Solcellsbatterier kan skapa skatteproblem för husägare

För husägare som har investerat i solcellsbatterier finns det en risk att man skattefuskar utan att vara medveten om det.

Många husägare som har solceller på taket väljer nu också att investera i batterilager.

Många husägare som har solceller på taket väljer nu också att investera i batterilager. Foto: Kjell Jansson

Får du din el via solceller och säljer tillbaka överskottet samtidigt som du har ett solcellsbatteri? Då finns det en knepig situation som kan inträffa rent skattetekniskt enligt Skatteverket.

Det handlar om att man med dagens batterier på olika vis kan tjäna pengar, exempelvis genom att ladda upp batteriet när spotpriset är lågt och sedan sälja el när det är högt genom tjänster som t ex Checkwatt. Eller genom att ansluta sig till Svenska Kraftnäts stödtjänstprogram för att låta dem ladda upp batteriet när elproduktionen blivit för hög, och plocka ut när den blivit för låg. Men har man då även fått avdrag för batteriet så krockar detta med lagstiftningen.

- Man vet själv varför man installerade sitt batteri. Det gäller att rannsaka sig själv innan man skriver under, säger Pia Blank Thörnroos, rättsexpert vid Skatteverket, till GP.

Batteriet får alltså bara användas till att lagra egen el om man har utnyttjat skatteavdraget för grön teknik

Diskussioner pågår om vad lagen betyder och branschorganisationen Svensk Solenergi vill ha mer klarhet och kanske ändra reglerna. Tills så skett bör du som har solcellsbatterier se till att du använder dem rätt för att undvika problem.