Klipparens hus i Torslanda - Grand Designs
Byggherren Fredrik lutar sig tillbaka för han har anlitat en erfaren byggledare vid husbygget där det är detaljerna som gör det. Men priset på byggmaterial stiger under byggets gång vilket gör att han får tänka om. Kärnfura, koppar och lerputs är kritiska byggmaterial.
I säsongsavslutningen av Grand Designs Sverige 2022 får vi följa ett husbygge som inte blir riktigt klart. Det är covid och kraftigt ökade priser på byggmaterial som har satt käppar i hjulen.
Huvudpersonen heter Fredrik Morheden från Göteborg och är filmklippare till yrket, en skicklig sådan. Han visar upp en guldbagge han fick för 20 år sedan för filmen Det nya landet. Bland hans övriga meriter finns både Klassfesten och En man som heter Ove. Nu ska han skapa något helt annat när han och hans familj ska bygga ett hus.
På en fantastisk strandtomt på Torslandas granithällar precis vid vattnet kommer bygget att ske. De vill inte förstöra omgivningen för mycket. Det ska kännas som att huset är skapat av naturen på platsen, som något som växer upp ur berget och är en kombination av enkelhet och självklarhet på denna väderbitna plats.
Här ska han bo med sin fru och deras tre barn.
Fakta om huset
Plats: Torslanda
Arkitekt: Petra Gipp
Grund: Betong, gjuten i träform
Stomme: Lertegel
Fasad: Kalkputs och kopparplåt
Tomtpris: 9 miljoner kr
Budget: 6,5 miljoner kr
Utfall: 13-14 miljoner kr
Byggstart: Vintern 2020
Planerad inflytt: September 2021
Utfall: Julen 2022 (kanske)
Beskrivning av det planerade husbygget
I december 2020 besöker Mark Isitt byggherren Fredrik på tomten i Torslanda. Fredrik berättar om sina planer. Marken ska jämnas ut och på den ska de gjuta en platta av betong. Betongen ska hällas ner i en gjutform av trä. De flisiga brädorna kommer att ge avtryck i betongytan.
Stommen ska byggas av isolerade lertegelblock som putsas med kalkputs. Bjälklaget ska gjutas i betng. Golv och tak husets insida blir av ljus betong. Detta mjukas upp av träet i fönster och dörrar samt att mittenkuben ska kläs i skimrande kopparplåt, som tydliggör uppdelningen i de olika kuberna huset utgörs av.
I entrén finns en hall, från vilken du ser rakt genom huset ut mot vattnet. Där finns också en taklanternin där du kan se himlen.
På bottenvåningen finns badrum, barnens tre sovrum, kök, matsal och vardagsrum som är placerat ett steg längre ner, lite närmare landskapet. Mitt i bottenvåningen placeras en skulptural trappa av furuplywood.
På övervåningen hittar vi master bedroom, ett badrum, ett filmrum och en mäktig takterrass.
Tomten kostade 9 miljoner kronor och de tror att huset kommer att kosta ungefär 6,5 miljoner kr att bygga. De hoppas flytta in i slutet av september 2021.
Husbygget med rutinerad byggledare har börjat
I januari 2021 påbörjas arbetet med grunden. Stora paket med Finja betong och Jackon syns i bild när de håller på att plocka bort träformarna och vi får se träet avbildat i betongen. Den ansvariga byggledaren heter Sakari Herranen vid Heragon AB, som vanligtvis jobbar med kommersiella anläggningar.
Mark Isitt besöker Örnberget, ett annat hus som Petra Gipp har ritat. Örnberget var Månadens arkitektritade på Byggahus.se i september 2017. Här finns många likheter med huset som Fredrik nu håller på att bygga. Huset följer terrängen, med nivåskillnader både ute och inne. Materialvalen är sparsmakade.
Läs mer: Örnberget med rum ute och inne
Åter till Fredriks husbygge. I mars 2021 är första våningen klar, helt enligt tidplan. Fredrik har haft en intensiv arbetsperiod där han har färdigställt filmen om Karl-Bertil Jonsson och husbygget har hamnat i skymundan. Han visar planlösningen för sonen som tycker det är en mindre bra idé att barnens tre rum har olika storlek …
Hörnen på trappan fasade och trappan får gjutas om.
