Färg på husets plåtdetaljer

Funderar du på om du ska ha svarta, vita, röda eller kanske metallic-färgade stuprör och hängrännor? Vi pratade med färgexperten arkitekt Åke Svedmyr för att höra vad man bör tänka på när man väljer färg på plåten.

Tidsenligt färgade plåtarbeten, med hängrännor i tegelröd och stuprör i fasadens vita färg.

Tidsenligt färgade plåtarbeten, med hängrännor i tegelröd och stuprör i fasadens vita färg.

Fram till 1960-talet målade man alltid stuprör, hängrännor och fönsterbleck på plats. Man eftersträvade då att plåtdetaljerna skulle smälta in i bakgrunden, dvs man målade in hängrännor och stuprör i fasadens färg. Fönsterblecken målade man i fönstrens färg eller eventuellt i fasadens kulör. Det berättar Åke Svedmyr, som specialiserat sig på yttre färgsättning av byggnader.

Åke Svedmyr
Åke Svedmyr, färgexpert

 

–  Enligt samma princip målades plåtdetaljer på tegeltak ofta röda, normalt i den mörkröda färg man får av det billiga och mycket hållbara pigmentet järnoxidrött, säger Åke Svedmyr.

Att måla plåtdetaljer på tegeltak svarta, och då också ofta även hängrännor och stuprör, är också vanligt idag, men då framträder plåtdetaljerna tydligt och många tycker att det upplevs som sorgkanter mot rött tegel och mot ljusa fasader.

– Och svarta fönsterbleck passar bara bra när fönstren är målade i en mörk färg, säger Åke Svedmyr.

Svart plåt till rött tegeltak
Svart plåt till rött tegeltak.

På 1960-talet började man tillverka färdiglackerad och plastbelagd plåt. De blev då mycket billigare att använda färdiglackerad plåt än platsmålad och därmed skapades en ny tradition. Det är också det som är anledningen till att man har börjat använda svart kulör på hängrännor och stuprör idag, trots att taket är rött.

Vita stuprör
Här smälter den röda plåten vid teglet in, liksom vita stuprör.

Den färdiglackerade plåten finns bara i ett begränsat antal standardfärger (svart, mörkgrått, ljusgrått, vitt, mörkrött, tegelrött, brunt, ärggrönt och silvermetallic), och därmed är det sällan man hittar en plåtkulör som överensstämmer med fasadens eller fönstrens färg.

–  Jag föredrar att man för hängrännor och stuprör väljer en neutral färg som anpassas till fasadens ljushet, t.ex. svart eller mörkgrått för mörka fasader och ljusgrått eller vitt för ljusa fasader, menar Åke Svedmyr.

För fönsterbleck kan man på samma sätt välja en neutral färg med samma ljushet eller lite mörkare än fönsterfärgen om man inte väljer att måla den färdigmålade plåten i fönstrets färg.

Omålad plåt
Omålad plåt på hus i gammal stil.

Brunt, som blev väldigt populärt på plåtdetaljer på 60- och 70-talet, passar bra till bruna fasader, men ser ofta trist ut mot både gula, röda, rosa och gröna fasader samt mot röda tegeltak.

Metalllicfärgad plåt
Metallic-färgad plåt på modernt hus. Foto: Willa Nordic

Idag har det blivit populärt att välja metallic-färgad plåt eller omålad aluzink- eller zinkplåt på både tak och fasaddetaljer. Åke Svedmyr tycker att det är ett bra alternativ på nya hus i modern arkitektur men även på gamla hus i funkisstil.

Åke Svedmyr är expert på yttre färgsättning av byggnader. Under sina 30 år som verksam arkitekt har han bland annat jobbat med bygglov för yttre färgsättning vid Stockholms stadsbyggnadskontor och undervisat i färglära vid KTH och Chalmers. Läs mer på hans hemsida.