Lofttrappa och spartrappa - pris, mått och utförande på trappor för små utrymmen

Dags att inreda vinden eller bygga ett sovloft? Då kan du behöva en bättre trappa upp än den stege som hänger där. Vi tar en titt på små trappor som sparar utrymme, så kallade lofttrappor eller spartrappor.

En spartrappa från Trappform.

En spartrappa från Trappform. Foto: Trappform

När du ska inreda vinden vill du ofta ha stabil trappa upp, samma sak gäller om du bygger ett sovloft. I små utrymmen gäller det att ta vara på varje kvadratmeter och då är det bra med en lofttrappa som är anpassad för små utrymmen, eller spartrappa som den också kallas för, beroende på design.

Den enklaste formen av lofttrappa påminner om den stege som många har kombination med sin vindslucka, nämligen en obehandlad furuvariant utan räcke med relativt brant lutning. Medan en mer avancerad variant kan vara en lackad L-modell utrustad med räcken på bägge sidor.

Välja lofttrappa
Vilken sorts lofttrappa du väljer beror på vilka utrymmes- och säkerhetskrav du har, men också på hur ofta du tänkt använda trappan och vilken funktion rummet ovanför har. En väldigt sluttande lofttrappa kan vara krävande att bära upp möbler i, men även att ta sig upp och ner i varje dag om du jämför med en mer utrymmeskrävande och svängd variant. Den är då kanske bättre för ett sovloft än för en helt inredd vind. En sådan brantare och enklare variant passar också då du tänkt använda utrymmet relativt sällan och hellre prioriterar utrymmet där trappan ska stå.

Lofttrappa

En lofttrappa i furu. Foto: Trappteknik

Ska du däremot springa upp och ner i lofttrappan ofta, kanske bära tunga möbler då och då, och dessutom ha barn som ska kunna ta sig upp och ner, så ställer det högre krav på trappan. Den bör till exempel ha ett räcke och en lutning som är bekväm att ta sig upp för.

Priset är ytterligare en faktor som påverkar valet av spartrappa eller lofttrappa. Priserna på de lofttrappor vi hittar kan vara allt från 2 000 kronor hela vägen upp till 30 000 kronor. Summan ökar och minskar med materialval, storlek och design. En rak, obehandlad furutrappa utan räcke är väldigt många tusenlappar billigare än en större, svängd modell med aluminiumhandledare och stålbalk.

Loftttappa

Eller så bygger du en egen lofttrappa. Foto: Medlemmen Forbo

Lofttrappan måste också matcha öppningen du har upp till loftet eller vinden. Du utgår från måtten på öppningen och sedan bör trappan vara något mindre än dessa, vanligen anges ett minimimått i beskrivningen från tillverkaren.

Att lofttrappan är ganska liten, med små steg och avskalad design, medför såklart att du får göra vissa avkall på säkerheten oavsett vilken modell du väljer. Det är helt enkelt större risk att halka, snubbla eller falla i en trappa med små steg där du kanske inte ens har ett räcke att hålla i dig i.

Spiraltrappan är ett säkrare, men också dyrare alternativ. Klicka här för att läsa om Spiraltrappa, pris, mått och utförande

Tre design- och prisexempel på lofttrappor
För att du ska få en bild av hur olika lofttrapporr kan se ut och hur mycket de kan variera i pris, ger vi här tre exempel.

Lofttrappa Classic
Om: Rak lofttrappa med räcke som kan monteras på valfri sida
Material: Trappa och räcke av gran
Bredd: 546 mm
Pris: 2 499 kr

Spartrappa Fontanot Oak 30
Om: Rak spartrappa med justerbar steghöjd
Material: Trappa av ek med mittbalk i vitt stål och handledare i PVC med aluminiumkärna
Bredd: 620 mm
Pris: 9 575 kr

Lofttrappa Prima
Om: Högersvängd lofttrappa med räcke och 14 st sättsteg
Material: Trappa av bok och räcke av bok och rostfritt stål
Bredd: 880 mm
Pris: 28 600 kr - finns i flera modeller med start från 15 800 kr

Läs mer
Bygga eller köpa trappa
Spiraltrappa - pris, mått och utförande