Tvättmaskin - bäst i test och köpråd 2024

När det är dags att köpa ny tvättmaskin vill man både ha den med bäst funktion och den som har rätt pris. Här guidar vi dig till ditt köp av tvättmaskin baserat på de senaste testresultaten.

En bra tvättmaskin tvättar och sköljer förstås effektivt, men det finns fler viktiga saker att beakta.

En bra tvättmaskin tvättar och sköljer förstås effektivt, men det finns fler viktiga saker att beakta. Foto: Miele mfl.

När tvättmaskinen kom fick du veva igång den för hand. Tack och lov har tekniken utvecklats sedan dess. När den väl slog igenom på allvar under 50-talet tog det inte många år innan den fanns i nästan varenda hem. 

Här går vi igenom vilka funktioner tvättmaskinerna har idag, vilka som har presterat bäst i test, vad de kostar och när det kan vara dags att byta ut den gamla tvättmaskinen mot en ny.

Tvattmaskin från Siemens med bra testresultat
Tvättmaskin från Siemens som har presterat bra i test. Foto: Siemens

Funktioner i dagens tvättmaskiner

När du ska köpa ny tvättmaskin bör du tänka igenom vilka funktioner som är viktigast för dig. 

Funktioner att jämföra mellan olika tvättmaskiner är:

  • Hur bra den tvättar
  • Hur bra den sköljer
  • Hur centrifugeringen fungerar
  • Hur lång tid en tvätt tar på olika program
  • Vilken mängd tvätt den klarar
  • Ljudnivå
  • Energieffektivitet och miljö

Först och främst är det förstås viktigt att den tvättar och sköljer bra. Tester visar att tvättmaskinerna som presterar bäst i test generellt får höga betyg på tvätt, miljö och centrifugering, men knappt godkänt när det kommer till sköljning och tvättid.

Tvättiden

Tvättiden påverkas negativt av att många maskiner blötlägger tvätten en tid innan tvätten drar igång, på vissa program kan det därför ta uppemot 4 timmar att få klart tvätten på ett standard 40-gradersprogram. Är du på jobbet spelar det kanske mindre roll, och då kan energieffektiviteten vara den positiva parametern här. Men vill du få klart tvätten fort är det viktigt att kika på vad tvättmaskinen har för tvättider på de olika programmen, och om den har ett rimligt snabbprogram. 

Sköljning

Att de får så låga betyg på sköljningen beror på att maskinerna ska vara så resurseffektiva som möjligt, dvs använda så lite vatten som möjligt. Hur mycket vatten en tvättmaskin gör av med är nämligen avgörande för dess miljövärde. Resultatet blir dock att de får svårt att skölja ur allt tvättmedel ur kläderna. Många maskiner är därför utrustade med en knapp för extra sköljning som däremot inte räknas in när de testar maskinerna.

Miljön är också orsaken till att tvättiderna är så långa. Tvätten blötläggs först under en tid för att man ska hålla nere energiförbrukningen, och detta drar upp tvättiden.

Alla tvättmaskiner låter

Även ljudnivån är en parameter där ingen tvättmaskin presterar riktigt bra. En låg ljudnivå är kanske främst viktigt för dig som saknar tvättstuga, eller som har sovrum, vardagsrum eller liknande i nära anslutning till tvättstugan. Det värdet är med andra ord viktigt, men kanske inte en deal breaker för gemene man.

Mängden tvätt som ryms 

En viktig notering som Råd och Rön gör när de testat tvättmaskiner 2024 är att mängden tvätt som ryms är ett värde att ta med en viss nypa salt. Exempel: De som säger sig rymma 9-11 kilo gör då ofta det endast på specialprogram. Väljer du att tvätta på syntet- eller bomullsprogrammet klarar de inte alls lika mycket.

Flera av dessa parametrar, exempelvis hur mycket el tvättmaskinen drar, hur mycket tvätt den rymmer, hur mycket vatten tvättmaskinen använder per år och hur hög ljudnivå den har står på energimärkningen. Det gör att du enkelt kan jämföra olika modeller sinsemellan.

LG WashTower
LG WashTower har steam, turbotvätt och dual inverter värmepump och röststyrning med Alexa, bl a. Foto: LG

Teknikförbättringar nya tvättmaskiner

En tvättmaskin håller i snitt i 7-9 år innan den går sönder. Du kan få RUT-avdrag för att laga den i hemmet. 

Tvättmaskinerna blir såklart bättre och bättre för varje år. Man brukar prata om ett femårsintervall för att det ska vara noterbar skillnad. Nu, jämfört med för några år sedan, handlar det främst om att tvättmaskinerna blivit mer energieffektiva, wifi-uppkopplade och självdoserande. Idag kan du till exempel styra många tvättmaskiner från mobiltelefonen och även få notifieringar när tvätten är klar.

Vilka funktioner du får beror på vilken prisklass du letar tvättmaskin i. Dock är den största skillnaden mellan olika prisklasser hur stor mängd tvätt som tvättmaskinen kan hantera och delvis även dess energieffektivitet. 

Tvättmaskin från Samsung

Pris på tvättmaskiner

Du som inte har någon större mängd tvätt som ska tvättas kan hitta bra tvättmaskiner för mellan 5 000-7 000 kronor, medan den som har mycket tvätt (>8 kilo) bör leta i spannet mellan 9 000-14 000 kronor för att få en tillräckligt stor, tids- och energieffektiv tvättmaskin för att man ska hinna med vardagslivet bra.

