterna på egen hand.

Gjuter platta
Här gjuter Pär plattan. Foto: Privat

En oppfinnarjocke

Varje rad lecablock har både vertikal och horisontell armering. 

För att enkelt kunna böja armeringsjärnen var han tvungen att hitta en egen lösning. Han byggde kort och gott om sin plåtsax så att den fick ett nytt syfte. Sådan är Pär, han stöter på bekymmer eller finner saker som kan effektiviseras - och då gör han det. 

betong
Ett markrör fick bli en rutschkana för betongen. Foto: Privat

Exempelvis var det tungt att bära hinkarna med cementblandningen upp och ner ur gropen, då delade han på ett markrör så att det blev en kana. I den kunde han tömma ut innehållet, som då rann ner till en annan hink i andra änden. Där stod hans sambo och portionerade ut allt i lecablocken. 

Ett annat exempel är när han hade beställt betongbilen till plattan och insåg att han glömt att beställa sloda och gjutare. Då fick han gjuta själv. Som sloda använde han ett gammalt PVC-rör, och det gick utmärkt.

Förutom att vara lite av en oppfinnarjocke så är Pär också en person som trivs i att ha pågående projekt. Han tycker egentligen att projektet är roligare än slutresultatet.

– Vi badar såklart varje dag. Men det är ju projektet som jag tycker är så väldigt kul, säger han.

Till vardags arbetar han med fiber - utsättning och inmätning. Innan dess var han projektör inom samma område. På så vi har han förvärvat en hel del kunskap om markarbeten. Utöver detta är han praktiskt lagd och har även byggt två pooler tidigare, dock av annat material. Så när det var dags för detta bygget tvekade han inte att göra det själv.

Början av projektet
Hela projektet började dock med att de sågade upp den gamla uterumsplattan och röjde sly på området där de skulle bygga poolen.

Gjorde nästan allt själv

Hela poolbygget tog 1,5 år. Det började dock ett par år tidigare, med att de köpte en stor tomt och bestämde sig för att bygga ett nytt hus på den. Under tiden bodde de i det gamla huset. 

När det nya huset var klart rev de det gamla huset och intill detta fanns en ravin. Eftersom de båda älskar att bada och ravinen gav en riktigt häftig effekt utsiktsmässigt, beslutade de sig för att anlägga en pool. Valet föll på en infinitypool för att verkligen ta vara på utsikten. De tyckte även att det var praktiskt eftersom de då kunde låta vattnet rinna över kanten och där fånga upp löv och annat skräp med hjälp av ett nät.

Det gamla huset hade två källare. Först hade man tänkt anlägga poolen i en av dessa. Men eftersom de inte visste hållfasthet och hur källarens platta var dimensionerad, så bestämde de sig för att använda källaren som teknikrum istället och anlägga poolen intill. Sagt och gjort, de grävde ut och göt en platta av vibreringsfri (självkompakterande) betong. På så vis slapp de vibrera för att få ut luft.

– Den var lite dyrare men det var det värt, säger Pär.

Partytält
När hösten kom satte de ett partytält över plattan så att de kunde bygga vidare. Foto: Privat

Partytält för att bygga på hösten

Så kom hösten och Pär insåg att arbetet inte skulle bli särskilt lockande om han skulle behöva stå där i regn och rusk. De inhandlade därför ett partytält som de placerade över plattan. Nu hade han ett regnskydd. Vidare satte de dit belysning och värme. Nu kunde arbetet fortskrida i samma positiva anda.

Pär murade upp lecablock lav för lav. Armerade och göt, drog avlopp, rör, elledningar och fixade teknikrummet.

– Alla limningar du ser i källaren på rören och vreden har jag gjort själv. Det enda som läckte var en fabrikskoppling på sandfiltret. I övrigt var det inte en enda droppe någonstans, säger han.

Pär bygger själv
Pär ska armera betongen. 

I vanliga fall finns ett bräddavlopp på pooler. Men här har man istället en IBC-tank som håller en större mängd vatten och därmed hjälper till att bevara vattennivån i poolen.

– Eftersom det är en infinitypool så rinner vattnet över kanten, då har vi bara ytspänningen att spela på. Så om någon gör bomben, så rinner det över kanten och ner i ett rostfritt kar. Därifrån går det via rören ner till IBC-tanken. Tanken är ballasten, reserven, kan man säga.

Sista raden betong
Sista raden betong kommer på plats.

Fjärrstyrd pooltäckning

En annan lösning de valt är att man gjutit en platta även för poolskyddet. Skyddet är en lamelltäckning som kan rullas ut via ett tryck på en fjärrkontroll. De hittade detta begagnat. Det hade kostat över 100 000 kronor i nypris, men Pär och hans sambo fick det för 15 000 kronor. Fjärrkontrollen och lösningen för att styra olika delar i teknikrummet har Pär köpt från sitt jobb.

– Den når kilometervis, vilket gör att jag kan trycka på en knapp på fjärrkontrollen i vardagsrummet för att exempelvis tända belysningen eller öppna poolen.

Poolöverdraget är på
De fyndade poolöverdraget för 15 000 kr. Det hade kostat över 100 000 kr.

Lamellskyddet ligger i ett eget vattenfyllt utrymme bakom trappan. När det rullas ut kan man stå på det. Valet föll på denna täckning eftersom man ville slippa staket eller pooltak som stjäl utsikt.

När hela poolen var murad och putsad var det dags för Tage att komma förbi och svetsa linern.

– Vi har en man på byn, Tage, som platssvetsar liner. Jag frågade honom hur fint ska det bli putsat på insidan, och han svarade att det ska vara så att man kan tapetsera på den. Så jag säkerställde att det blev så. Sedan när allt var färdigt kom han och platssvetsade, säger Pär.

Infinitypool
Äntligen är poolen klar. 

Vad har det kostat?

Hela poolbygget inklusive linern, skydd mot ras i hålet och andra ting som har behövts, har kostat 237 300 kronor. Då är alla utgifter medräknade.

– Min sambo har kört rubb och stubb i ett excelark, där står varenda pinal nedskriven, säger Pär.

Dock hade de en del material över från ett tidigare bygge, bland annat distanser, armeringsjärn samt frigoliten som man använde till trappan och som isolering runtom.

Bubbelpool
På en del av altanen finns även en bubbelpool.

Eftersom de lyckades fynda poolskyddet och även gjort nästan allt arbete själva har kostnaden för projektet blivit en hel del billigare än om man skulle leja bort arbetet.

– Det tog oss 1,5 år. Jag vågar inte ens tänka på hur mycket detta skulle ha kostat om någon annan hade konstruerat och byggt det för oss.

Han säger att alla som tycker byggprojekt är roliga och som inte har tummen mitt i handen säkerligen skulle klara av att göra samma sak som de har gjort. Men att det är viktigt att man låter det ta tid. Att alla lösningar funderas igenom ett extra varv.

Utekök
Här är det förberett för utekök.

– Det gäller att tänka, och att få rätt höjd på allting. Man ska vara praktisk och logiskt tänkande hela tiden. Det går inte att göra en sådan här pool med en familj och barn som står och skuttar bredvid för att de längtar efter att få bada. Man behöver tid och lugn att tänka igenom vad man håller på med. Sedan måste man vara lite finurlig också, säger Pär.

Utöver poolen byggde de även en uteplats med ett spabad på. Det är en kompletteringskopp på sommaren, och en plats där de kan bada varmt även vintertid. Älskar man att bada gäller det att säkerställa att man kan bada året om.

Läs mer

Vi bygger pool!
Hur lång tid tar det att bygga en pool? Linda och Davids poolbygge
Vad kostar en pool?