Jugendhus med potential
Glöm inte att göra sakerna du blir glad av också, för man ska ha det trevligt när man renoverar. Det menar Louise som håller på att byggnadsvårda ett jugendhus utanför Malmö.
Louise och Stefan köpte ett hus i jugendstil utanför Malmö 2009. De såg genast potentialen i huset, som hade bra läge och inte var så sönderrenoverat som många andra hus de tittat på.
Jugendstilen (1900-1910) kännetecknas bland annat av branta sadeltak och brutna mansardtak, ofta med influenser från Tyskland och Danmark, precis som på det här huset. Och Louise är väldigt intresserad av byggnadsvård.
– Jag tycker så mycket om det gedigna hantverket som finns i gamla hus, de fina materialen, säger Louise.
Louise är utbildad brandingenjör, där det ingår kurser i arkitektur och huskonstruktion. Även Stefan har ett intresse för hus, han jobbade som murare och plattsättare tidigare.
Så såg huset ut när de köpte det.
Husets historia
Jugendhuset Louise och Stefan köpte är byggt 1903 och är ombyggt ganska rejält redan 1915 av Malmöarkitekten Harald Boklund, som även ritat vattentornet i Pildammsparken. 1903 byggdes huset med enbart sadeltak och med en utstickande veranda i schweizerstil på övre plan, hängandes i luften och uppburen av stödben. 1915 behövde man mer plats i huset. Man vann då några kvadratmetrar på att bygga tegelväggar under alpverandan, som den fick vila på.
Husets baksida ca 1920.
Man utökade även boytan genom att förlänga den vänstra huskroppen och bygga om dess tak från sadeltak till mansardtak.
– När det skulle dras el (vi drog den inte själva, bara la tomrör) i vardagsrummet upptäckte vi att de hade återanvänt de två stödbenen som tidigare höll upp verandan - de höll nu upp mansardtaket; samma dekorationer på de kvarvarande stödbenen i verandan som här, berättar Louise.
Husets framsida 1960.
Huset hade en tegelfasad som man någon gång målat vit färg direkt på. De har hittat en bild från 1925 och redan då var huset vitmålat. Fönstren var utbytta överallt någon gång på 70-talet, förutom i alpverandan, något de är väldigt glada för.
Renoveringarna hittills
Louise och Stefan började med att göra det de tyckte skulle ha mest hävstångseffekt för husets utseende: plocka bort den vita fasadfärgen.
– Jag beställde hit en blästringsfirma som fick provblästra först. Det gick bra, en vacker gul tegelfasad fanns dold bakom färgen, så vi gjorde det sedan på hela huset, säger Louise.
Lika angelägna var de om att återställa verandan och fönstren, som ju också utgör en stor del av fasaden. På den lilla alpverandan tog de bort mdf-board som någon satt dit och ersatte med pärlspont som har suttit där från början. De bytte syllen och målade allt på verandan i originalfärgerna. De börjar idag närma sig att bli klara med verandan, men det återstår fortfarande mycket jobb med att kitta och måla om fönstren.
Det tog ca 2 veckor att blästra fasaden, måla fönstren och återställa alpverandan.
På insidan av huset har de gjort om ett badrum, matsal och tre sovrum och installerat en kamin. Nästa projekt är att lägga om taket, som senast lades om på 70-talet.
Badrummet går också i gammal stil.
– Det behövs ny papp och läkt, men pannorna kommer vi att behålla. Även plåtarbetena kommer vi att behöva byta ut.
Parallellt håller Louise och Stefan på mycket med att utveckla sin trädgård.
– Jag tycker det är många som renoverar hus som aldrig kommer till trädgården, men trädgården gör ju så mycket för husets utseende. Även om det inte är det mest prioriterade, så måste man göra det man blir glad av också, tillåta sig själv att vara lite ineffektiv, säger Louise.
Trädgården är mycket viktig för Louise.
På husets baksida håller de på att bygga ett orangeri.
I orangeriet lägger de tegelgolv och fogar med hydrauliskt kalkbruk.
Louises råd till andra som vill renovera ett gammalt hus:
- Läs på ordentligt innan. Louise hittade sin information på Byggahus.se, hos Stockholms länsmuseum och andra länsstyrelsers hemsidor och hos Gård och torp, bland annat.
- Lyssna inte för mycket på vad de säger i vanliga byggvaruhus eller färgbutiker. De kan oftast inget om gamla hus, många av råden man får där är helt uppåt väggarna.
Läs mer
Jugendhuset – Louises blogg
Så får du gammal stil på huset
Kommentarer
4