Bäst pris hittar du genom att använda dig av en prisjämförelsetjänst. Tänk på att jämföra pris med frakt om du tänkt beställa hem den från nätet. Många butiker har numera tjänster du kan köpa till där de tar med sig din gamla tvättmaskin och bär in samt installerar din nya för under tusenlappen. Det gäller dock att du har rätt förutsättningar för att montören snabbt ska kunna ansluta din nya tvättmaskin. Läs villkoren noggrant och se så att ditt hem är förberett - annars är risken att du betalar för en installation som inte kan utföras. Om du är ute efter en sådan tjänst kan det vara värt att göra en egen prisjämförelse då denna tjänst inte är inräknad i slutpriserna på prisjämförelsetjänsterna. 

Kostnaden för att få en tvättmaskin installerad ligger på cirka 1 000 kronor om hemmet uppfyller villkoren och det mest handlar om att byta ut den tvättmaskin som redan står där. Men behöver du dra om rör och el - om du exempelvis inte haft en tvättmaskin på platsen tidigare - kan kostnaden stiga med åtskilliga tusenlappar.

Tvättmaskinerna som är bäst i test

Några som har testat tvättmaskiner är Råd & Rön. Deras test av 30 modeller 2024 visar att topp tio utgörs av enkom modeller över 10 000 kronor. Det är först på plats 13 som vi hittar en tvättmaskin under 7 000 kronor, en toppmatad Whirlpool. Bäst frontmatad i mellanprisklassen är en modell från Ikea.

  1. Miele WSD 164 WCS
  2. MieleWWD 164 WCS
  3. Siemens WM14N01LDN
  4. BoschWGG244ALSN
  5. Miele WCG 670 WCS

Utmärkande för dessa premiummodeller är att de tar en stor mängd tvätt (mellan 9-12 kg), att de tvättar väldigt bra och har mycket god centrifugering. Även på miljö får de bra betyg. Skölj och tvättid får de däremot endast strax över godkänt på.

En varning vad gäller LG:s tvättmaskiner är dock på sin plats. Även om det är bra maskiner så är de inte anpassade för att installeras på sviktande underlag som träbjälklag, utan endast betong. Installeras de på träbjälklag blir vibrationerna så starka att de kan skada t ex en plattsättning med fuktskydd. Se kommentar från Mats Liljemark nedan, bekräftad med underlag från LG till redaktionen.

Ikea Uddarp tvättmaskin och torktumlare
Ikea Uddarp, tvättmaskin och torktumlare. Foto: Ikea

Topplista maskiner under 7 000 kr

Rangordnar vi testresultaten och endast visar maskiner som kostar under 7 000 kronor hittar vi Whirlpool, Ikea och Cylinda i toppen. Kollar vi istället prisjämförelsetjänster på tvättmaskiner för under 7 000 kronor är de populäraste märkena Bosch och Electrolux med priser mellan  5 000 - 7 000 kronor beroende på var du köper dem. Dessa modeller tar inte en lika stor mängd tvätt som premiummodellerna, men ligger inte långt efter.

  1. Whirlpool TDLR 6240S
  2. Ikea Uddarp
  3. Whirlpool FFB 8458 WV
  4. Cylinda FT4484A
  5. Beko BWFT7104110MB

I segmentet under 5 000 kronor hittar vi bara fyra testade tvättmaskiner, och då med betyg mellan 40-57. Den med sämst betyg, en Logik, har bara fått betyg 2/10 på tvätt och 5/10 på tvättid - men nästan samma betyg som de allra dyraste toppmodellerna på sköljning. Detta visar återigen på utmaningarna som finns när det kommer till balansen mellan sköljning och vattenbesparing. Letar du ny tvättmaskin kan det därför vara bra att kika på om de modeller du väljer mellan har ett separat program för enbart extra sköljning.

Bäst i test tvättmaskiner i olika prisklasser

  • Bäst i test, Miele WSD 164 WCS: Det här är den tvättmaskin som fick absolut bäst betyg i Råd & Röns test 2024. Den kostar mellan 13 000-18 000 kronor och rymmer 9 kilo tvätt. Den får höga betyg på tvätt och centrifugering, men endast godkänt på sköljning, miljö och hanterbarhet, samt marginellt över godkänt på ljudnivå och tvättid. Energimärkningen ger den A i betyg.
  • Bra köp, Siemens WM14N01LDN: Den tvättmaskin som får utmärkelsen bra köp ligger inte långt efter testvinnaren i slutbetyg, men kvalar precis in under 10 000 kronorsstrecket. Den rymmer 8 kilo tvätt och får bra betyg på tvätt och centrifugering. Den får däremot endast runt godkänt betyg på hanterbarhet, sköljning, ljudnivå och dylikt, och faktiskt endast 4/10 på tvättid. Energimärkningen gör gällande att den har bra värden energimässigt vilket ger den A i betyg.
  • Bästa tvättmaskin under 7 000 kronor, Ikea Uddarp: Ikeas frontmatade tvättmaskin kostar drygt 6 000 kronor och är endast en av två tvättmaskiner med betyg över 60 och pris under 7 000 kronor. Tvättmaskinen rymmer 7 kilo tvätt och får framför allt bra betyg på centrifugering - på tvätt presterar den betyg 7/10. Tyvärr är den desto sämre när det kommer till tvättid, där får den faktiskt bara betyg 1/10.

Vanliga frågor

Vilket märke på tvättmaskin är bäst?

Tvättmaskiner från Miele, Siemens och Bosch ligger med på Råd & Röns lista över de maskiner som presterar bäst.

Vilken tvättmaskin har längst garanti?

Miele har två års tillverkargaranti, men ger möjlighet att betala för garanti upp till 10 år och 5 månader. Siemens erbjuder 10 års motorgaranti för tillfället. Ikea ger 5 års garanti på material- och tillverkningsfel. 

Hur lång livslängd har en tvättmaskin?

I snitt håller en tvättmaskin 7-9 år innan den går sönder, men det varierar med saker som tvättmaskinens kvalitet, mm.