Bygget går snabbt tack vare att de använder byggblock av lertegel som är förisolerade med stenull, ett ganska ovanligt byggmaterial för Sverige.
Men när Petra Gipp kommer till byggarbetsplatsen blir hon besviken. De har ”dövat hörnen”, dvs fasat dem. Det vill man aldrig ha på betonggjutningar säger Petra. Det är byggledaren tog det beslutet för att hörnen inte skulle skada någon som ev. ramlade. Sakari får gjuta om trappan.
I april sker projektets andra stora gjutning av bjälklaget till övervåningen, ner i snickrade brädformar. Ytan ska bli lika vacker på husets innerväggar, inget får gå fel. Efter två månader, i juni, kan formarna plockas bort och man ser resultatet.
Mark Isitt gör ett besök i huset och slås av att det känns så robust och beständigt. (ca 19:00). När de göt taket så oljade de formen för att träet skulle släppa sedan, med följden att taket har blivit flammigt. De får se om det går att borsta bort.
Pandemin gör att kostnaderna stiger dramatiskt
Byggkostnaderna skjuter i höjden under byggets gång och arbetena tar längre tid än det var tänkt pga covid. När han tar in offerter enligt vad ritningarna säger kostar fönstren 1,4 miljoner kronor.
– Jag hade tagit höjd för dyra fönster i budgeten, men inte så dyra, säger Fredrik.
Kärnfuru är inte det billigaste, men det är svårersättligt eftersom det är fuktresistent. Här har arkitekten Petra Gipp en vision om att kärnfuru ska följa som fönsterinfattning från insida till utsida, med intrycket av att det är samma bräda hela vägen. Trä, koppar och puts är nu byggmaterial som riskerar att fördyra det här bygget rejält.
I mitten av bygget bestämmer sig Fredrik för att vara mer delaktig i bygget för att undvika fler missar.
Träpriserna har fördubblats det senaste året och koppar har aldrig varit dyrare. Huset lever farligt.
Vad gäller putsen väljer han det dyraste alternativet av lerputs. När det gäller kopparfasaden visar det sig att han skulle kunna använda tjärpapp istället, det skulle göra bygget 1,5 miljoner billigare.
Nu funderar han på att importera kopparplåt själv eller köpa upp kasserad kopparplåt till skrotningsvärdet. Ibland rivs hus med koppartak faktiskt. Helst vill Fredrik inte kompromissa.
En lärdom är att han ska vara mycket på bygget, för det är dyrt att göra om. Helst vill Fredrik undvika kompromisser.
Rom byggdes inte på en dag
I november 2022 åker Mark Isitt till huset för att avsyna resultatet. Blev huset klart? Med vilka byggmaterial?
Nej, det är inte klart. Men Mark är ändå imponerad. Huset rotar sig på platsen och kan stå emot vilka orkanvindar som helst. Och det är helt rätt att inte ta genvägar. Rom byggdes inte på en dag.
Fredrik har bestämt sig för att det ska bli tjärpapp på fasaden ändå. Huset är inte färdigt på utsidan men när man kommer in i huset blir intrycket ett helt annat, där känner Fredrik att det har varit värt allt besvär.
Kontakten med havet infinner sig direkt när man kommer in i huset.
Den karga grå utsidan byts mot solgul kvistfri plywood på insidan.
Takfönstret är dramatiskt och helt fantastiskt.
Och trappan landar som en skulptur ner på betonggolvet.
Även köket är platsbyggt i furuplywood.
Det är vid det stora fönstret mot havet som det fullbordas. Mark Isitt är mållös. En känsla av att vara nära naturen och havet på samma gång.
Fönstersmygarna av kärnfura har Fredrik inte kompromissat med. Han har lackat dem 8 ggr.
Övervåningen är dock långt ifrån klar.
Men det känns härligt att vara här, det är en skön känsla att vara i huset, är både Fredrik och Mark överens om.
Hittills är har husbygget kostat 13-14 miljoner kr, dubbelt så mycket som planerat. Nu ska övervåningen inredas också. De hoppas, hoppas bli så pass klara så att de kan flytta in till jul.
To be continued ….
Kommentarer
56