Snickeritips från möbelsnickaren - dela, rolla, laga, malla, såga

Möbelsnickaren Daniel Norrstam delar i det här filmklippet med sig av sex stycken tips och trix om bland annat att såga, limma, fräsmallar och snickerimaskiner.

I det här filmklippet delar vår moderator för delforum Möbelsnickeri med sig av sex tips och trix som han använder sig av när han arbetar hemma i Sliparebackens Finsnickeri.

Dela en sträcka i lika delar
Daniel visar hur du enkelt delar en sträcka i lika delar.

Dela en sträcka i lika delar

Först ett snabbt tips om att mäta. Att dela en bit i fyra lika stora delar är inte så enkelt när bredden inte är jämnt delbar med fyra. Lägg då en stödbit längs långsidan, sätt linjalen mot den och flytta den lite upp och ner tills du hittar ett mått vid andra kanten på brädan som är lätt att dela med fyra, t.ex.160 mm. Dra ett streck med en blyertspenna längs linjalen från kant till kant och gör markeringar vid 40, 80 och 120 mm. De tre punkterna delar då in träbiten i exakta fjärdedelar.

Rolla
Daniel applicerar trälim med roller.

Applicera trälim med roller

En vanlig filtroller fungerar bäst när du ska applicera trälim. Målet är att rollern både ska ta upp och avge limmet i ett jämnt lager. Häll inte limmet direkt på ytan som ska limmas, utan på en annan träbit som du inte är rädd om. Att få ett jämnt och tunt lager av lim är speciellt viktigt när man arbetar med fanér, men är bra även vid arbete med massivt trä. Träet behöver inte slipas eller ruggas upp innan applicering av trälim, PVA-lim, det fäster bra ändå.

Laga sprickor i trä
Daniel visar ett knep för att laga en spricka i trä.

Laga sprickor i trä

När du ska laga en spricka som i den här ekbiten, är det viktigt att se till att det inte finns smuts, sågspån eller dylikt nere i sprickan. För att komma åt att rensa kan du börja med att vidga sprickan. Fäst träet med en tving i bordet. Använd något tunt och stabilt, t ex en s.k. marking knife, markeringskniv och blås rent sprickan. Kontrollera sedan att sprickan faktiskt går att stänga och att bitarna passar ihop och sprickan går helt igen. Sätt tillbaka markeringskniven i sprickan så att den vidgas igen.

Du kan sätta tejp precis i kant med sprickan för att så lite lim som möjligt ska lägga sig i träets porer. Häll limmet över hela sprickan och vicka en aning på markeringskniven för att få limmet att rinna ner i sprickan. Oftast räcker inte det, men går sprickan rakt igenom träet kan du ta fram din dammsugare och suga från undersidan så att limmet dras ner i sprickan. Häll på lite mer lim och upprepa proceduren. Kläm ihop sprickan med en tving och låt torka. Ser du att limmet inte kommit hela vägen genom sprickan, kan du släppa på tvingen och suga mer med dammsugaren.

Gersågning av hörn
Daniel tipsar om ett knep han har för att få vassare vinkel.

Gersågning av hörn

Ska du tillverka lådor eller boxar och inte vill att ändträet ska synas behöver du gera alla hörn. Det bästa är att göra vinkeln aningen mindre än 45°, så att du får en liten glipa. Du får då en helt tät och snygg fog som inte syns från utsidan. På de flesta justersågar går dock inte klingan att luta i mer än 45°, men det finns en lösning. När du ställt klingan i 45°, sätt några lager tejp nära klingan, på den del du ska lägga träet du ska såga i. Effekten blir att träbiten lyfts upp en aning och du får en lite vassare vinkel på ditt trä.

Fästa fräsmallar
Att fästa fräsmallar är inte alltid det enklaste.

Fästa fräsmallar

När du vill överföra t ex en kurva från en mdf-mall till ditt trä, positionerar du först mallen där du vill ha den. Sedan måste du fästa den på något sätt så att mallen ligger rätt under hela arbetsmomentet. Kan du inte skruva fast mallen går det att sätta ihop mallen med träet med dubbelhäftande tejp. Använd så lite tejp som möjligt. Bitarna sitter nu ihop lagom hårt för att du ska kunna såga och fräsa efter mallen.

Ska du göra en tyngre fräsning kan du behöva förstärka med tvingar. Tack vare tejpen hålls mallen på plats även om du behöver flytta tvingen under arbetets gång. Nackdelen med att använda tving är att limrester kan stanna kvar i träet, eller i värsta fall dra med sig träflisor när mallen lossas. Om du inte kan slipa träet i efterhand för att jämna till ytan, kan du stället göra ett underlag av maskeringstejp som är skonsammare för träet på ytorna, och sätta den dubbelhäftande tejpen på maskeringstejpen. Nu kan du använda tvingen och pressa ihop träbitarna betydligt hårdare utan att få problemet med limrester.

Daniel positionerar maskinen
Daniel tipsar om att det är bra att använda sig av fasta referenspunkter.

Positionering av stopp på snickerimaskiner

Vid precisionsarbete är det bättre att använda sig av fasta referenspunkter än mätlinjal eller dylikt. På en sinkmaskin har du flera möjligheter att ställa in måtten och du kan positionera frässtålet både i sidled och på djupet. I sidled finns det stoppar på båda sidor om frässtålet som du ställer in för att bestämma hur långt det ska gå att flytta, när du t.ex. ska göra ett spår. Vid anhållet finns en skruv som går att finjustera med, ett varv motsvarar 1,25 mm, ett mått som är svårt att arbeta med. Ta reda på hur mycket du behöver flytta stoppen och använd dig av ett bladmått för att få exakt avstånd. Fäst stoppen, sätt bladmåttet mellan skruven och anhållet och dra till.

På samma sätt kan du göra en fininställning på en stämborrmaskin, där sätter du bladmåttet mellan stoppet och träbiten du ska borra i, fäst stoppet och flytta sedan träet kloss intill stoppet. Det här ger en högre precision än att mäta med linjal. Den här metoden går också att använda på en justersåg, kap- och gersåg m.m. En fast distans ger alltid bättre resultat jämfört med att mäta sig fram.