Allt om att skaffa flaggstång
Funderar du på att skaffa en flaggstång? Här går vi igenom allt du behöver veta om flaggstång, flagga och flaggdagar.
Att ha en egen flaggstång hemma och kunna hissa en flagga när man vill fira något kan kännas både högtidligt och festligt.
Den 6 juni firar vi Sveriges nationaldag och svenska flaggans dag. Datumet den 6 juni är förknippat med svenska historiska händelser som när Gustav Vasa valdes till kung den 6 juni 1523 och när regeringsformen som gav det svenska folket rättighet till samvetsfrihet, tryckfrihet och säkerhet för person och egendom undertecknades den 6 juni 1809.
Sedan 1983 är den 6 juni inte bara flaggdag utan också nationaldag – en dag då vi hälsar nya medborgare välkomna och hyllar Sverige som en fri, demokratisk nation.
Från början användes flaggning till sjöss för att påvisa skeppets nationalitet. Men under 1800-talet ökade intresset enormt för landflaggning och sedan dess har det kommit att bli en tradition världen över.
Att skaffa en egen flaggstång är inte ett särskilt komplicerat projekt. Det du behöver göra är att bestämma dig för höjd och tillverkare/återförsäljare, samt ha en vän eller två som kan hjälpa dig gjuta fast markfästet och resa själva stången.
Regler för flaggstång
En flaggstång kräver inte bygglov.
För att bestämma höjd på flaggstången utgår du från höjden på ditt hus. Rekommendationen är att 3-4 meter av flaggstången ska skjuta upp över den byggnad som den står i anslutning till. Ta reda på höjden på ditt hus och välj höjd på flaggstången utifrån det.
Är huset t ex 8 meter vid högsta punkten blir det snyggt med en flaggstång på 12 meter.
Material och priser
Majoriteten av de flaggstänger som säljs idag, om inte alla, är av glasfiber - förr var de av trä. Glasfiber har fördelen att det är ett nästintill underhållsfritt material (behöver tvättas av ibland), som också gör att stången inte väger så mycket.
Vissa flaggstänger har flagglinan på insidan, vilket gör att det inte uppstår något linsmatter. Flaggstänger med invändig lina kan även köpas med vev istället för lucka och lås. Du fäller eller hissar då enkelt flaggan med hjälp av en vev på stången. Veven brukar vara avtagbar för att försvåra för flaggtjuvar.
Utöver flaggstången krävs även en del tillbehör:
- Markfäste
- Skruvar
- Flagglina
- Knape/lucke
- Clips
- Flaggstångsknopp
För att montera stången behöver du ett markfäste och skruvar. Markfästet gjuter du fast med betong, antingen genom att gräva en grop ner till frostfritt djup eller genom att gjuta fast den direkt i berg.
Utöver detta behöver du även en flagglina, knape/lucka med lås/vev och clips för att kunna fästa flaggan, samt en flaggstångsknopp. Knoppen är vanligen droppformad i Sverige och av glasfiber, men du kan köpa mer exklusiva material. Knape är det fäste som du surrar linan runt om du inte har invändig lina eller vev.
Vikt, tjocklek och pris på flaggstången varierar mellan olika modeller och tillverkare. En 9-metersmodell från Byggmax väger 35 kilo och kostar cirka 3 300 kronor, medan en 9-metersmodell från Bygghemma väger 46 kilo och kostar 4 700 kronor - dock har sistnämnda flagglinan på insidan så att man slipper linsmatter och det ingår även ett lås till luckan där du kommer åt själva linan, vilket gör det svårare att stjäla flaggan.
Första gången du köper en flaggstång brukar innebära ett paketköp där du köper alla delar samtidigt, det är också vanligen så de säljs. Har du däremot redan vissa delar kan du köpa det du behöver separat. Exempelvis finns kanske de klassiska U-balkarna redan monterade på tomten, då kan du köpa en flaggstång anpassad för dessa och montera direkt i dem.
Pris på flaggstång
Priset på en flaggstång påverkas framför allt av längden på stången, men också av utformningen.
