Kristallen av KL-trä i Höganäs - Grand Designs
Anna tänker på naturen. Andreas tänker på huset. Utmaningen blir att landskapet och huset möts när de bygger sitt egenritade fritidshus av KL-trä i Höganäs. Och att hålla sin riktigt tighta budget, förstås.
I det tredje avsnittet av Grand Designs 2022 får vi följa när arkitekten Andreas Lebisch och hans fru Anna, som är landskapsarkitekt, bygger ett fritidshus.
För fem år sedan köpte de en snårig och sank tomt i Höganäs, nära där Anna växte upp. Varje sommar sedan dess har de campat på tomten för att känna in vilken typ av hus som passar bäst där.
Efter år av analys har de landat i en husmodell som hämtar inspiration från naturen på tomten: Trä, berg, kristall. Huset ska vara sexkantigt med tio fasader, en flersidig polygon. De placerar huset på tomtens högsta punkt.
I april 2021 kommer Mark Isitt till tomten för att träffa Anna och Andreas. De presenterar sina husplaner.
Fakta om huset
Plats: Höganäs
Arkitekt: Andreas Lebisch
Landskapsarkitekt: Anna Lebisch
Stomme: Korslimmat (KL) trä
Fasad: Obehandlad sibirisk lärk
Storlek: 140 kvm
Tomtpris: 1,4 miljoner kr
Budget: 3 miljoner kr
Vid sidan om bergsknallen kommer en 60 m2 yta knackas fram. En sexkantig betonggrund ska gjutas, för att fungera som bottenvåningens golv. 111 element av KL- trä kommer att pusslas ihop och forma huset.
Läs mer: Bygga hus av KL-trä
Planlösning
På bottenvåningen finns gästrum, toalett, platsbyggt kök. De flesta möbler kommer att platsbyggas. En halv trappa upp blir det vardagsrum och en terrass utanför skjutdörrar.
På övervåningen finns tre stycken sovrum till föräldrar och två barn.
Fasaden ska kläs i obehandlad sibirisk lärk.
Tight budget och tidplan
Tomten består egentligen av två tomter. Den ena kostade 750 000 kr och den andra 650 000 kr, tillsammans 1,4 miljoner kr. Husbygget får kosta 3 miljoner kr, det är absolut max. Mark Isitt säger att det inte går, men de har ingen buffert heller. Dessutom ska det byggas på bara 6 månader. Det måste gå, de har i alla fall planerat väl.
Husbygget börjar
I maj 2021 har man börjat med markarbetena. 50 kbm berg måste bort. Man är klar i juni och kan börja med grunden. Anna är förtvivlad när de besöker tomten. Flera träd är borta, något som hon inte räknat med. Hon blir ledsen, nu är det fokus på huset istället för landskapet.
Krav på millimeterprecision när grunden byggs
När byggelementen anländer kommer de att ha väldigt specifika mått och det ställer stora krav på den som ska gjuta grunden. Här måste det blir exakt rätt. Det är inte bra om det är för varmt eller om det regnar för mycket när grunden gjuts. Men det börjar regna ymnigt …
Virkesbrist leder till prishöjningar
Pandemin ställer till det. Leveransen av KL-träet blir försenad och fördyrad. Även slipningen av bottenplattan fördyrar. I september, en månad innan de planerat att det skulle vara klart, levereras äntligen väggarna.
Huset byggs på 5 dagar
Under fem dagar kommer de 111 unika byggelementen som väger 500 kg styck, att lyftas på plats och forma huset. Mark åker till tomten för att syna resultatet efter monteringen.
Mark har aldrig sett en liknande byggnad. När han kliver in känns det som att han befinner sig i en urgröpt stock, som en trädkoja, eller ett trädslott! Det är större än man hade kunnat tänka sig.
När pengarna är slut måste de pausa bygget. Nu är frågan om det blir före eller efter köket är på plats. De känner att de var naiva som inte hade någon marginal. Nu får de pruta på sina visioner.
Få huset att smälta in mer
Nu kommer de behöva jobba med att få träet på fasaden att efterlikna stammarna på träden och att terrassen förlängs för att möta tomten. Problemet är att pengarna är slut.
Fasaden sätts upp under hösten. Det blir svensk gran istället för sibirisk lärk, för att spara pengar. Sedan blir det totalt stillestånd fram till mars 2022. De behövde mer paus för att tänka om.
De bestämmer sig för att bygga terrassen och möblerna själva för att kunna ro projekt i hamn.
Mark avsynar resultatet augusti 2022
Huset står klart på tomten, terrassen är byggd. Fasadpanelen följer med upp på taket.
Mark Isitt älskar asymmetrin, den knixiga formen med geometrin som också finns här i naturen. Byggnadskroppen vecklar ut sig i terrängen.
Terrassen rinner ut bland bärbuskarna och bergsskrevorna.
Där inne är det 8 meter upp till nock. Vardagsrummet är en labyrint av terrasser och höjdskillnader. Tomten välkomnas in genom de väldiga fönstren.
Vardagsrummets golv övergår sömlöst i kökets bänkskiva.
Köket övergår in sin tur i hallen med slipat oömt betonggolv. Alla gränser är upplösta, mellan rum och mellan interiör och exteriör.
Resultatet är en avskalad version av det de tänkte. De plockade bort överskåpen och känner att det blev lyckat. De stora fönstren i köket gör att det känns som att laga mat ute.
Även badrummet öppnar sig mot tomten.
Mark Isitt avslutar:
– Det är ett hus med osedvanligt självförtroende, skapat av två arkitekter med total kontroll över sina verktyg.
De har hittat den perfekta balansen mellan den vilda naturen och den vilda arkitekturen.
Budgeten på 3 miljoner kr, hur gick det med den? De landade på 3,7 miljoner kr.
Kommentarer
41