Lättskött slänt med marktäckare
Ett sätt för att få en både vacker och lättskött slänt är att plantera marktäckare. Här tipsar trädgårdsdesignern Cajsa Lundin om hur du skapar en fin slänt med olika typer av marktäckare, både billigare och lite mer kostsamma.
Det finns många trevliga saker du kan göra med en slänt. Du kan göra gångar och trappor där, plana ut för en sittplats, eller göra planteringar med ätbara växter bland mycket annat. Ofta är det dock ekonomin som sätter stopp för större utsvävningar och då är marktäckare ett bra alternativ.
Oavsett vilken marktäckare du väljer för slänten måste du göra ett visst förarbete innan du kan börja plantera. Här gäller det att tänka långsiktigt och göra ett ordentligt förarbete.
Bort med ogräset
Den befintliga jorden måste vara ogräsfri innan du börjar plantera marktäckare, så att slänten blir lättskött i fortsättningen.
– Ett bra sätt att få en ogräsfri slänt är att täcka av allt i två till tre växtsäsonger med ljustät ogräsduk. Välj gärna en termisk (värmebehandlad) och UV-beständig. Ogräsduken gör att allt under komposteras, men syre och vatten släpps igenom. säger Cajsa.
Täck även en bra bit utanför det infekterade området. Det är också viktigt att täta skarvar (omlott) så inget ljus kommer igenom.
Prisexempel på ogräsduk
1 rulle ogräsduk 1x200 m från VidaXL kostar 2139 kr, 10.70 kr per kvm.
En nyhet är en biologiskt nedbrytbar ogräsduk Biocover, som du inte behöver ta bort och som håller ogräset borta i 5-7 år. Priset är dock det dubbla, ca 4 000 kr per rulle.
Rätt lutning på slänten
Släntens lutning bör inte vara brantare än 1:3, helst 1:4, för att minska risk för jorderosion.
Plantera med rätt cc-avstånd
Alla växter ska planteras med ett visst centrumavstånd (cc eller c/c). Vanligt planteringsavstånd är 30-40 cm, vilket gör att det krävs 6-11 plantor per kvadratmeter.
Etablera marktäckarna
När marktäckarna är planterade och ska etablera sig är det viktigt att vattna rätt. Bevattning i slänt säkerställs genom bevattningslang, som en fuktslang som “svettas ut” vattendroppar.
Fram tills de har vuxit ihop behöver du tyvärr också rensa ogräs mellan. Det går att plantera genom att göra hål i form av ett kryss i termisk eller nålfitat duk, men bra att avvakta minst ett år.
– Liksom alla växter så mår även marktäckare bra av näring och helst lite ny livgivande mull, såsom kogödsel eller kompost på vårkanten, säger Cajsa.
Billigaste marktäckarna för slänten
Om man vill hålla prislappen låg är det pris per kvadratmeter som är intressant. En billig växt kan bli dyr om den kräver många per kvadratmeter. En dyrare buske kan ha stort planteringsavstånd eftersom den blir bredare, och ger bättre totalpris. Exempel på marktäckare som är kostnadseffektiva på det här sättet är:
- liten stefanandra
- litet rödvide
- björkspirea
- dvärgrips 'Alaska'
- ölandstok
- hybridsnöbär
- småbladigt krypoxbär
– Men man kan även köra med klätterväxter som klätterhortensia och murgröna, säger Cajsa.
Vilken marktäckare du väljer handlar om ståndort, dvs växtzon, ljusförhållande, fuktnivå och jordtyp, samt tycke, smak och vad det får kosta.
Lättskötta men dyrare marktäckare
Enligt Cajsa är städsegröna växter de mest lättskötta, dock är de dyrare. Städsegrön betyder att växten behåller blad eller barr året om.
– Det brukar bli trevligt om man använder ungefär tre olika växter för att få en variation i färgton och struktur.
– Det kan vara blad som ändrar färg på hösten eller växter som blommar, säger Cajsa.
Den som vill ha ännu mer variation mellan årstiderna och/eller i höjd, kan plantera in några solitärbuskar, höga perenner eller gräs.
Exempel på städsegröna barrväxter för slänt:
- kryptuja 'Sibirtippe'
- matt-en 'Green Carpet’ eller ’Nona Hustad’
Exempel på vedartade marktäckare för slänt:
- dvärgrips
- tuvkornell
- blåbärstry ‘Anja’
- litet rödvide 'Nana'
- hybridsnöbär 'Hancock'
- amerikansk praktspirea
Exempel på perenner för slänt:
- flocknäva
- liten flocknäva
- bergormrot ‘Darjeeling red’
- sockblomma
- waldsteinia
- praktveronika
- rödbladig revsuga
- hjärtbergenia
- mossflox
- skymningsaster ‘Twilight’
- daggfunkia ’Frances Williams’ eller funkia ‘Invincible’
- dvärghäxört
Snyggt avslut på slänten
I nedre delen av slänten kan plantera högre buskar, buskträd eller träd.
– Det minskar släntkänslan och kamouflerar höjdskillnaden, tipsar Cajsa.
Läs också
Slänt - del av trädgården med möjligheter
Bygga stödmur
Byggde stödmur av plåt
Kommentarer
12