Några avrundade prisexempel på flaggstång:
- Nordic flaggstång, 12 meter, 50 kilo: 5 000 kronor
- Flaggstång Flagghuset, 12 meter: 5 490 kronor
- Formenta Original, 12 meter, 25 kilo: 6 875 kronor
- Formenta Tradition för montering i befintliga U-balkar på tomten, 9 meter, 13 kilo: 5 250 kr
- Flaggstång Flaggstångskompaniet, 9 meter: 3 900 kronor
- Flaggstång Original Flaggstångspris, 9 meter: 5 931 kronor
Med paketpris ovan menas att markfäste, lina, clips, kula och skruv ingår i priset utöver själva flaggstången.
Flagga och vimpel
När du väljer storlek på flaggan är tumregeln att flaggans längd bör vara cirka en fjärdedel av stångens längd, tumregeln för vimpel är en tredjedel.
Stånglängd (m) |
6 |
8 |
9 |
10 |
11 |
12 |
14 |
Flagglängd (m) |
1,5 |
2 |
2,4 |
2,4 |
3 |
3 |
3,6 |
Vimpellängd (m) |
2 |
3 |
3 |
3 |
4 |
4 |
5 |
Enligt Svenska flagglagen (1982:269) får inga symboler, bokstäver eller siffror förekomma på flaggan utöver vad som beskrivs i lagen.
- Om en flagga inte längre är i användbart skick, bör den värdigt brännas eller lämnas till flaggtillverkaren för destruktion och absolut inte lämnas till soporna, skriver Riksarkivet.
Regler för flaggning
När du väl inhandlat och fått flaggstången på plats gäller det att ha koll på flaggningsreglerna. Svenska flaggan bör du endast flagga med när det är ljust ute - är den även hissad under natten bör den vara belyst.
- Flaggan skall behandlas med respekt. Den skall hissas ordentligt i topp mot flaggstångsknoppen med flagglinan sträckt. Endast en flagga får hissas på varje stång. Flaggan skall vara hel och ren och med färgerna i behåll, skriver Riksarkivet.
Tumregeln är att den hissas klockan 8 mellan 1 mars-31 oktober, och klockan 9 mellan 1 november-sista februari. Den bör halas ner vid solnedgång, eller som senast kl 21.
Du bestämmer själv vilka dagar du vill flagga. Exempelvis kan du flagga när en familjemedlem fyller år, eller vid en speciell högtid.
Det finns också vissa speciella flaggdagar då den enligt god sed bör hissas. Under andra dagar får du ha vimpel hissad och den får vara uppe dygnet runt utan belysning.
Vid dödsfall och begravning flaggas det på halv stång. Flaggan hissas då först till topp och placeras därefter 1/3 från toppen. När begravningen är över hissas den i topp igen.
Reglerna är inga lagar, så du kan inte få böter eller liknande om du skulle ha flaggan hissad hela sommaren. Det handlar mer om traditioner och respekt.
- Bestyrelsen för Svenska flaggans dag gav ut rekommendationer som man bör följa och som grundar sig på försvarets bestämmelser, lång tradition, internationella flaggningsseder och den allmänna uppfattningen av flaggan som aktad nationell symbol, skriver Riksarkivet.
Allmänna flaggdagar
01 Januari, Nyårsdagen
28 Januari, HM Konungens namnsdag
12 Mars, HKH Kronprinsessans namnsdag
11 April, Påskdagen
30 April, HM Konungens födelsedag
01 Maj, Första Maj
29 Maj, Veterandagen
30 Maj, Pingstdagen
06 Juni, Svenska flaggans dag
26 Juni, Midsommardagen
14 Juli, HKH Kronprinsessans födelsedag
08 Augusti, HM Drottningens namnsdag
Valdagen (vid valår)
24 Oktober, FN-dagen
06 November, Gustav Adolfsdagen
10 December, Nobeldagen
23 December, HM Drottningens födelsedag
25 December, Juldagen
Läs mer
Projekt nybygge (flaggstången på bild högst upp)
Flaggstång som gick av, reklamation?
Hjälp sätta upp flaggstång
Kommentarer
16