Rymdskepp för hemester i Danderyd - Grand Designs
Robert och Danwei är ett par coola proffs som målmedvetet bygger sitt drömhus med artificiell intelligens i Danderyd. Här ska de ha hemester varje dag, det får kosta vad det kosta vill. Och även grannarna får säga vad de vill. Coronapandemin sätter käppar i hjulet, men det här är människor som avslutar det de påbörjat.
I avsnitt 5 av Grand Designs Sverige får vi träffa Robert och Danwei Tran Luciani som vid programmets start bor i ett radhus i Hässelby.
Robert har eget företag som specialiserar sig på artificiell intelligens (AI). Danwei har doktorerat i interaktionsdesign. De är väldigt olika men har samma värderingar, vilket gör att de fungerar väldigt bra ihop.
Paret har ekonomiska förutsättningar att bygga och bo precis hur de vill. Nu ska de bygga ett hus som är precis som de vill ha det. De ska bygga ett hus de aldrig vill lämna.
Det stora trevåningshuset ska byggas i Danderyd, där programledaren Mark Isitt träffar dem våren 2019. Tomten är en bergsknalle mitt bland villorna i Danderyd. Visionen är ett rymdskepp som inte liknar något annat i området. Det ska bli deras fort där de kan ta hemester.
Fakta om huset
Pris tomt: 7 miljoner
Budget hus: 10 - 15 miljoner
Storlek: 264 kvm
Byggstart: Hösten 2019
Konstruktion: Cellplastblock fyllda med betong
Arkitekt: Pål Ross
Det planerade huset
Bygget ska börja med att de fäller alla träd och spränger bort en stor del av kullen. Där ska de placera ett 264 kvm stort 3-våningshus, med cirkeln som ett återkommande tema, bland annat en cirkelformad terrass med en infinitypool där de ska spendera sina hemestrar.
På bottenvåningen blir det musikstudio, garage kombinerat med en hubb för teknik, för huset ska få AI.
En hiss och en spiraltrappa löper genom huset. En våning upp finns Danweis ateljé, kök, vardagsrum och matplats. I vardagsrummet är det 6 meters takhöjd och stora fönster med utsikt över villorna nedanför.
Högst upp på tredje våningen finns Robert och Danweis sovrum, badrum, walk in closet och en terrass.
Fasaden ska vitkalkas, kombinerat med partier i laserad furu. Trots sitt futuristiska uttryck påminner byggnaden om en medeltida borg. Huset ska stänga ute omvärlden vara en skyddad värld där det är semester året om.
Borrar för att spränga precist
De har tagit hjälp med att projektleda bygget. Först ska de spränga 4 meter ner i berget, samtidigt som de vill bevara naturen runt omkring så mycket som möjligt. I december 2019 är den branta tomten helt renskapad.
En bergsprängare berättar att när man vill ta bort berg på ett specifikt ställe samtidigt som man besparar det som är runtomkring, då måste man borra. Ju tätare mellan borrhålen, desto mer kontrollerad sprängning. En väldigt dyr och tidskrävande metod för sprängning.
Dessutom står de närmaste grannhusen 5 meter från byggplatsen. Detta kommer att ta tid. 2 ton berg ska sprängas bort och fraktas via 250 turer med lastbilen.
Vad tycker grannarna?
Robert har gått runt till grannarna och lämnat blommor.
Det är naturligtvis kontroversiellt att placera ett sånt här ”rymdskepp” mitt bland den gamla bebyggelsen. Ändå kommer grannarna och klagar under byggets gång.
Kostsamt att bygga runda former
Huset ska byggas av cellplastblock som fylls med betong. Det blir lite som att bygga med lego, men den runda formen gör att allt behöver specialbyggas på plats.
Detta tar 2-3 ggr längre tid att bygga en rund jämfört med en rak vägg. Den runda formen åstadkommer man genom att skära precisa snitt i varje block. Detta försvagar blocken och gör att de riskerar att spricka när betongen fylls i.
Tomten är inte helt lättillgänglig. Bilarna får backa in på tomten från stora gatan.
Arkitekt Pål Ross
Mark Isitt träffar Pål Ross som har ritat huset. Han har ritat och byggt 350 hus med runda former tidigare. Han är inspirerad av naturen, där han hittar de runda formerna.
– Det blir svårt att möblera, invänder Mark.
– Det är därför jag ritar husen med möblering, det är bestämt från början var allt ska placeras, säger Pål Ross
Läs mer: Två mansions av Pål Ross
Huset börjar växa fram
I maj 2020 har det gått ett år sedan Mark träffade Robert och Danwei på tomten, och nu besöker han dem igen.
Mitt i bygget ser man den runda formen börja växa fram. Där finns massor av armering som ska göra huset stabilt.
Läs mer: Som en orkidé bland maskrosorna?
Covid slog till och aktiemarknaden kollapsade
Robert och Danwei har hela sin byggbudget placerad i aktier när covid 19 lamslår världen. Det de hade tänkt betala sitt hus med försvinner när aktiemarknaden kraschar. De står nu mitt i bygget och vet inte om de kommer att kunna bygga klart huset.
För att få fram pengar säljer de sitt gamla hus, magasinerar hela bohaget och flyttar in hos Danweis föräldrar.
I december 2020 vänder marknaden och de kan slappna av i alla fall vad gäller finansieringen av husbygget.
Kritiskt när fönstren monteras
Robert är på plats och är nervös när husets fönster ska monteras. Det stora fönsterpartiet sitter i en välvd vägg med 6 st fönster, 3 nere och 3 uppe. Dessa fönster väger 200 kg och kostar 300 000 kr styck.
Det gäller att allt funkar, för det blir svårt att få nya. Ett fönster visar sig vara skadat i transporten, men de får använda det ändå.
När fönstren är monterade ser man hur huset kommer att bli och de gillar det. Huset känns som att det är ett med berget.
Coronapandemin leder till mer problem
Men än är inte coronapandemin över. De råkar ut för förseningar och mer kostnader på grund av att personal måste sitta i karantän, underleverantörer som går i konkurs, leveranser som uteblir eller blir försenade är några av problemen som dyker upp. Detta visar sig snart i hur budget föll ut …
Huset klart
När Mark Isitt besöker huset sista gången är förväntningarna höga, men också låga, säger han. De har velat skapa en utopi, en ointaglig borg hjälpt av AI.
– Detta är ett mjölkvitt rymdskepp som har landat i den svenska villaidyllen, säger Mark poetiskt.
– Och det är en vänligt sinnad utomjording som öppnar sin stora famn mot omgivningen, ritad med passare mer än linjal, förlänger den backens väg uppför berget och in under huset.
Via drönarbilder över huset och dess omgivningar ser vi att detta inte är det enda huset av Pål Ross i området.
Där finns en zenträdgård med sprängsten från tomten och bonsailiknande träd. Trädgården är öppen mot himlen och skyddad av en gång belagd med skiffer.
Även på ytterdörren ligger skiffer.
Husets nav är den cirkulära uteplatsen med infinitypool. Varenda rum är orienterat mot uteplatsen.
All inredning är specialritad för att passa in. Hissen är transparent.
Trappan.
I sovrummet finns en nedsänkt säng.
På bottenvåningen har Robert sina instrument och sin inspelningsstudio.
Rummet intill är det perfekta rummet för att njuta av film och musik, som är designat enligt fysikens lagar. De har använt verktyg för att räkna ut exakt var övertonerna finns för olika dimensioner av väggar etc.
De går vidare till gymmet. AI-systemet som styr rummet vet att de är där. Den mäter koldioxidhalten, luftfuktigheten och drar igång luftforceringen automatiskt.
De har inte ställt in någon specifik temperatur, detta låter de AI:n försöka hitta på istället. Sedan säger de bara till den om den gör ett bra eller dåligt jobb. ”Good house, bad house”.
Höll budget?
De hade budgeterat 22 miljoner kr, men slutade på det dubbla. Husbygget inklusive tomt landade på nästan 44 miljoner kr.
Det har varit tufft med allt som hände vid coronapandemin. Men de är människor som inte kan avbryta det de har påbörjat, de måste bara göra klart vad det än kan kosta.
Det har tagit mod, ork och kraft att fullfölja projektet. De är kära i sitt hus och de känner att de förtjänar det efter allt slit.
Mark Isitt har svårt att säga om det är god smak, science fiction eller diskbänksrealism, minimalism eller prål. Han vet bara att det är Robert och Danweis hus där de har realiserat allt det de hade tänkt. De har varit målmedvetna och har realiserat en utopi.
Kommentarer
229